- Home
- Coronavirus
- WASHINGTON, (09.03.2020, 16:09)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NYT: Informaţiile false despre coronavirus se extind în mediile de socializare online
Extinderea epidemiei de coronavirus în lume a generat şi răspândirea informaţiilor false pe platformele de socializare online despre presupuse conspiraţii ori remedii, scrie cotidianul The New York Times.
Urmărește
3000 afișări
Sursa foto: Profimedia
"Mai întai au fost zvonuri conspirationiste pe reţele de socializare online despre producerea coronavirusului într-un laborator secret din China. Apoi, s-a vorbit despre medicamente false - geluri, lichide şi prafuri care întăresc imunitatea faţă de virus. Ulterior, au apărut acuzaţii false despre guverne, celebrităţi şi tensiuni sociale rasiale. Taiwanul ar fi ascuns numărul deceselor, iar epidemia ar scăpa de sub control. Bill Gates, cofondatorul Microsoft care acum deţine o organizatie filantropică, ar fi fost în spatele răspândirii virusului, italienii ar fi organizat proteste, acuzând chinezii că aduc virusul în ţara lor. Niciuna dintre aceste informaţii nu a fost adevărată", notează NYT într-un articol intitulat "Răspândirea informaţiilor eronate despre virus afectează eforturile Facebook şi Twitter / Laboratoare secrete, vindecări magice, comploturi guvernamentale. În pofida eforturilor companiilor online, informaţiile false despre coronavirus proliferează în lume".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-o dăm în vot la alegeri! Civilizat, legal, fără violență
-
Putin aprobă doctrina nucleară rusă actualizată
-
Rusia începe producţia de adăposturi antiatomice mobile: Pregătiri pentru riscuri nucleare şi catastrofe globale
-
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Pe măsură ce coronavirusul s-a răspândit în lume, la fel s-au răspândit şi informaţiile eronate, în pofida eforturilor agresive ale companiilor de socializare online pentru oprirea informaţiilor de acest tip. Facebook, Google şi Twitter au anunţat eliminarea informaţiilor eronate despre coronavirus imediat ce le depistează şi lucrează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi cu instituţii guvernamentale pentru a se asigura că oamenii primesc informaţii precise.
Însă o analiză efectuată de cotidianul The New York Times a depistat zeci de videoclipuri, imagini şi mesaje scrise pe aceste platforme de socializare online, iar aceste postări par să fi scăpat de controale. Postările nu s-au limitat la limba engleză. Multe au fost iniţial în limbi precum hindusă, urdu, ivrită şi farsi, situaţie ce reflectă traiectoria de propagare a virusului în lume.
Experţii în securitate informatică au descoperit şi faptul că hackeri creează site-uri fictive care susţin că au informaţii despre coronavirus. De fapt, sunt capcane digitale, care au rolul de a sustrage datele personale ale celor care le accesează. Răspândirea informaţiilor false despre coronavirus relevă lupta pe care o poartă specialiştii şi companiile online. Chiar şi când aceste companii sunt determinate să protejeze adevărul, adesea sunt depăşite de acţiunile persoanelor care răspândesc minciuni prin Internet.
În contextul informaţiilor inexacte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că încearcă să contracareze o "infoepidemie".
"Observ peste tot informaţii eronate despre coronavirus. Unii oameni intră în panică, încearcă să găsească tratamente magice, alţii răspândesc conspiraţii", afirmă Austin Chiang, specialist în gastroenterologie la Spitalul Universitar Jefferson din Philadelphia. El a contribuit recent la crearea Asociaţiei pentru Sănătate în mediile de Socializare online (Association for Healthcare Social Media), un grup care încurajează profesioniştii din domeniul medical să posteze mesaje pentru a contracara dezinformarea. "Oamenii caută surse bune de informare deoarece ceea ce văd pe platformele de socializare online îi sperie", a explicat el.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Războiul dronelor: Cum tehnologia transformă conflictul ruso-ucrainean
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ciucă, la revenirea din Austria: „Summit-ul de pe 22 noiembrie de la Budapesta va fi decisiv în privința Schengen”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Cine este Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană. Cu ce se ocupa tânăra înainte să-l cunoască
CANCAN.RO
Cele 15 legume care previn cancerul, potrivit lui Dragoș Pătraru. Se găsesc în toate piețele și supermarketurile din România
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe