OMS vs Big Pharma. Şeful OMS vrea ca "reţeta vaccinurilor" să fie la liber. Companiile producătoare se opun

  • Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, şeful OMS spune că susţine renunţarea la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinuri cu scopul de a ajuta ţările să facă şi să vândă copii ieftine ale vaccinului
  • Potrivit directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, regulile normale de afaceri care protejează profiturile producătorilor de vaccinuri vor trebui lăsate deoparte.
  • Scriind în The Guardian, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus spune că lucrurile trebui să funcţioneze ca în cazul unui "război”.
Urmărește
1312 afișări
Imaginea articolului OMS vs Big Pharma. Şeful OMS vrea ca "reţeta vaccinurilor" să fie la liber. Companiile producătoare se opun

OMS VS Big Pharma. Şeful OMS vrea ca reţeta vaccinurilor să fie la liber. Companiile producătoare se opun

Înainte de o reuniune cheie a Organizaţiei Mondiale a Comerţului săptămâna viitoare, când se marchează un an de la  declararea pandemiei, Teodos susţine o derogare de brevet care ar permite ţărilor să producă şi să vândă copii ieftine ale vaccinurilor care au fost inventate în altă parte.

„Trăim un moment excepţional din istorie şi trebuie să ne ridicăm la provocare. Există flexibilităţi în reglementările comerciale pentru situaţii de urgenţă şi cu siguranţă o pandemie globală se califică, a scris şeful OMS într-un editorial în The Guardian.

Organizaţia Mondială a Comerţului va discuta o propunere de renunţare la drepturile de proprietate intelectuală - în acest caz, brevetele de vaccin. Guvernele membre sunt împărţite pe această temă, în general ţările cu venituri mici şi medii sunt în sprijinul măsurii, iar ţările bogate se opun.

În editorialul Guardian, Tedros susţine că producătorii vor primi în continuare o rambursare. „Renunţarea temporară la brevete nu va însemna neplata inovatorilor. Ca şi în timpul crizei HIV sau într-un război, companiilor li se vor plăti redevenţe pentru produsele pe care le fabrică ”, spune el.

Companiile farmaceutice şi guvernele din SUA, Marea Britanie şi multe din Europa se opun cu tărie renunţării, cu sau fără compensaţie. Acestea susţin argumentul Federaţiei Internaţionale a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice, cu sediul în Elveţia, potrivit căruia reducerea rentabilităţii companiilor este un factor de descurajare a inovaţiei.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici