Pacienţii cu boli autoimune, sacrificaţi. Hidroxiclorochina stă în depozite şi e folosită doar pentru bolnavii cu Covid-19

  • Donaţiile de hidroxiclorochină, folosite doar pentru Covid-19
  • Românii cu boli autoimune aşteaptă cu săptămânile hidroxiclorochina în farmacii
  • Dr. Cristian Băicuş: Studiile arată că nu este eficientă pentru SARS Cov-2, probabil o să fie abundenţă
Urmărește
2169 afișări
Imaginea articolului Pacienţii cu boli autoimune, sacrificaţi. Hidroxiclorochina stă în depozite şi e folosită doar pentru bolnavii cu Covid-19

Pacienţii cu boli autoimune, sacrificaţi pentru Covid-19, hidroxiclorochina stă în depozite

Românii cu boli autoimune se confruntă în continuare cu lipsa hidroxiclorochinei din farmacii. Medicamentul, folosit şi în protocolul de tratament pentru Covid-19, există, teoretic, în depozite, însă pacienţii ajung greu la el. Iar stocurile din depozitele Unifarm pot fi folosite doar pentru Covid-19.

„Donaţiile de medicamente primite de Ministerul Sănătăţii în contextul actual au fost oferite de către companiile farmaceutice pentru distribuire şi utilizare în unităţile medicale care asigură asistenţa medicală pacienţilor cu Covid-19, în conformitate cu protocolul de tratament al infecţiei cu virusul SARS Cov-2 din 26.03.2020. Conform contractelor de donaţie încheiate, medicamentele vor fi distribuite şi donate exclusiv pentru tratarea pacienţilor cu Covid-19”, arată răspunsul Ministerului la solicitarea medicilor şi pacienţilor cu boli autoimune de a distribui medicamentul în spitalele care au în evidenţă aceşti bolnavi.

Oamenii depind de hidroxiclorochina păstrată în depozite. Alexandrina Sălăgean este din Câmpia Turzii şi este îngrijorată, pentru că tratamentul ei este pe cale de a se termina. Suferă de sindrom Sjogren şi vasculită şi, în lipsa hidroxiclorochinei are febră, erupţii cutanate, dureri articulare sau stare de greaţă

„Nu mi se pare normal. Practic, cei cu boli autoimune suntem sacrificaţi. Sunt îngrijorată, dacă o să mi se reactiveze boala nu o să pot să mă duc la spital pentru că sunt închise secţiile, tratament nu avem”, a mărturist tânăra pentru Mediafax.

Soluţia pe care o au pacienţii este să meargă cu reţeta la farmacie, care să îi sune atunci când vin medicamentele. În unele cazuri hidroxiclorochina ajunge în două zile, în altele în două săptămâni, termenul este variabil. Am sunat mai multe lanţuri de farmacii din Bucureşti, să vedem ce şanse avem să cumpărăm hidroxiclorochină. Unele aveau pe stoc, altele nu aveau nici măcar o perspectivă de a primi.

„Veniţi cu reţeta, dar nu ştiu cât durează. Nu ştiu în cât timp. Scanăm reţeta şi când vine vă sun. Dar nu ştiu dacă durează o săptămână, două zile, o lună. Momentan nu am primit nimic”, ne-a spus o farmacistă.

Medicul Cristian Băicuş, de la spitalul Colentina, are în evidenţă mai mulţi bolnavi care fac tratament cu hidroxiclorochină.

„Nu ştiu cum au reuşit să facă pacienţii mei, unii dintre e, rost, nu toţi. Probabil cum se făcea rost şi pe vremea lui Ceauşescu de carne. Majoritatea au reuşit câte zece tablete, câte 30. M-au întrebat dacă au cu ce să înlocuiască, le-am zis că nu au cu ce. Apar din ce în ce mai multe studii care arată că nu au niciun efect în infecţia cu SARS Cov-2. Bănuiesc că o să se regleze, că o să dea din ce în ce mai puţin pentru asta şi o să fie chiar o abundenţă”, ne-a spus medicul.

În timp ce compania care pune pe piaţă hidroxiclorochina în România şi care a şi donat medicamentele pentru tratamentul Covid-19 transmite că vor fi asigurate stocurile pentru cei cu boli autoimune, ele ajung greu la pacienţi. Aceştia speră că problemele vor dispărea atunci când hidroxiclorochina va fi produsă în România.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici