Pandemia a adus mai mulţi pacienţi cu anxietate şi depresie la Spitalul Socola din Iaşi

  • Numărul pacienţilor care suferă de depresie şi anxietate a crescut 30% la Institutul Socola
  • Pacienţilor le este frică să nu se infecteze sau să moară din cauza infecţiei cu COVID-19
  • Cu 40% a crescut şi numărul pacienţilor dependenţi de alcool, tot din această cauză
Urmărește
801 afișări
Imaginea articolului Pandemia a adus mai mulţi pacienţi cu anxietate şi depresie la Spitalul Socola din Iaşi

Pandemia ameninţă sănătatea fizică, dar şi cea mentală, după cum spune Raluca Prepeliţă, medic primar psihiatru la Institul de Psihiatrie Socola, din Iaşi. De la începutul pandemiei şi până acum numărul pacienţilor diagnosticaţi cu depresie şi anxietate a crescut cu 30%. Frica de infectare sau frica de moarte din cauza infectării a fost cauza creşterii numărului de pacienţi. 25% dintre cei care sufereau de anxietate s-au izolat social şi au avut tulburări de somn. Raluca spune că din păcate mai există o categorie de pacieţi al căror număr a crescut.

”Dependenţele de alcool au crescut cu 40%. Unii dintre pacienţi au avut dublă tulburare, anxietate sau depresie cu dependenţă de alcool. Alţii doar pe partea de alcool indusă de starea socio-profesională, economică din perioada pandemiei şi a restricţiilor”, povesteşte Raluca Prepeliţă, medic primar psihiatru Institutul Socola Iaşi.

Cazurile noi au fost obervate la persoanele tinere cu vâste cuprinse între 35 şi 45 de ani, dar şi la persoane peste 50 de ani. O doamnă în vârstă de 66 ani este din judeţul Iaşi. În urmă cu 2 săptămâni s-a internat la Socola şi a fost diagnosticată cu anxietate. La început avea atacuri de panică, dar după ce s-a infectat cu COVID-19, starea ei s-a înrăutăţit.

”Îmi era frică de COVID-19, să nu se întâmple ceva, că am o vârstă. Şi dacă merg la spital şi mă internez, purtam o frică şi de spital. Am auzit că sunt multe cazuri, mai mor şi îmi era frică.Tulpina care a apărut zice că afectează grupa sangvină AB4 şi m-am speriat şi mai tare. Nu am mai rezistat, tremurat, aveam atacuri de panică, teamă. M-a adus soţul şi fata aici”, a declarat pacienta de 66 de ani.

Raluca Prepeliţă spune că trebuie să ieşi mai des la plimbare, să faci sport, să citeşti sau să-ţi găseşti un hobby. Aceste lucruri care par mărunte joacă un rol foarte important pentru sănătatea fizică şi mentală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici