Video Plasma pacienţilor vindecaţi de Covid salvează vieţi în toată lumea. România e la faza pe protocoale

  • Comisia Europeană a elaborat un ghid privind administrarea de plasmă pacienţilor cu coronavirus, în România protocolul de administrare nu este încă stabilt
  • Florin Hozoc:Două echipamente de plasmafereză, unul la Bucureşti şi unul la Iaşi, nu sunt încă folosite
  • Florin Hozoc: Noi am făcut inclusiv registrul online unde donatorii vindecaţi se pot înregistra şi un spot prin care să fie chemaţi donatorii la centrele de donare
  • În zeci de ţări medicii administrează deja plasmă convalescentă pacienţilor infectaţi aflaţi în stare gravă iar rezultatele sunt foarte bune
  • Secretar de stat: Metodologia spune că secţiile de ATI vor cere acordul Comisiei de ATI, nu ştiu dacă s-a cerut şi s-a dat vreun acord
Urmărește
5695 afișări

Ne-am putea salva pacienţii infectaţi aflaţi în stare gravă dar încă nu o facem. În timp ce ne numărăm morţii, echipamentele de plasmafereză donate spitalelor de o firmă privată încă nu sunt folosite. 

”Protocoalele privind colectarea de plasmă, metodologia este excesiv de birocratică, depăşeşte cu foarte mult rigorile pe care le-au sabilit atât ghidul european pentru colectarea de plasmă, cât şi ghidurile stabilite în  celelalte ţări”, a declarat Florin Hozoc, reprezentantul firmei care a donat echipamentele de plasmafereză

Aşa se face că potenţialii donatori încă aşteaptă să doneze plasmă  hiperimună. Şi sunt în România în  jur de 3000 de persoane vindecate. 

”Am găsit donatori şi pentru Bucureşti, am găsit şi pentru  Iaşi, la Iaşi sunt foarte mulţi medici din Suceava care au avut infecţia, care s-au vindecat şi care vor să doneze şi i-am îndrumat către Centrul de Transfuzii  din Iaşi, dar încă nu i-a contactat nimeni de acolo. Nu avem nici protocolul de tratament. Sunt documente care trebuie semnate, asumate de către specialişti”, a mai precizat Florin Hozoc.

Nu avem încă oficial protocolul de administrare a plasmei, aşa că nu poate fi folosită imediat. 

”Din păcate plasma nu va putea fi folosită imediat după ce analizele vor confirma că ea este bună, va mai dura până când se vor aproba aceste protocoale terapeutice de administrare”, a încheiat Florin Hozoc.

România are în acest moment 18 aparate de plasmafereză. 3 sunt instalate deja la Iaşi, Timişoara şi Bucureşti, iar alte 15 vor ajunge în curând în tot atâtea centre din ţară. 

”Metodologia spune că secţiile ATI vor cere acordul Comisiei ATI, aici nu ştiu dacă s-a cerut şi s-a dat până  acum vreun acord. Primul pas este să înceapă recoltarea, să facă testarea acelei plasme şi probabil săptămâna asta se vor definitiva şi  primele secţii ATI care vor fi avizate să intre în programul ăsta. Este un tratament care va trebui foarte bine monitorizat şi pe măsură ce vom avea mai multe date se va extinde probabil şi indicaţia dacă rezultatele sunt cele scontate”, a declarat Nicolae Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Ministrul britanic al Sănătăţii a donat recent plasmă hiperimună pentru a fi administrată pacienţilor critici Covid 19, după ce s-a vindecat de această boală. În Italia, SUA, Germania, Franţa şi alte 35 de ţări se administrează deja plasmă convalescentă de la pacienţii vindecaţi de Covid 19 celor aflaţi în stare gravă din aceeaşi cauză. Noi încă aşteptăm. 


 

Abonează-te la Mediafax pe Youtube: UNTOLD şi Electric Castle ar putea fi anulate. Câţi bani ar pierde Cluj-Napoca
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici