Poate apărea COVID de lungă durată după infectare cu Omicron? Iată ce se ştie până acum

Este prea devreme pentru a şti cu siguranţă, dar mulţi medici cred că este posibil să apară efecte pe termen lung din cauza variantei Omicron a virusului.

Urmărește
1747 afișări
Imaginea articolului Poate apărea COVID de lungă durată după infectare cu Omicron? Iată ce se ştie până acum

Poate apărea COVID de lungă durată după infectare cu Omicron? Iată ce se ştie până acum

COVID de lungă durată este diagnosticat, de obicei, la multe săptămâni după infectare de coronavirus. Orice efecte de lungă durată apar de la aproximativ 90 de zile după ce simptomele infecţiei iniţiale dispar, a declarat săptămâna aceasta Maria Van Kerkhove de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În general, unele estimări sugerează că mai mult de o treime dintre supravieţuitorii COVID-19 vor dezvolta unele simptome ale COVID de lungă durată. Simptomele includ oboseală, dificultăţi de respiraţie, anxietate şi alte probleme. Boala persistentă este mai probabilă dacă persoana a fost spitalizată cu COVID-19, dar cercetările arată că poate apărea chiar şi după o infecţie uşoară.

Omicron şi-a făcut apariţia la sfârşitul anului trecut. Varianta provoacă, în general, forme mai uşoare faţă de versiunea Delta a coronavirusului, dar a copleşit totuşi spitalele.

Van Kerkhove a spus că nu a văzut nicio cercetare care să indice că procentul supravieţuitori care se îmbolnăvesc de COVID de lungă durată se va schimba cu varianta Omicron.

Dr. Linda Geng de la Universitatea Stanford, care co-dirijează una dintre numeroasele clinici specializate în COVID de lungă durată, a declarat că, deşi nu poate spune cu siguranţă, este probabil un nou val de pacienţi, relatează AP.

"Trebuie să fim foarte precauţi, foarte atenţi şi pregătiţi", a spus Geng.

Între timp, oamenii de ştiinţă se grăbesc să afle ce se află în spatele acestei afecţiuni misterioase. Teoriile variază de la o tulburare autoimună la viruşii latenţi din organism care sunt reactivaţi.

Oamenii de ştiinţă analizează, de asemenea, dacă vaccinurile ar putea fi o parte a răspunsului. O echipă de la Universitatea Yale studiază posibilitatea ca vaccinarea să reducă simptomele de lungă durată ale COVID. Iar alte două studii oferă primele dovezi că vaccinarea înainte de a contracta COVID-19 ar putea ajuta la prevenirea bolii persistente sau cel puţin la reducerea severităţii acesteia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici