Restricţiile din pandemie au salvat între 50.000 şi 100.000 de vieţi

Restricţiile din pandemie au salvat în Italia între 50.000 şi 100.000 de vieţi, spune un epidemiolog.

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului Restricţiile din pandemie au salvat între 50.000 şi 100.000 de vieţi

Restricţiile din pandemie au salvat între 50.000 şi 100.000 de vieţi

Carlo La Vecchia, epidemiolog la Universitatea din Milano, declară că restricţiile au salvat între 50.000 şi 100.000 de oameni.

Întrebat câte decese au fost evitate în urma restricţiilor, epidemiologul a răspuns, pentru Repubblica: „sunt calcule foarte complexe. Cea mai precisă estimare se referă la perioada cuprinsă între 10 martie şi 10 aprilie 2020, adică la începutul pandemiei. În acele zile, serviciile de sănătate din Lombardia şi din alte regiuni nordice erau la pământ. Acolo, în acel moment, restricţiile au salvat câteva zeci de mii de oameni, să zicem între 30.000 şi 50.000. La urma urmei, un studiu realizat de Colegiul Imperial din Londra a calculat 38.000 de decese evitate".

Referitor la adoptarea măştilor şi la distanţare, Carlo La Vecchia spune că îi e greu să estimeze cât au cântărit.

„Aici este mai dificil de dat o cifră. Şi apoi trebuie să ne amintim că practic toate ţările au impus masca şi distanţarea, aşa că este greu de crezut că un guvern cu o orientare politică diferită ar fi luat decizii diferite. Oricum ar fi, se poate vorbi totuşi de câteva mii de vieţi salvate. Trebuie spus că protecţiile au fost eficiente până la varianta Delta, pentru că la Omicron au fost de puţin folos”, declară epidemiologul.

Întrebat dacă vaccinurile au salvat multe vieţi, Carlo La Vecchia spune: "cu siguranţă, ele au reprezentat un punct de cotitură în lupta împotriva virusului, au schimbat istoria bolii”.

Legat de cifrele oficiale ale deceselor, epidemiologul consideră că sunt reale: „probabil că în anumite faze ale pandemiei a existat o subestimare a numărului de decese, dar aceasta a fost compensată de o supraestimare în alte perioade. De exemplu, ultimul val, cel al Omicron 5, este oficial responsabil pentru 10.000 de decese, dar în realitate ar fi 5.000, pentru că celelalte se referă la persoane afectate şi ele de patologii importante care au dus la deces".

Cifrele oficiale dau 174.000 de morţi: „Fără restricţii, am putea adăuga între 50.000 şi 100.000, dar sunt estimări dificile".

Întrebat, mai departe, dacă va exista un alt val în toamnă, cu o nouă creştere a numărului de decese, La Vecchia afirmă: „nu neapărat. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să apară o nouă variantă sau subvariantă. Până acum, Omicron 5 nu mai este capabil să crească numărul de infecţii. Iar Omicron 2.75, Centaurus, nu pare preocupant."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici