- Home
- Coronavirus
- (06.04.2020, 14:27)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU. Coronavirusul poate să rămână pe masca de protecţie până la 7 zile. Cum ne ferim de el
- Toată lumea e sfătuită să poarte mască de protecţie la ieşirea din casă
- Chiar şi măstile din bumbac sau fularele sunt recomandate acum
- Măştile pot fi adevărate capcane, avertizează cercetătorii
Urmărește
5115 afișări
STUDIU. Coronavirusul poate să rămână pe masca de protecţie până la 7 zile. Cum ne ferim de el
Coronavirusul dispare în 3 ore de pe hârtie, însă poate să reziste chiar şi o săptămână pe bancnote, oţel inoxidabil sau plastic, spun cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong.Dar virusul nu poate să reziste dezinfectanţilor, înălbitorului sau săpunului cu apă, mai spun ei.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a revenit asupra recomandării iniţiale în privinţa măştii şi a recomandat tuturor să-şi acopere gura şi nasul la activităţile în afara gospodăriei.
Un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din Hong Kong susţine că virusul care provoacă COVID-19 rezistă pe oţel inoxidabil şi plastic până la 4 zile, iar pe suprafaţa exterioară a unei măşti de protecţie timp de o săptămână! Coronavirusul poate fi însă exterminat cu dezinfectanţii folosiţi la curăţenia obişnuită în casă, inălbitor sau săpunul care trebuie oricum să ne spălăm pe mâini.
Măştile din bumbac sunt şi ele recomandate acum de OMS, însă acestea trebuie spălate la peste 60 de grade imediat după folosire şi presate cu fierul de călcat.
"Coronavirusul este foarte stabil într-un mediu favorabil, dar este îndepărtat de dezinfectanţii comuni", reiese din studiul efectuat în Hong Kong de Leo Poon Lit-man şi Malik Peiris, virusologi de profesie.
Ei au testat cât timp poate supravieţui noul coronavirus pe diverse suprafeţe, la temperatura camerei.
Pe foi de hârtie sau şerveţele a rezistat mai puţin de trei ore, în timp ce pe lână sau material textil, o haină standard din bumbac de laborator, coronavirusul a dispărut până a doua zi.
Pe sticlă şi bancnote, virusul era evident şi a doua zi, însă a dispărut până în ziua a patra, în timp ce pe oţelul inoxidabil şi pe plastic, virusul s-a menţinut între patru şi şapte zile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-o dăm în vot la alegeri! Civilizat, legal, fără violență
-
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
-
Războiul din Ucraina, ziua 1000. Ucraina loveşte un depozit de muniţii rusesc în regiunea Briansk / Ministrul de Externe al Olandei salută decizia SUA de a permite lovituri de lungă distanţă împotriva Rusiei
-
Zeci de persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT în cadrul acţiunii „Şcoala”
"E foarte important să nu atingi masca cu mâna dacă o porţi!"
Cercetătorii au constatat că noul coronavirus trăieşte şi pe stratul exterior al unei măşti chirurgicale până la 7 zile. "Din acest motiv, dacă porţi o mască chirurgicală, e foarte important să nu atingi exteriorul ei. Deoarece îţi poţi contamina mâinile şi dacă atingii ochii, virusul se transferă de pe mâini la ochi", spune Peiris.
Pe toate suprafeţele, cantitatea coroanavirusului s-a redus destul de rapid cu timpul, a mai descoperit studiul, care nu poate să spună dacă virusul poate fi contactat de pe suprafeţe şi nu doar prin contact direct. Toate măsurătorile au fost făcute cu unelte de laborator, cu prin contact cu mâinile cum ar fi într-o situaţie reală.
Cea mai bună metodă pentru a evita infecţia cu coronavirus rămâne spălarea pe mâini şi în general igiena bună. "Dacă vrei să te protejezi trebuie să menţii o igienă bună, să te speli pe mâini şi să nu-ţi atingi faţa, gura sau nascul fără să te speli înainte", spune profesorul Poon.
Cât despre obiectele pe care le cumpărăm de la magazin, acesta spune. "Dacă eşti îngrijorat, poţi lăsa alimentele non perosabile în pungă timp de o zi în bucătărie, fără să le atingi. Asta ar reduce concentraţia virusului cu mult. Dar cel mai important e să te speli pe mâini", a mai spus el.
Citește pe alephnews.ro: Războiul dronelor: Cum tehnologia transformă conflictul ruso-ucrainean
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ciucă, la revenirea din Austria: „Summit-ul de pe 22 noiembrie de la Budapesta va fi decisiv în privința Schengen”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
CANCAN.RO
Dintr-o firmă de apartament, „nepotul” lui Nicolae Ciucă a împușcat contracte-mamut la Ministerul Apărării! Imagini în premieră cu descurcărețul rezervist și garajul lui de lux
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe