- Home
- Coronavirus
- (20.03.2021, 10:39)
- Beatrice Dumitru
STUDIU. Pandemia de coronavirus a fost aproape să nu se întâmple. Cercetătorii au descoperit când a apărut prima infectare la om
- Cercetătorii au calculat că prima infectare cu SARS-CoV-2 la om a avut loc cel mai devreme în octombrie 2019.
- Oamenii de ştiinţă au făcut datări moleculare, utilizând rata mutaţiilor în curs pentru a calcula de cât timp există virusul.
- Studiul indică faptul că virusul a apărut în provincia Hubei din China şi nu în altă parte, susţin cercetătorii.
Urmărește
11202 afișări
STUDIU. Pandemia de coronavirus a fost apoape să nu se întâmple. Cercetărorii au descoperit când a apărut prima infectare la om
Cercetătorii care lucrează pentru a descoperi când şi cum a apărut virusul pentru prima dată în China au calculat că prima infectare la om a avut loc cel mai devreme în octombrie 2019. Şi modelele lor au arătat altceva: a fost aproape să nu devină un virus pandemic, relatează CNN.
Numai ghinionul şi câteva condiţii din piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan - locul în care pandemia pare să fi început - au dat virusului impulsul de care avea nevoie pentru a exploda pe tot globul, au raportat cercetătorii în revista Science.
"A fost o furtună perfectă - ştim acum că a trebuit să găsească o breşă sau două pentru a se râspândi aşa de mult. Dacă lucrurile ar fi fost puţin diferite, dacă acea primă persoană care a adus virusul în piaţa Huanan ar fi decis să nu meargă în acea zi sau chiar ar fi fost prea bolnavă ca să meargă şi să rămână acasă, probabil că răspândirea nu s-ar fi întâmplat. Este posibil să nu fi ştiut niciodată despre asta", a declarat pentru CNN Michael Worobey, profesor de biologie evolutivă la Universitatea din Arizona şi care a participat la studiu.
Oamenii de ştiinţă au făcut datări moleculare, utilizând rata mutaţiilor în curs pentru a calcula de cât timp există virusul. De asemenea, au rulat modele matematice pentru a arăta când şi cum s-ar fi putut răspândi şi cum s-a răspândit.
„Studiul nostru a fost conceput pentru a răspunde la întrebarea cât timp ar fi putut circula SARS-CoV-2 în China înainte de a fi descoperit”, a declarat Joel Wertheim, profesor asociat în Divizia de Boli Infecţioase şi Sănătate Publică Globală de la Universitatea din California.
Pentru a răspunde la această întrebare, am combinat trei informaţii importante: o înţelegere detaliată a modului în care SARS-CoV-2 s-a răspândit în Wuhan înainte de blocare, diversitatea genetică a virusului în China şi rapoarte despre primele cazuri de COVID-19 în China. Prin combinarea acestor probe, am putut stabili că mijlocul lunii octombrie 2019 a fost data limită la care SARS-CoV-2 a început să circule în provincia Hubei”.
Dovezile indică cu tărie că virusul nu ar fi putut circula înainte, au spus cercetătorii. Au existat rapoarte din Italia şi din alte ţări europene care demonstrează că virusul ar fi infectat oameni acolo înainte de octombrie. Studiul de joi arată însă că doar puţine persoane au fost infectate între octombrie şi decembrie, a mai spus Worobey.
"Sunt destul de sceptic cu privire la afirmaţiile că virusul a existat în afara Chinei la acea vreme," a afirmat Joel Wertheim.
Studiul indică faptul că virusul a apărut în provincia Hubei din China şi nu în altă parte, susţin cercetătorii.
De la câteva cazuri care au apărut la sfârşitul anului 2019, virusul a explodat în întreaga lume. Potrivit Universităţii Johns Hopkins, până acum au fost înregistrate 121,7 milioane de cazuri de îmbolnăviri şi aproape 2,7 milioane de decese. SUA au fost de departe cea mai afectată ţară, cu aproape 30 de milioane de cazuri diagnosticate şi aproape 540.000 de decese.
Studiul nu arată ce animal a fost sursa virusului. Dovezile genetice arată că liliecii sunt purtătorii unuei variante apropiate de virus, dar o altă specie de animal a fost probabil infectată şi a transmis virusul către o fiinţă umană undeva.
Centrele SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor urmăresc în mod regulat şi raportează cazuri de noi tulpini de gripă care infectează persoane care participă la târgurile în aer liber şi interacţionează cu porcii, de exemplu. Dar până acum, niciuna dintre aceste infecţii nu a dus la o epidemie sau chiar la un focar.
Este nevoie de o persoană infectată şi de multe contacte cu alte persoane - cum ar fi pe o piaţă de fructe foarte aglomerată.
"Dacă virusul nu are norocul să găsească aceste condiţii propice, chiar şi un virus bine adaptat poate dispărea. Aceste evenimente se întâmplă probabil mult mai frecvent decât ne dăm seama. Pur şi simplu nu reuşesc şi nu auzim niciodată despre ele," a mai spus Worobey.
Şi asta s-ar fi putut întâmpla cu Covid-19.
În modelele matematice ale cercetătorilor, virusul s-a dezvoltat în pandemie doar în 30% din simulări. În celelalte cazuri, virusul a dispărut pur şi simplu după ce a infectat câţiva oameni.
„Ceea ce s-a întâmplat în acest caz a fost că virusul a infectat un număr foarte mic de oameni în octombrie, noiembrie, în decembrie şi apoi a ajuns în această piaţă de fructe de mare,” a adăugat Worobey.
Probabil că piaţa nu a fost locul în care virusul a infectat prima persoană, ci doar locul în care s-a amplificat.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe