- Home
- Coronavirus
- BUCUREŞTI, (10.03.2021, 12:52)
- Cosmin Pirv
Studiu realizat în România: Femeile dezvoltă un titru mai mare de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 decât bărbaţii după vaccinare
- Femeile dezvoltă după vaccinare un titru mai mare de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 decât bărbaţii, arată un studiu realizat în România pe un lot de 313 persoane imunizate.
- Studiul, realizat de specialiştii din reţeaua „Regina Maria”, a fost făcut pe un lot de 313 persoane vaccinate cu serul Pfizer, dintre care 259 (82,7%) femei.
- Măsurarea titrului de anticorpi s-a realizat la o săptămână după a doua doză de vaccin, urmând ca titrul de anticorpi să fie reevaluat la un interval de 3 şi respectiv 6 luni postvaccinare, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice.
Urmărește
1306 afișări
Studiu realizat în România: Femeile dezvoltă un titru mai mare de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 decât bărbaţii după vaccinare
Pentru a urmări dinamica serologică post-vaccinare s-a măsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare, bazate pe tehnica electrochemiluminiscenţei, cu evidenţierea şi titrarea anticorpilor lg anti-Spike.
„Studiul nostru a fost realizat folosind testele cantitative Elecsys Anti-SARS-CoV-2 S, marca Roche, care identifică întreg titrul de anticorpi dezvoltaţi, inclusiv anticorpii lgG neutralizaţi, cei care asigură imunitatea de lungă durată. Valoarea de referinţă în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar orice valoare ce depăşeşte acest cut-off indică prezenţa anticorpilor specifici în eşantionul de produs biologic analizat”, a declarat Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator.
Rezultatele preliminare ale studiului arată că răspunsul imun apărut după vaccinare este mai amplu la persoanele care au trecut deja prin boala COVID-19 decât al participanţilor la studiu care au declarat că nu au trecut prin această infecţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Astfel, 90% dintre persoanele care au declarat că nu au trecut anterior prin boală au nivelul anticorpilor mai mic decât pragul de 7.000 U/ml, iar 80% dintre persoanele care ştiu că au trecut prin infecţie au înregistrat o valoare mai mare de 7.000 U/ml.
Conform realizatorilor studiului, titrul de anticorpi poate să fie un indiciu al unei infecţii anterioare cu SARS-CoV-2 pentru pacienţii asimptomatici. Astfel, un titru de peste 7.000 U/ml poate indica o posibilă infecţie anterioară cu SARS-CoV-2.
„Stabilirea unor praguri şi intervale certe de referinţă pentru validarea gradului de protecţie pe care îl capătă fiecare persoană după vaccinare este printre cele mai importante obiective ale comunităţii medicale internaţionale. În urma analizei statistice, datele preliminare rezultate în cadrul acestui studiu efectuat pe un lot de peste 300 de persoane vaccinate anti-COVID19 din România constituie nişte premise promiţătoare” a declarat Victoria Aramă, consultantul ştiinţific al studiului.
Persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 prezintă un titru mediu al anticorpilor dobândiţi post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală.
„Am urmărit cu atenţie răspunsul imun postvaccinal al persoanelor cu vârsta de peste 50 ani. Concluzia că vaccinul le oferă o protecţie aproape dublă este extrem de importantă şi suntem convinşi că o acoperire vaccinală foarte bună la această grupă de vârstă se va resimţi în sănătatea întregii populaţii”, a spus Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.
Datele preliminare ale studiului au identificat o corelaţie între evoluţia titrului de anticorpi postvaccinal şi sexul pacientului. Astfel, titrul mediu al anticorpilor este semnificativ mai mare în cazul persoanelor vaccinate de sex feminin, fiind cu 44% mai mare în cazul celor care au trecut anterior prin boală, comparativ cu bărbaţii care au fost anterior infectaţi. În sublotul persoanelor care nu au trecut anterior prin boală, la sexul feminin s-a înregistrat un titru mediu al anticorpilor postvaccinali cu 12% mai mare faţă de cel observat la bărbaţi.
„În literartura ştiinţifică recentă au apărut studii care sugerează că la femei, hormonii estrogeni ar juca un rol important în obţinerea unui titru de anticorpi mai înalt decât la bărbaţi după vaccinarea anti-COVID-19. Aceste observaţii trebuie analizate în studii viitoare şi apoi validate de către comunitatea ştiinţifică internaţională. Rezultatele preliminare ale studiului nostru concordă cu rezultatele internaţionale, sugerând că femeile tind să fie mai bine protejate după vaccinare, indiferent dacă au avut sau nu anterior infecţia cu SARS-CoV-2”, a mai spus Victoria Aramă.
Studiul mai arată că în cazul persoanelor care au trecut prin infecţie, titrul anticorpilor lgG anti-spike înregistrează valori mai ridicate odată cu creşterea intervalului dintre momentul vindecării şi momentul vaccinării. Pentru persoanele care au trecut prin boala COVID-19, vaccinarea la minimum o lună după vindecare pare să crească răspunsul imun postvaccinal, obiectivat prin titrul ridicat al anticorpilor de tip IgG, mai arată realizatorii studiului.
De asemenea, realizatorii studiului susţin că vaccinarea este recomandată la minim o lună după vindecarea infecţiei cu SARS-CoV-2.
Aceştia mai arată că persoanele care au trecut prin infecţia COVID-19 prezintă mai frecvent reacţii locale sau sistemice după prima doză, în timp ce persoanele care nu au trecut prin boală dezvoltă reacţii locale sau sistemice mai degrabă după doza de rapel.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe