Studiu. Vârstnicii prezintă acelaşi nivel de anticorpi după prima doză de vaccin de la AstraZeneca şi Pfizer

  • Oameni de ştiinţă din Marea Britanie au realizat primul studiu care a comparat în mod direct reacţiile imune dintre vaccinurile COVID-19 Pfizer şi AstraZeneca.
  • Rezultatele au arătat niveluri similare de anticorpi la persoanele cu vârsta peste 80 de ani, după o primă doză din ambele seruri.
  • Autorii studiului au afirmat că descoperirea merită o investigaţie suplimentară.
Urmărește
878 afișări
Imaginea articolului Studiu. Vârstnicii prezintă acelaşi nivel de anticorpi după prima doză de vaccin de la AstraZeneca şi  Pfizer

Foto: Profimedia

Primul studiu care a comparat în mod direct reacţiile imune dintre vaccinurile COVID-19 Pfizer şi AstraZeneca a arătat niveluri similare de anticorpi la persoanele cu vârsta peste 80 de ani, după o primă doză din ambele seruri, au precizat miercuri oamenii de ştiinţă care au realizat cercetarea, relatează Reuters.
 
Studiul din Marea Britanie a constatat, de asemenea, că o componentă critică a sistemului imunitar cunoscută sub numele de celule T a arătat un răspuns mai îmbunătăţit la cei care au primit vaccinul AstraZeneca / Oxford decât la cei care au primit serul Pfizer / BioNTech.
 
Autorii studiului, care au analizat probe de sânge de la 165 de persoane din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 80 şi 99 de ani, cărora li s-a administrat o primă doză de vaccin COVID-19, au declarat că descoperirea merită o investigaţie suplimentară.
 
În timp ce anticorpii pot bloca capacitatea coronavirusului de a pătrunde în celulele umane, celulele T pot acţiona ca o protecţie prin atacarea şi uciderea oricăror celule care au fost infectate cu virusul.
 
„Aceste vaccinuri sunt similare şi eficiente în inducerea răspunsurilor la anticorpi la marea majoritate a oamenilor din acest studiu, chiar şi după o singură doză. Ambele vaccinuri sunt bune,” a spus Paul Moss, profesor de hematologie la Universitatea Birmingham din Marea Britanie, coordonatorul cercetării.
 
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că răspunsurile imune au fost „accentuate semnificativ” de infecţia anterioară cu SARS-CoV-2. 
 
Potrivit studiului, anticorpii cheie erau prezenţi şi la niveluri similare în 93% dintre cei 76 de participanţi la studiu care au primit doza unică de vaccin Pfizer COVID-19 şi 87% din cei 89 de participanţi care au primit vaccinul AstraZeneca.
 
Helen Parry, lector clinic la Universitatea din Birmingham, care a condus studiul, a declarat că testele au arătat, de asemenea, că o proporţie mai mare dintre cei care au primit vaccinul AstraZeneca au avut un răspuns detectabil al celulelor T.
 
Această constatare se adaugă altor dovezi din studiile COVID-19 care sugerează că anticorpii - care împiedică coronavirusul să se poată ataşa la celulele umane - ar putea să nu reprezinte singurul element important al imunităţii la această boală şi că limfocitele T ar putea juca la rândul lor un important rol protector.
 
”Acum trebuie să efectuăm cercetari suplimentare pentru a înţelege ce înseamnă aceasta diferenţă în răspunsurile celulelor T,” a spus Parry.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici