Terapia hiperbară, pe bază de oxigen, pentru recuperarea post-COVID-19. Cât costă 10 şedinţe şi ce efecte au observat pacienţii

  • După infecţia cu SARS-CoV-2, organismul rămâne cu sechele
  • Multe dintre sechele pot fi tratate prin reabilitare medicală
  • O evaluare medicală este recomandată în prima lună după boală
Urmărește
3701 afișări
Imaginea articolului Terapia hiperbară, pe bază de oxigen, pentru recuperarea post-COVID-19. Cât costă 10 şedinţe şi ce efecte au observat pacienţii

FOTO: www.hiperbar.ro

COVID-19 lasă urme în organism şi, din păcate, apar simptome timp de săptămâni sau luni de zile după infectare. Asta spune un studiu al Universităţii din Leicester. De aceea este nevoie de reabilitare medicală.
 
La mai mult de un an de pandemie, avem şi noi un protocol de reabilitare. În primul rând se face reabilitarea fizică, pentru bolnavii care au stat mult timp la pat şi care şi-au pierdut mobilitatea pulmonară, cardiacă, psihologică şi neurologică.
 
Este recomandat să facem o evaluare în prima lună după ce am trecut prin boală. Iar medicii pot spune care sunt procedurile de reabilitare de care putem beneficia.
 
Sunt aprobate şi camere hiperbare, dar numai în centre de excelenţă, adică în sălile de kinetoterapie complet dotate şi cu personal specializat. La Cluj vin pacienţi din toată ţara pentru terapia hiperbară din cadrul unei clinici private.
 
„Ce trebuie să facem este să  ne dezechipăm, să dăm papucii jos. Intrăm în cameră, eu o să vă aplic o mască de oxigen unde dumneavoastră o să inspiraţi oxigenul pur”, îi explică asistentul unui pacient.
 
„Majoritatea pacienţilor cu recuperare post-COVID pe care noi i-am avut în cadrul cabinetului au avut următoarele sechele: dificultate în respiraţie, fibroze pulmonare, dureri musculare, oboseală acută, insomnii, chiar şi unele atacuri de panică”, spune Maria Găinaru, asistent medical generalist la centrul medical Hiperbar Cluj.
 
Mircea Codlea este fost pacient COVID şi are 66 de ani. Plămânii lui au fost afectaţi în proporţie de 75% şi a stat în spital foarte mult timp. Acum a apelat la terapia hiperbă, a făcut deja zece şedinţe şi spune că se simte foarte bine. 
 
„Am făcut 10 şedinţe şi chiar zilele trecute mi-am făcut un CT la plămâni şi am ajuns undeva la 25% afectare pulmonară. De la 75% am ajuns la 25% doar după 10 şedinţe. Pe mine cel puţin m-a ajutat foarte mult. Am de gând să mai fac încă 10 şedinţe”, povesteşte el.
 
„Rezultatele se văd în general după două, trei zile de terapie. Este oxigen pur pe care pacientul îl inspiră. În mod normal se începe cu o cură de 10 şedinţe”, adaugă Maria Găinaru.
 
Costul pentru 10 astfel de şedinţe de tratament cu oxigen este de 1110 RON. La clinica din Cluj au venit pacienţi din Baia Mare, Timişoara, Suceava, şi Alba. Printre pacienţii care au venit la recuperare au fost şi medici.
 
Dacă nu ai posibiltatea să plăteşti un astfel de tratament poţi să iei de un bilet de trimitere de la specialist. Pe baza acestuia, poţi face maximum 20 de şedinţe de reabilitare a câte trei proceduri fiecare, pentru că atât îţi decontează Casa Naţională de Asigurări.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici