Testul care arată cât de repede se răspândeşte coronavirusul. Te poţi infecta dintr-o simplă conversaţie. VIDEO

  • Cercetătorii japonezi au aflat de ce se răspândeşte coronavirusul la o rată fără precedent.
  • Micropicături mai mici de a mia parte dintr-un milimetru pot rămâne în aer timp de 20 de minute în spaţiu închis.
  • Aerisirea spaţiilor închise poate elimina micropicăturile de coronavirus.
Urmărește
5195 afișări
Imaginea articolului Testul care arată cât de repede se răspândeşte coronavirusul. Te poţi infecta dintr-o simplă conversaţie. VIDEO

Testul care arată cât de repede se răspândeşte coronavirusul. Te poţi infecta dintr-o simplă conversaţie. VIDEO

Am auzit cu toţii că noul coronavirus se ia printr-un strănut sau tuse, dar un nou studiu din Japonia arată că virusul poate fi contactat şi prin simpla conversaţie cu o persoană infectată.

Cu ajutorul unor camere high-tech, televiziunea japoneză în colaborare cu o echipă de cercetători a surprins pentru prima dată mişcările micropicăturilor de coronavirus. Aceste micropicături sunt emise de fiecare dată când vorbim, iar numărul lor are legătura şi cu intensitatea cu care vorbim. Dacă vorbeşti mai tare, emiţi mai multe micropicături. Aşadar, te poţi infecta având o conversaţie obişnuită cu cineva care poartă virusul.

Descoperirile confirmă recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de distanţare socială, sfatul de a menţine cel puţin 1 metru distanţă în public. În acelaşi timp, e nevoie de aerisire serioasă în toate camerele în care stăm.

Cercetarea japonezilor pune răspândirea coronavirusului într-o lumină nouă. Studiile de până acum se concentrau pe răspândirea la strănut şi tuse, care emit micropicături mai mari 1 milimetru ce pot fi văzute şi cu o cameră normală. Aceste micropicături de la strănut cad rapid pe podea şi nu călătoresc foarte rapid, chiar şi când sunt în aer. Dar camerele au surprins şi micropicături mai mici de a mia parte a unui milimetru. În loc să cadă, acestea plutesc prin aer şi sunt plimbate în derivă. Cercetătorii estimează că un singur strănut poate produce 100.000 de micropicături.

"Micropicăturile poartă multe virusuri. Le producem când vorbim foarte tare sau respirăm puternic. Oamenii din jurul nostru le inhalează şi aşa se răspândeşte virusul. Am început să observăm riscul acum", spune Kazuhiro Tateda, seful asociaţiei japoneze pentru bolile infecţioase.

Experţii japonezi au simulat o situaţie cu 10 persoane în spaţiu închis. Când cineva a tuşit, picăturile mari au picat la podea într-un minut. Dar la 20 de minute de la tuse, micropicăturile încă pluteau în aer şi erau împrăştiate în toată camera. Dar când o fereastră este dechisă, acestea au fost împrăştiate imediat de briza aerului. Orice curent de aer mătură aceste particule super uşoare.

"Deschide geamul la cel puţin o oră, asta reduce riscul de infecţie considerabil", a spus Tateda.

Un alt mod în care ne putem proteja este să purtăm mască. Aceasta reduce mult răspândirea micropicăturilor şi protejează atât vorbitorul cât şi pe cei care îl ascultă de riscul coronavirusului.

 

Sursa: World Economic Forum

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici