Totul despre legătura dintre vaccinul anti-Covid şi riscul de miocardită. Părerea oficială a cardiologilor

  • Asigurări de siguranţă vin de la un congresul ştiintific: cazurile post-vaccin sunt rare si aproape întotdeauna fac forme uşoare.
  • Dar e nevoie de evaluarea permanentă a situaţiei, deoarece infecţia naturală şi sechelele ei pot ataca inima.
Urmărește
3669 afișări
Imaginea articolului Totul despre legătura dintre vaccinul anti-Covid şi riscul de miocardită. Părerea oficială a cardiologilor

Totul despre legătura dintre vaccinul anti-Covid şi riscul de miocardită. Părerea oficială a cardiologilor

Cazurile de miocardită sunt o preocupare majoră, mai ales pentru părinţi gândindu-se la copiii lor vaccinaţi anti-Covid. Majoritatea cazurilor de miocardită suspectată legată de vaccinul Covid-19 la tineri au un curs clinic calm, cu simptome uşoare.

Acest lucru este afirmat de cele mai recente date colectate pe această temă într-un studiu publicat în „Circulation” şi coordonat de Dongngan T. Truong, de la Universitatea din Utah din Salt Lake City. 139 de adolescenţi (vârsta medie 15,8 ani) cu 140 de episoade de miocardită suspectată (49 confirmate şi 91 probabile) dezvoltate în decurs de o lună de la vaccinul anti-Covid au fost studiaţi în diferite centre dintre SUA şi Canada.

Durerea în piept, cel mai frecvent simptom

Cel mai frecvent simptom a fost durerea în piept: peste patru din cinci tineri au fost trataţi cu antiinflamatoare. În general, durata medie de spitalizare după eventuala internare a fost de două zile. Studiul reprezintă o piesă suplimentară dintr-un mozaic de informaţii despre riscurile de miocardită la tinerii vaccinaţi pentru SARS-CoV-2 cu vaccinuri precum Pfizer şi Moderna.

În faţa unei probabilităţi mai mari de a dezvolta miocardită în comparaţie cu populaţia generală (dar încă foarte scăzut în comparaţie cu riscul de boli de inimă după Covid-19), cardiologii amintesc că raportul risc-beneficiu este în favoarea vaccinării, chiar şi la această grupă de vârstă.

CDC (Centrul pentru Controlul Bolilor) din Atlanta estimează că riscul de miocardită după vaccinare este de 70 la 1 milion de doze administrate în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 17 ani, relevă o cercetare efectuată în Israel cu ceva timp în urmă, publicată în „New England Journal of Medicine”.

54 de cazuri la 2,5 milioane de persoane vaccinate

Studiul, coordonat de Universitatea din Tel Aviv, a evaluat debutul, evoluţia clinică şi rezultatul miocarditei după cel puţin o doză de vaccin mesager Pfizer-Biontech. Din cele peste 2,5 milioane de persoane vaccinate cu vârsta de 16 ani şi peste, 54 de cazuri ar fi avut simptome de miocardită.

Incidenţa estimată pentru persoanele care au primit cel puţin o doză de vaccin a fost de 2,13 cazuri la 100.000 de cazuri. Această incidenţă a miocarditei este crescută la 10,69 cazuri la 100.000 de persoane la pacienţii de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani, confirmând astfel că în rândul acestul tip de populaţie este necesară monitorizarea cu atenţie situaţia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici