UE a prelungit mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri anti-Covid. Acesta trebuia să se încheie la sfârşitul lunii martie

  • Bruxelles-ul vrea să păstreze controlul asupra exporturilor de vaccinuri în afara Uniunii.
  • Comisia Europeană a anunţat extinderea mecanismului, permiţând statelor membre să păstreze controlul asupra transporturilor de doze în străinătate.
  • La începutul lunii martie, Italia a fost prima ţară care a folosit mecanismul, opunându-se exportului de 250.700 de doze de vaccin AstraZeneca.
Urmărește
136 afișări
Imaginea articolului UE a prelungit mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri anti-Covid. Acesta trebuia să se încheie la sfârşitul lunii martie
Bruxelles-ul vrea să păstreze controlul asupra exporturilor de vaccinuri în afara Uniunii. Joi, Comisia Europeană a anunţat extinderea mecanismului, permiţând statelor membre să păstreze controlul asupra transporturilor de doze în străinătate, relatează Le Figaro.
 
Acest mecanism a fost anunţat la sfârşitul lunii ianuarie de către Bruxelles. AStfel, orice transport de vaccinuri în afara UE are nevoie de autorizaţii prealabile din partea statelor membre şi urma să rămână în vigoare cel puţin „până la sfârşitul lunii martie 2021”. Aceste norme se aplică laboratoarelor cu care Uniunea a încheiat contracte de cumpărare în avans, pentru a se asigura ca acestea îşi îndeplinesc obligaţiile contractuale înainte de a furniza doze în străinătate.
 
Autorizaţia de export se acordă „în măsura în care volumul exporturilor produselor menţionate nu este de natură să constituie o ameninţare la furnizarea continuă de vaccinuri necesare pentru îndeplinirea contractelor de cumpărare în avans, între Uniune şi producătorii de vaccinuri”, specifică textul reglementării. Procedura nu se aplică exporturilor legate de „urgenţe umanitare” sau celor legate de Covax, permiţând livrarea dozelor către ţările în curs de dezvoltare.
 
"Ne aşteptăm ca firmele cu care am semnat un contract să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de cetăţenii Uniunii", a declarat comisarul european pentru sănătate, cipriota Stella Kyriakides.
 
La începutul lunii martie, Italia a fost prima ţară care a folosit mecanismul, opunându-se exportului de 250.700 de doze de vaccin AstraZeneca. Decizia a venit de la Roma, cu sprijinul Bruxelles-ului. 
 
Procedura nu prevede căi de atac specifice la care AstraZeneca ar putea face apel în cazul unui litigiu, ci doar cele prevăzute de legislaţia europeană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici