Un simptom puţin cunoscut arată că noul coronavirus afectează sistemul nervos central

  • Anosmia (pierderea mirosului) poate fi unul dintre primele simptome ale Covid-19
  • SARS-CoV-2 poate afecta zonele creierului care procesează informaţiile despre miros
  • În 2015, cercetătorii canadieni au infectat aceiaşi şoareci cu astfel de viruşi şi au observat că agentul patogen se răspândeşte mai întâi în bulbul olfactiv, apoi în alte regiuni ale creierului şi ale trunchiului cerebral
Urmărește
11714 afișări
Imaginea articolului Un simptom puţin cunoscut arată că noul coronavirus afectează sistemul nervos central

Un simptom puţin cunoscut arată că noul coronavirus afectează sistemul nervos central

Anosmia (pierderea mirosului) poate fi unul dintre primele simptome ale Covid-19, informează Le Monde.

SARS-CoV-2 poate afecta zonele creierului care procesează informaţiile despre miros.

Directorul general al sănătăţii, Jérôme Salomon, a declarat în raportul său de vineri 20 martie că pierderea mirosului (sau anosmia) poate fi unul dintre primele simptome ale Covid-19. Neglijat de la debutul bolii acest semn clinic este acum remarcat în multe ţări şi ar putea fi explicat prin capacitatea noului coronavirus de a infecta sistemul nervos central al pacienţilor - în special zonele procesării informaţiilor olfactive ale creierului.

Această ipoteză este susţinută de două articole de cercetare recente. Primul, recent publicat de cercetătorii chinezi în Journal of Clinical Virology se bazează pe date obţinute de la coronavirusuri altele decât SARS-CoV-2, studiate mai demult; al doilea, publicat aproape simultan în revista Chemical Neuroscience, propune mecanisme de acţiune capabile să explice această potenţială facultate a virusului de a infecta sistemul nervos central.

"Articolul [de la cercetătorii chinezi] este interesant, deoarece se bazează pe observaţii clinice, interpretate folosind o sinteză a ceea ce ştim despre coronavirusuri, a spus biologul Christine Prat, al consorţiului European Virus Archive Global. Cu toate acestea, rămân multe de înţeles cu privire la impactul pe care anumite virusuri îl pot avea asupra sistemului nervos central, care este o zonă foarte specifică: sistemul imunitar nu poate funcţiona acolo ca în altă parte a corpului, deoarece trebuie să lupte împotriva infecţie prin evitarea distrugerii celulelor neuronale, care nu se reînnoiesc, sau foarte puţin."

Trebuie să fim prudenţi

Echipa condusă de Yan - Chao Li (Universitatea Jilin, China) a raportat analizele probelor prelevate la începutul anilor 2000 de la victimele SARS-CoV-1, care este foarte aproape de noul coronavirus. Acestea, explică autorii, „au arătat prezenţa particulelor de SARS-CoV-1 în creie unde au fost găsite aproape exclusiv în neuroni”.

Alte lucrări, efectuate pe şoareci transgenici - modificaţi genetic pentru a fi sensibili la coronavirusuri care afectează oamenii -, au arătat că SARS-CoV-1 sau MERS-CoV (care a circulat în Orientul Mijlociu în 2012), " poate intra în creier, eventual prin nervii olfactivi, apoi se poate răspândi rapid în anumite zone ale creierului, inclusiv talamul şi trunchiul creierului. ” În cazul SARS-CoV-1, observă cercetătorii, particulele virale „au fost detectate doar în creier [la şoareci], dar nu şi în plămâni”. Prin urmare, coronavirusurile pot avea o afinitate deosebită pentru sistemul nervos central.

În 2015, cercetătorii canadieni au infectat aceiaşi şoareci cu astfel de viruşi şi au observat că agentul patogen se răspândeşte mai întâi în bulbul olfactiv, apoi în alte regiuni ale creierului şi ale trunchiului cerebral.

„Este bine stabilit că mai multe coronavirusuri pot accesa sistemul nervos central trecând prin sfera orofaringiană, în special pe ruta olfactivă, spune cercetătorul Daniel Dunia (CNRS) de la Centrul de Fiziopatologie din Toulouse-Purpan (Inserm, CNRS, Universitatea din Toulouse) ). Este posibil ca coronavirusul să poată infecta bulbul olfactiv sau să atace neuronii olfactiei, dar trebuie să fim prudenti. Alte virusuri pot avea astfel de efecte sau pot provoca leziuni neurologice prin inflamaţii intense induse de răspunsul imun."

Infecţia trunchiului cerebral

"Observatii precum pierderea mirosului precoce la un pacient cu Covid-19 necomplicat ar trebui investigate pentru a determina daca sistemul nervos central este implicat", scriu din partea lor Abdul Mannan Baig (Universitatea Aga Khan, din Karachi) şi coautorii săi în Chemical Neuroscience.

Pentru Yan - Chao Li şi co-autorii săi, potenţialul neuro-invaziv al SARS-CoV-2 s-ar putea manifesta într-un mod mult mai îngrijorător. Cercetătorii chinezi speculează că infecţia trunchiului cerebral cu virusul poate provoca, cel puţin parţial, insuficienţă respiratorie la pacienţii afectaţi de forme severe de Covid-19. Într-adevăr, această zonă a sistemului nervos central controlează, printre altele, funcţia respiratorie.

Conform cercetătorilor chinezi, insuficienta respiratorie a pacienţilor nu s-ar fi datorat numai actiunii virusului asupra plămânilor, ci şi leziunilor mai profunde care afectează controlul mişcărilor pulmonare. "O astfel de explicaţie este posibilă, dar rămâne ipotetică pentru moment, tempereaza Dunia. Nu trebuie uitat nici faptul că scanerul pulmonar este întotdeauna evocator [de deteriorare] la pacienţii care suferă de forme severe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici