- Home
- Coronavirus
- BUCUREŞTI, (06.12.2021, 07:57)
- Sorina Matei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Valeriu Gheorghiţă, despre riscul cel mare risc privind Omicron, varianta cu peste 30 de mutaţii
Omicron este varianta cu peste 30 de mutaţii, iar prima problemă o reprezintă transmisibilitatea. Deocamdată nu se ştie dacă anticorpii pot neutraliza virusul, acest răspuns urmând să apară în 2 - 3 săptămâni, a declarat, la Aleph News, coordonatorul CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiţă.
Urmărește
1437 afișări
Valeriu Gheorghiţă enunţă riscul cel mare risc privind Omicron, varianta cu peste 30 de mutaţii
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul CNCAV, a declarat, la emisiunea OFF/OnTheRecord,, de la Aleph News, că Omicron este cea mai adaptată variantă care există şi are peste 30 de mutaţii.
„Prima problemă a Omicron este transmisibilitatea. A doua problemă: ocoleşte sau nu vaccinarea? A treia problemă: îmbolnăvirile mai grave. Nu ştim acum toate răspunsurile despre Omicron. Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta. În Africa de Sud, Omicron a generat o creştere exponenţială. În provincia din Africa de Sud, peste 60% dintre persoane trecuseră prin boală. Omicron poate să ocolească anticorpii. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul. Omicron poate deveni tulpină dominantă. Vaccinarea protejează în continuare faţă de formele severe de boală. Şi persoanele trecute prin boală sau vaccinate vor răspândi virusul. Va fi nevoie de un alt set de măsuri. Nevaccinaţii sau cei care nu au fost expuşi bolii vor avea risc de îmbolnăvire. De aceea trebuie accelerată campania de vaccinare”, a spus dr. Gheorghiţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Dr. Gheorghiţă spune că în următoarele luni, 50% din infectări vor fi generate de Omicron.
„Variantele Delta şi Omicron vor circula împreună. Antiviralele autorizate de la Merk şi Pfizer nu depind de mutaţii. Acum ne întrebăm dacă anticorpii monoclonali mai sunt eficienţi. O variantă cu cât este mai contagioasă, cu atât atinge mai mulţi vulnerabili. Contagiunea duce la un număr mai mare de decese. Îngrijorarea tuturor ţărilor este justificată”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV, în emisiunea OFF/OnTheRecord.
Coordonatorul CNCAV a mai spus că toate variantele virale au fost în ţări cu rată mică de vaccinare şi densitate mare a populaţiei.
„Pandemia decimează populaţiile ţărilor. La un moment dat, lucrurile trebuie tranşate. Altfel populaţia şi autorităţile vor asista neputincioase la evoluţia pandemiei. Omenirea este în competiţie cu acest virus, suntem într-o cursă contra cronometrul. Virusul se adaptează şi schimbă regulile jocului. Vaccinarea obligatorie trebuie să rămână o ultimă măsură dacă toate celelalte eşuează şi vezi că mor oamenii şi eşti neputincios, legat de mâini şi de picioare. Sigur, discuţia este foarte serioasă şi nu văd de ce să nu înceapă aceste discuţii, să existe dezbateri, implicarea întregii societăţi, cu puncte pertinente, pro şi contra, ca să vedem unde să ne aflăm. În România, va fi foarte greu de luat o asemenea măsură. Este foarte greu să impui măsuri care nu sunt înţelese. Principala problemă este neîncrederea în vaccin. Şi celelalte vaccinuri te protejează de formele grave”, spune Gheorghiţă, explicând decalajul României faţă de ţările cu democraţii consolidate.
Principala problemă a campaniei de vaccinare în România, a fost dezinformarea, atrage atenţia preşedintele CNCAV.
„Poate lucrurile puteau să fie mai bine făcute pe combaterea dezinformării. 50% din populaţie este în rural unde accesul la informare se face de la TV. Responsabilitatea mass media este foarte mare. Dezinformarea şi mişcarea anti-vaccinistă a fost foarte puternică. Pe infertilitate, în 2-3 ore, au fost mii de distribuiri, impactul era de câteva sute de mii de persoane. În aceeaşi seară am venit cu un răspuns, dar răul fusese produs. Nu e atât dezinformarea, cât de la cine vine dezinformarea. Lupta în continuare este inegală. Trebuie să prevenim dezinformarea în timp real. Dezinformarea a crescut ezitarea, teama, frica. Dezinformarea a fost responsabilă de multe decese în România. 90% din persoanele decedate sunt persoane nevaccinate”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.
În sistemul medical rata de vaccinare este de peste 80% . Vaccinarea este mai mare la medicii care au îngrijit pacienţi COVID. Vaccinarea la asistenţi medicali este de 50-60% iar la brancardieri sub 50%.
În acelaşi timp, vaccinarea în învăţământ este de 65%”.
Mai multe state europene trec deja la vaccinarea copiilor, la fel ca SUA. Preşedintele CNCAV a vorbit şi despre acest lucru pe Aleph News dar şi despre testele cu salivă introduse în şcol.
„Testele cu salivă au un rol de screening. Testele PCR sunt gold standard. Testele cu salivă sunt o măsură uşor aplicabilă şi vor reduce transmisibilitatea. Dar doar testarea nu va rezolva problema. Trebuie şi celelalte măsuri. Datele din 10 ţări europene arată o rată de spitalizare la copii de 6 persoane din 1.000. Rata de internare în ATI la copii este de 6 persoane din 10.000. Bolile cronice la copii au crescut de 12 ori riscul de spitalizare şi de 19 ori riscul de internare la ATI. În România, având o rată mică de vaccinare, impactul vaccinării copiilor în populaţia adultă nu va fi mare. Ca să limitezi transmisia Delta, rata de vaccinare ar trebui să fie de peste 90%. Vaccinul pentru copiii de la Pfizer este bun pentru cei cu afecţiuni cronice. Este importantă vaccinarea copiilor şi a tinerilor pentru a reduce circulaţia virusului. În mod firesc, trebuie să vaccinăm cu prioritate populaţia adultă şi vulnerabilă. În SUA, sunt peste 3 milioane de copii vaccinaţi”.
În ceea ce priveşte medicaţia de la Merk şi Pfizer, Valeriu Gheorghiţă pune că aceasta va fi disponibilă şi în România: „Va fi o procedură de achiziţie europeană. Este esenţial să de asigure accesul la ele. Medicamentele sunt eficiente dacă sunt luate repede. Medicaţia ar putea fi făcută prin medicii de familie. Nicio epidemie nu a fost controlată prin medicaţie antivirală. Vaccinurile COVID 19 au cele mai puţine contraindicaţii”.
„Ar fi trebuit să ţinem tandemul cu celelalte ţări europene pe măsurile de protecţie împotriva pandemiei. Este nevoie de implementarea certificatului COVID. Nimic nu poate fi mai presus de protejarea populaţiei. Decizia este foarte simplă. Nicio măsură nu este populară în pandemie. Ne aşteptăm la valul 5 în a doua jumătate din ianuarie 2022. Între România şi celelalte state UE este un decalaj de o lună şi jumătate. În valul 5, va fi varianta Delta la care se poate adăuga şi Omicron”, a declarat Valeriu Gheorghiţă în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe