Varianta Omicron ar putea să îngenucheze vaccinurile. CEO-ul Moderna anticipează că vaccinurile existente vor avea probleme

  • Directorul executiv al Moderna anticipează că vaccinurile existente vor fi mult mai puţin eficiente în combaterea Omicron.
  • Stéphane Bancel a avertizat că va dura mai multe luni până când companiile farmaceutice pot produce la scară largă noi vaccinuri specifice variantei.
Urmărește
11303 afișări
Imaginea articolului Varianta Omicron ar putea să îngenucheze vaccinurile. CEO-ul Moderna anticipează că vaccinurile existente vor avea probleme

Varianta Omicron ar putea să îngenucheze vaccinurile. CEO Moderna anticipează că vaccinurile existente vor avea probleme

Stéphane Bancel a declarat că numărul mare de mutaţii Omicron la nivelul proteinei spike, pe care virusul o foloseşte pentru a infecta celulele umane, şi răspândirea rapidă a variantei în Africa de Sud sugerează că este posibil ca actuala serie de vaccinuri să trebuiască să fie modificată anul viitor.

Comentariile directorului executiv al Moderna vin în contextul în care experţii în domeniul sănătăţii publice şi politicienii au încercat să adopte un ton mai optimist cu privire la capacitatea vaccinurilor existente de a conferi protecţie împotriva Omicron.

Luni, Scott Gottlieb, un director al Pfizer şi fost comisar al Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente, a declarat pentru CNBC: "Există un grad rezonabil de încredere în cercurile de vaccinuri că trei doze vor asigura pacientului o protecţie destul de bună împotriva acestei variante".

Joe Biden, preşedintele SUA, a declarat ulterior că Omicron este "un motiv de îngrijorare, nu un motiv de panică", adăugând că experţii medicali guvernamentali "consideră că vaccinurile vor continua să ofere un anumit grad de protecţie împotriva cazurilor grave".

Cu toate acestea, Bancel a declarat că oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi deoarece 32 dintre cele 50 de mutaţii din varianta Omicron se află pe proteina spike, pe care se concentrează actualele vaccinuri pentru a stimula sistemul imunitar al organismului uman să lupte împotriva Covid.

Majoritatea experţilor credeau că o astfel de variantă cu un grad ridicat de mutaţie nu va apărea decât peste un an sau doi, a adăugat Bancel.

Predicţiile şefului Moderna au zdruncinat marţi investitorii din Asia, acţiunile şi contractele futures pe acţiuni scăzând, iar preţul ţiţeiului pierzând teren.

În Japonia, indicele de referinţă Nikkei 225 a înregistrat o pierdere de până la 1,1% în urma raportului FT. Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 2,3 procente. Contractele futures S&P 500 au pierdut câştigurile iniţiale pentru ca acţiunile americane să scadă cu aproape 1%, în timp ce indicele FTSE 100 urma să piardă 1,2% la deschiderea şedinţei de la Londra.

Îngrijorările legate de variantă au determinat traderii să caute siguranţă în obligaţiuni, împingând randamentul titlurilor de stat americane pe 10 ani în scădere cu 0,05 puncte procentuale, în timp ce pe pieţele de mărfuri, ţiţeiul Brent, referinţa internaţională a petrolului, a scăzut cu aproape 2 procente, la 72,04 dolari pe baril.

"Având în vedere că [Bancel] a spus că vaccinurile ar putea să nu fie la fel de eficiente, acest lucru a provocat o reînnoire a incertitudinii - de aici şi mişcările de pe pieţele externe pe care le vedeţi acum", a declarat Mansoor Mohi-uddin, economist şef la Bank of Singapore.

În luna august, Moderna a anunţat că persoanele vaccinate cu două doze din vaccinul său "au păstrat anticorpi timp de şase luni, inclusiv împotriva variantelor îngrijorătoare, cum ar fi varianta Delta".

Dar studiile au sugerat că vaccinul companiei a fost mai puţin eficient în prevenirea focarelor de Delta decât tulpinile anterioare ale virusului.

Moderna şi Pfizer lucrează în prezent la noi vaccinuri care să vizeze varianta Omicron, despre care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a afirmat că prezintă un "risc foarte ridicat".

Bancel a precizat că datele care indică modul în care vaccinurile existente s-au comportat împotriva variantei Omicron şi dacă aceasta a provocat boli grave ar trebui să fie disponibile în termen de două săptămâni.

Dar el a spus că ar fi nevoie de câteva luni înainte ca un vaccin specific Omicron să poată fi produs la scară largă şi a sugerat că ar putea exista un motiv pentru a oferi între timp rapeluri mai puternice persoanelor în vârstă sau persoanelor cu un sistem imunitar compromis.

"[Moderna] şi Pfizer nu pot obţine un miliard de doze săptămâna viitoare. Matematica nu funcţionează. Dar am putea obţine miliardul de doze până la vară? Sigur", a declarat Bancel, care a prezis că Moderna ar putea produce un total de 2 miliarde-3 miliarde de doze în 2022.

Dar el a spus că ar fi riscant să mute întreaga capacitate de producţie a Moderna către un vaccin pentru Omicron într-o perioadă în care alte variante sunt încă în circulaţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici