- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI/ PRAGA, (17.10.2016, 17:29)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"4GenWomen" (4 Generations Women): Poveşti de intimitate ale femeilor din patru generaţii din ţări diferite - FOTO, VIDEO
Poveşti de intimitate ale femeilor din patru generaţii din ţări diferite,"4GenWomen", realizat de regizoarea PaulaOneţ,este un proiect ce se axează pe patru generaţii de femei şi patru generaţii de media, vorbind despre glisarea valorilor societăţii,familiei,despre individ şi intimitate.
Urmărește
789 afișări
4GeneRelations Women: Poveşti de intimitate ale patru generaţii de femei din ţări diferite - FOTO, VIDEO
Trei femei şi o fetiţă vorbesc despre teme majore: căsătorie, divorţ, iubire, respect, frică, frumuseţe, fericire şi despre propria lor familie, propriile lor dorinţe. Au chipuri calde şi zâmbitoare, fie că sunt turcoiace, spaniole sau românce. Familia românească aleasă de artista Paula Oneţ pentru proiectul 4GenWomen, patru generaţii şi relaţiile dintre aceste generaţii, nu este una „obişnuită”, are valori, principii, etică şi apetenţă pentru frumos.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
Proiectul “4GenWomen“ este îndrăzneţ, percutant, complex pentru că înfăţişează patru canale media, documentar web, instalaţie video (“4GenConversations”), text şi fotografie. Vizând nu doar partea de social, ci şi cea artistică, privitorul este invitat să îl descopere pe „celălalt”. Ideea artistei de a se axa pe generaţii de femei reprezintă o invitaţie pentru privitor de a se întâlni cu decupaje ale mentalului feminin reprezentat de patru generaţii: străbunică-bunică-mamă-fiică.
Proiectul se centrează pe poveştile a patru generaţii de femei care trăiesc sub acelaşi acoperiş sau separat, din diferite ţări şi culturi (Turcia, România, Spania) axându-se pe teme precum: ritualuri, obiceiuri, ceremonii în cadrul caselor care adăpostesc mai multe generaţii.
Patru generaţii de femei care trăiesc împreună înseamnă un secol de transmitere orală a culturii. "4GenWomen" este un proiect internaţional şi intercultural care caută în mai multe ţări familii cu patru generaţii de femei ce trăiesc sub acelaşi acoperiş, este un „documentar viu” care adună poveşti pe o perioadă vastă de timp.
Decizia autoarei de a se concentra pe femei vine din faptul că „femeile sunt păstrătoarele familiei, cele care au fost mereu prezente în cămin. Ele sunt străbunicile noastre, bunicile noastre, mamele, surorile şi fiicele noastre. Deşi atitudinea femeilor în privinţa rolului familiei este în schimbare astăzi, ele sunt liantul oricărei familii”, după cuvintele Paulei Oneţ.
„Calitatea unei femei este timpul. De la început până la final, timpul este construit în noi în sensul devenirii”, potrivit regizoarei Maya Deren, este un citatul utilizat de Paula Oneţ, unul cardinal pentru proiectul tinerei regizoare.
Modelul de a fi străbunică, bunică, mamă şi fiică, model ce suferă schimbări cu fiecare generaţie este urmărit printr-o serie de canale media: documentar web, instalaţie video, text şi fotografie. Proiectul "4GenWomen" propune un studiu de caz asupra evoluţiei valorilor personale a patru generaţii de femei dintr-o familie din Turcia, una din România şi nu în ultimul rând, una din Spania, analizând capacitatea de transformare şi adaptare la valorile culturale ale mediului lor.
Referindu-se la cele patru generaţii de femei din România, Paula Oneţ îşi descria proiectul său astfel: „4GenWomen (4 Generations Women) este un proiect transmedia, care cooperează prin mai multe tipuri de media. Am vrut să prezint viaţa a patru generaţii de femei prin patru generaţii de media. Tocmai de aceea, invit privitorul ca la început să intre în spaţiul lor intim prin explorarea unor fotografii de arhivă personală, grupate după anumite criterii. Într-o ramă găseşti patru generaţii de căsătorii, în altă ramă, patru generaţii de a creşte copiii. Ceea ce am vrut să adaug este că de la a patra generaţie, cred eu, se întâmplă moartea fotografiei printate şi se trece la mediul digital complet. Pe un perete a 4-a generaţie este expusă într-o ramă digitală. În continuare, în traseul expoziţiei prezint un video digital, interactiv, adică spectatorul, privitorii pot să aleagă subiectele de conversaţie cu cele 4 generaţii de femei. Am pus aceleaşi întrebări tuturor generaţiilor fără ca ele să şite răspunsurile şi am făcut un colaj de răspunsuri cu fiecare. Mă interesa să observ, să înţeleg evoluţia unor valori dintr-un mediu dat fiindcă nu există o familie care să reprezinte România. E un studiu de caz. E vorba despre străbunică, bunică, mamă şi fiică. Cea mai bătrână are 83 de ani şi cea mai tânără are 8 ani.”
„Ideea de proiect interactiv vine din provocarea de a traspune într-un mediu linear, cum ar fi o galerie, o platformă digital web. Este un proiect web documentary, un documentar online interactiv şi atunci m-am gândit cum pot eu să-l expun într-un spaţiu expoziţional. Principala caracteristică a unui web documentary este să fie interactiv şi ca oamenii să fie interesaţi să dea click, să intreacţioneze cu video-ul. Pe un perete e un cod QR care te duce la pagina web a proiectului. Am făcut un traseu din patru generaţii de media prin patru generaţii de femei. Această poveste românească este parte dintr-un proiect mai mare. Am început documentaţia în Turcia, cu o familie de 4 generaţii de femei. Toate locuiesc în aceeaşi casă şi urmează să îl dezvolt în Spania în toamna acestui an. În funcţie de finanţări şi de colaborări vreau să îl fac în cât mai multe culturi posibile. Mă interesează patru generaţii de femei, să explorez evoluţia valorilor şi distanţa fizică sau virtuală care se află între generaţii. Familia din Turcia locuia în aceeaşi casă. În schimb, am găsit o familie din Spania care nu e tradiţională şi totuşi locuiau în aceeaşi casă din cauza problemelor economice. Familia din România nu locuieşte în aceeaşi casă, ceea ce oferă posibilitatea de a compara cumva familiile acestora.”, a spus artista.
Proiectul gândit global poartă amprenta vizualului, dovada studiilor autoarei din domeniul cinematografiei şi imaginii, iar miza sa este de a ajunge într-un mod direct către privitor: „Ca regizor am observat că filmul nu ajunge la public, la oamenii la care vreau eu să ajungă. La festivaluri umblă mai mult cineaşti sau cinefili. Cum să facem documentarul cât mai social, liber şi accesibil? Există un curent răspândit la nivel internaţional - web documentary, un documentar digital interactiv online. Ce e interesant la documentarele web este că aleg o temă şi o dezvoltă în mai multe culturi. Am aflat de acest concep. Ulterior am început documentarea de acum 4 ani cu familia turcă. Ar fi o modalitate să îmbin pasiunea pentru filmul documentar şi nevoia pe care am simţit-o de a oferi filmul publicului. De aceea urmează să fie expus gratuit online pe internet într-o platformă web documentary. Experimentez cu noile metode de producţie şi de distribuţie în această zonă foarte puţin explorată în România.”
Advice 4 women 4GenWomen from AntropoDocs & Films on Vimeo.
Referitor la participarea femeilor selectate în proiectul său, Paula Oneţ a declarat: „Am avut noroc. Mi-au deschis nu doar casa, ci şi sufletul. Şi chiar mă gândeam în timp ce am făcut colajul de fotografii. E o intimitate împărtăşită, e o încredere totală.”
Familia Dermengiu-Căpuşan este familia românească participantă la proiectul Paulei care s-a aventurat în proiectul video al artistei. Bunica şi-a arătat entuziasmul şi recunoştinţa de a face parte din proiect: „Am primit cu braţele deschise din prima ideea. Am avut un noroc extraordinar de la viaţă să trăiască mama, eu, fiica mea şi nepoata mea. Ne-am aliniat patru fără niciun fel de dificultate. Mama trăieşte, are 84 de ani, nepoţica mea, 8 ani, o adevărată bucurie. Îi spuneam fiicei mele ce fel de femei suntem noi. Noi suntem foarte stăpâne pe noi, am fost de mici, suntem foarte sigure pe noi, cu toate dificultăţile. Acesta este firul roşu care ne leagă şi sper să fie şi nepoţica mea aşa, foarte curajoase şi foarte ambiţioase, foarte temerare şi cu multă încredere. Mi se pare un proiect absolut extraordinar. Se va trage o concluzie legată de cum sunt 4 generaţii la noi, mentalitatea noastră şi cum se comportă, cum gândesc şi cum trăiesc 4 generaţii din altă zonă geografică. Din punctul ăsta de vedere, de când au auzit de proiectul Paulei, am felicitat-o si i-am dat tot concursul. Cu toate am fost alături de ea fără niciun fel de limită. E un extraordinar, serios, temeinic, dăruită meseriei ei.”
Cu mult umor, bunica participantă la proiect a mai declarat: „Or să vă amuze răspunsurile. Sunt absolut spontane, neprelucrate. Se vede, se simte, este direct, emană viaţă - ăsta este principalul merit al acestui film. Mama cu viaţa ei. Eu sunt la vârsta la care pot trage o concluzie. Maria şi Sofia sunt extraordinar de implicate. Numele nu contează. Eu nu îmi spun vârsta. Eu spun o poveste despre vârstă.”
Mai multe video-uri din instalaţia video, prezentând familia de patru generaţii din România pot fi privite pe site-ul: http://www.4genwomen.com/generations.
În familia românească, centrarea a fost pe ideea de femei cu succes profesional, femei de carieră. Toate cele trei (străbunica-bunică-mamă) au avut cariere de succes în domeniul administraţiei şi al dreptului, până când Maria, din cea de-a treia generaţie, a decis să renunţe şi să devină pictoriţă. Maria Dermengiu a reuşit să îşi creeze compania sa proprie şi să devină devină unul dintre puţinii artişti care pot trăi din talentul lor, spune Paula Oneţ pe http://www.4genwomen.com/romania.
Aflată la mijlocul generaţiei, între bunică şi străbunică, Maria Dermengiu a spus că documentarul transmedia este şi un mod de a păstra vii imaginile generaţiilor, imaginea bunicii sale: „Mi-a plăcut foarte mult ideea şi faptul că o includea şi pe bunica mea şi astfel mi-ar fi rămas amintirea ei pentru totdeauna. Din acest motiv, totul a decurs natural. Am trecut şi peste frica de expunere, cu toată familia mea, cu pozele personale, cu istoria mea. Merită ca studiu social, mi se pare o idee interesantă. Este un documentar social şi pune un filtru pe gândirea fiecărei femei membre din aceeaşi familie. Ne diferenţiază, vedem cum am evoluat sau cum ne-am diferenţiat de-a lungul timpului. La noi am trecut de la 'trebuie să faci ceva', la 'fac pentru că simt', fac ceea ce îmi spune intuiţia. E o diferenţă de gândire faţă de trecut. Documentarul ne ajută să ne descoperim mai bine pe noi, delimitându-ne de ceilalţi.”
Proiectul transmedia "4GenWomen" a fost selectat într-o serie de programe de artă, printre care EsoDoc - European Social Documentary, dar şi în competiţia StartPoint Prize, unde a fost finalist, proiectul fiind expus în prezent la National Gallery din Praga, în perioada octombrie- decembrie 2016.
Pavel Vancat, curatorul proiectului StartPoint Prize, a declarat că expoziţia Paulei Oneţ „este o lucrare foarte bine elaborată, foarte inspiratoare, o lucrare fermecătoare, la fel ca femeile prezentate.”
Proiectul "4GenWomen 1 Roof", un documentar transmedia (fotografie, mini-serie TV 7x24min, documentar web şi instalaţie de artă) este produs de Pelin Films (Romania) şi Antropodocs & Films (Spania).
Proiectul regizoarei Paula Oneţ este deschis, este „in the making”, aceasta invitându-i pe cei interesaţi care au norocul unei familii cu patru generaţii de femei să facă parte din acest studiu, un proiect „viu”, în dezvoltare, cu poveşti spuse de femei, mame, surori şi copile, despre planuri, visuri, mersul socităţii, despre cotidian, despre sine.
Citeşte şi: Cronică de film. "I,Daniel Blake". Cum ucide sistemul oamenii. Birocraţie, injustiţie şi un Palme d'Or - VIDEO
Citeşte şi: Robert De Niro va primi Premiul Chaplin din partea organizaţiei Film Society of Lincoln Center
Citeşte şi: Ministrul Culturii, Corina Şuteu, anunţă că sculptura "Cuminţenia Pământului" va fi găzduită de Muzeul Satului. "Nu înseamnă că va fi accesibilă doar bucureştenilor, urmând să fie expusă în muzee de artă, galerii"
Citeşte şi: Regele Mihai împlineşte pe 25 octombrie 95 de ani: Programul evenimentelor publice dedicate regelui
Citeşte şi: Interviu cu românca Lavinia Iulia Falcan, care vinde tablouri la New York şi pictează pe ziduri - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:02
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
astăzi, 08:59
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână