Video A murit actorul Ion Besoiu/ Dorel Vişan: "Era un om vesel, prietenos"

A murit actorul Ion Besoiu. Actorul, în vârstă de 85 de ani, s-a stins din viaţa. Informaţia a fost confirmată pentru MEDIAFAX de reprezentanţi ai UNITER.

Urmărește
16803 afișări

Dorel Vişan a vorbit cu emoţie despre ultima oară când a vorbit cu actorul Ion Besoiu, care a s-a stins din viaţă pe 18 ianuarie. De asemenea, Dorel Vişan a evocat personalitatea generoasă şi veselă a actorului şi a povestit pentru MEDIAFAX o istorioră despre prietenia cu Ion Besoiu.

"Eu am vorbit cu dânsul exact de Sfântul Ion, era într-o situaţie neplăcută, folosea oxigen, dar a glumit cu mine, aşa era el. Mi-a făcut plăcere să-l aud şi cu atât mai trist sunt acum. Ion Besoiu face parte dintr- generaţie şcolită, care a trecut prin şcoala de teatru, era altfel viaţa când a intrat el la şcoală. Oamenii erau mai puţin egoişti, mai puţin răi, toate filmele în care a jucat le-a făcut alături de actori prieteni, cu care a rămas, cu care a trăit, s-a înţeles, cărora li s-a spovedit. Din păcate, această generaţia e pe sfârşite, mai sunt câţiva. Trebuie ca omul şi societatea să se deştepte şi să aducă înapoi şcoala la care a învăţat Besoiu, Toma Dimitriu, Toma Caragiu, toţi aceşti artişti mari care au dispărut.", a declarat actorul Dorel Vişan pentru MEDIAFAX.

"Altfel, Ion Besoiu era un om cu un suflet bun, de o generozitate extraordinară, de o prietenie deosebită, pe care îl concepe o anumită şcoală şi un anumit fel de a gândi, de a gândi despre tine şi de a te cunoaşte pe tine, aşa a fost Ion Besoiu, Dumnezeu să-l ierte.", a mai afirmat actorul Dorel Vişan pentru MEDIAFAX.

Actorul Dorel Vişan a povestit pentru MEDIAFAX şi o istorioară de prietenie cu actorul Ion Besoiu: "De fiecare dată când îl sunam, chiar şi acum în ultima vreme, când era bolnav, îmi spunea: "Băi, tu de la mine ai învăţat teatru, să ştii! Era un om de o veselie extraordinară, chiar şi în momentele de cumpănă."

Actorul Ion Besoiu a încetat din viaţă pe 18 ianuarie, la vârsta de 85 de ani. Îndrăgitul artist era internat la Institutul pentru boli cardio-vasculare C.C. Iliescu din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Ion Besoiu s-a născut pe 11 martie 1931, la Sibiu. Îndrăgitul actor, erou al copilăriei celor care au iubit "Toate pânzele sus!", şi-a dedicat viaţa teatrului şi filmului românesc.

Ion Besoiu a debutat în carieră la 19 ani, în 1950, dar consacrarea a cunoscut-o abia după 1978, după apariţia filmului ”Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureşan, în care i-a avut parteneri pe marii actori Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

Pe Ion Besoiu şi Jean Constantin i-a legat o prietenie de-o viaţă. Actorul a povestit în nenumărate rânduri de petrecerile de pomină organizate de Jean Constantin. Ion Besoiu a trăit în perioada boemiei legendare din teatrul românesc. Prietenii actori îl alintau pe Ion Besoiu cu porecla "Jimmy."

Se spune că Ion Besoiu şi-a dorit să fie marinar, pe când era copil, dar şi că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la 13 ani, a ajutat la căratul tărgilor cu răniţi la spital.

Numele real al actorului este, de fapt, Besoi, nu Besoiu.

 

Un alt detaliu inedit din biografia actorului este că Avram Besoi, tatăl lui Ion Besoiu, a fost coleg în şcoala primară cu Lucian Blaga. Părintele actorului a fost exclus din Partidul Comunist pentru că luptase pe frontul din Rusia, dat afară din armată şi angajat ca vatman pe tramvai.

Cu puţin timp în urmă, actorul declara în presă: „Nu-mi place iarna, frigul mă disperă... N-aş putea să spun că mă cutremură finalul. Mă rog bunului Dumnezeu să mă adune la dreapta lui fără dureri, fără suferinţă, fără teamă, împăcat cu toate.”

Prin dispariţia lui Ion Besoiu, vasul „Speranţa” a rămas, pentru totdeauna, fără căpitan.

A jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, timp de 16 ani, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra". A fost, timp de 12 ani, directorul Teatrului Bulandra.

Cele mai cunoscute roluri ale actorului Ion Besoiu sunt Cloşca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în "Hamlet" (1985), Oronte, în "Mizantropul" (1989), Corifeu, în "Antigona" (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în "Caligula" (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în "Oblomov" (2003).

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: "Furtuna", "Neamul Şoimărestilor", "Haiducii", "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste", "Lumini şi umbre".

În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, în care s-a născut. La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, preşedintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de cavaler, subliniind contribuţia lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale româneşti, prin prestigioasa şi remarcabila sa activitate de actor, director de teatru şi pedagog.”

În 2002, a primit Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române.

 

De asemenea, Ion Besoiu a fost preşedinte executiv al Fundaţiei "Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt", asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor.

Avea o bogată activitate în teatru şi film, motiv pentru care actorul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate - din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la gala Gopo din 2011.

Ion Besoiu avea pregătit, de câţiva ani, locul de veci, care se află în cimitirul Bellu, pe Aleea Artiştilor, lângă cea de-a patra soţie, pe nume Luminiţa, considerată marea iubire a actorului.

„Când a murit, mi s-a zguduit credinţa în Dumnezeu”, mărturisea Ion Besoiu despre Luminiţa, pe care a luat-o de soţie când avea 61 de ani.

Ioana, în vârstă de 36 de ani, este singura fiică a lui Ion Besoiu, pe care o are împreună cu fosta sa soţie, actriţa Emilia Dobrin. Ioana i-a dăruit tatălui ei doi nepoţei gemeni.

Ion Besoiu, care şi-a închinat toată viaţa scenei, a fost răsplătit cu o stea pe Aleea Celebrităţilor, din Piaţa Timpului, şi cu o stea mai mică, din aur, pe care s-o ia acasă, în anul 2015.

Ultimul premiu pe care l-a câştigat Ion Besoiu a fost o distincţie obţinută anul trecut, la vârsta de 85 de ani, pentru cel mai bun actor într-un rol principal masculin la ediţia din 2016 a Festivalului Internaţional de Film Love is Folly (Varna, Bulgaria). El a obţinut trofeul pentru rolul colonelului din filmul "Bucureşti NonStop", în regia lui Dan Chişu.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici