- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.01.2017, 11:45)
- Lucian Vasilescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COM: Acceptarea, la Botoşani, a Premiului Eminescu de către Mircea Cărtărescu a generat comentarii
După cea de-a XXVI-a ediţie a Premiului Naţional pentru Poezie Mihai Eminescu, Mircea Cărtărescu s-a întors acasă cu 30.000 de lei (valoarea premiului) şi cu titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.
Urmărește
777 afișări
COM: Acceptarea, la Botoşani, a Premiului Eminescu de către Mircea Cărtărescu a generat comentarii (Imagine: Mihai Dascalescu/ Arhiva Mediafax Foto)
Premierea lui Mircea Cărtărescu este justificată de valoarea operei sale poetice dar, contextualizată, ea a născut numeroase comentarii.
Iată contextul: pentru ediţia din anul 2015, Mircea Cărtărescu a fost nominalizat pentru prima oară la Premiul Eminescu. La acea ediţie, însă, premiul i-a revenit, lui Gabriel Chifu, lucru straniu, cel puţin dintr-un punct de vedere: Cărtărescu era, la vremea aceea, propunerea României pentru Premiul Nobel pentru literatură, propunere făcută de Uniunea Scriitorilor din România, al cărei preşedinte era, ca şi acum, Nicolae Manolescu. Acelaşi Nicolae Manolescu era (şi este şi acum) preşedintele juriului care acordă Premiile Eminescu. Aşadar, Manolescu, în calitate de preşedinte al USR a susţinut candidatura unui autor român la Nobelul literar, iar în calitate de preşedinte al juriului Premiului Eminescu, nu l-a considerat, pe acelaşi autor, demn de o distincţie literară acordată la Botoşani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
În anul următor, Mircea Cărtărescu a fost propus pentru a doua oară la Premiul Eminescu, dar a refuzat nominalizarea. „M-am recuzat din lista nominalizaţilor pentru premiul Mihai Eminescu de la Botoşani”, anunţa Mircea Cărtărescu pe pagina sa de Facebook, fără să ofere alte amănunte.
Anul acesta, Cărtărescu a fost din nou nominalizat, a acceptat nominalizarea şi a primit premiul.
Ceremonia de decernare a avut loc la 15 ianuarie, la Botoşani.
Cu doar câteva zile înainte, la 11 ianuarie, un nou lot de scriitori fuseseră excluşi din USR, cu unanimitate de voturi, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Uniunii Scriitorilor din România convocate şi prezidate de N. Manolescu: Catia Maxim, Mugur Grosu, Radu Aldulescu, Dinu Adam, Ioan Vieru şi Adrian Lustig. De remarcat faptul că poetul Ioan Vieru mai fusese exclus o dată din Uniune, în anul 2013. După doi ani de procese, instanţa de judecată a hotărât că excluderea a fost abuzivă, a anulat-o şi a obligat USR să-l reprimească pe Ioan Vieru în rândurile sale. Astfel stând lucrurile, Ioan Vieru a devenit primul scriitor din istorie care a fost exclus de două ori din USR.
Noul lot de contestatari ai lui Manolescu care au fost excluşi din USR s-au adaugat primului lot, exclus în 2016. Primul lot: Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius, Daniel Vorona.
După al doilea val de excluderi, scriitorii Radu Vancu şi Dan Lungu au iniţiat o scrisoare deschisă, semnată de „300 de scriitori, traducători, jurnalişti, profesori, editori, librari, istorici, muzeografi, cititori în sensul cel mai larg şi mai bun al cuvântului” prin care protestează împotriva excluderilor abuzive din Uniunea Scriitorilor şi solicită demisia membrilor USR care le-au pus în practică.
Tot în semn de protest, scriitorul nemţean Vasile Baghiu a demisionat individual din USR, iar un grup de şapte autori (Ştefan Baghiu, Paul Cernat, Bogdan Creţu, Alex Goldiş, Ştefan Manasia, Andrei Terian şi Dragoş Varga) au demisionat în bloc din USR, semnalând „abuzurile recente ale conducerii Uniunii Scriitorilor din România: activarea şi exercitarea frecventă a unor mecanisme de represiune şi de şantaj, menite să reducă la tăcere vocile care îndrăznesc să exprime puncte de vedere diferite de acela oficial; încurajarea unui sistem de recompense clientelare, în detrimentul criteriului valorii literare; lipsa transparenţei decizionale, a soluţiilor reformatoare şi a disponibilităţii pentru dialog.”
Sesizând faptul că în PEN Club România (organizaţie internaţională care îşi propune să apere libertatea de expresie) sunt membri şi scriitori care fac parte din Consiliul Uniunii Scriitorilor din România (cel care a votat excluderile, la recomandarea unei aşa-zise Comisii de Monitorizare, Suspendare şi Excludere) Magda Cârneci, preşedinta PEN Club România a transmis public următorul mesaj: „Consiliul director al PEN România ia act cu îngrijorare de continuarea conflictului dintre conducerea Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) şi gruparea «Uniunea Scriitorilor din România» din 2016, conflict soldat cu excluderea recentă a altor câtorva scriitori din USR. PEN România nu intervine în deciziile interne ale USR, dar atrage atenţia că hotărârile privindu-i pe membri trebuie luate în aşa fel încât să prezerve libertatea de expresie şi lupta deschisă de idei. PEN România îi invită pe acei scriitori – care sunt membri în «Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere» a USR, dar sunt şi membri în PEN – să reflecteze asupra incompatibilităţii dintre acţiunile lor de monitori/cenzori în USR şi principiile toleranţei şi ale deschiderii spre dialog specifice PEN.”
După primirea premiului de la Botoşani, Mircea Cărtărescu a postat pe pagina sa de Facebook: „Mulţumesc membrilor juriului care mi-a acordat Premiul Naţional de Poezie «Mihai Eminescu» şi municipalităţii Botoşanilor. Mulţumesc, de asemenea, celor ce-au înţeles că acceptarea de mine a acestui premiu n-are nicio legătură cu scandalul din jurul Uniunii Scriitorilor, că ea nu legitimează pe nimeni şi nu spală imaginea nimănui. Premiul «Eminescu» pentru poezie e un proiect cultural vechi şi de prestigiu, pe care eu îl văd deasupra agitaţiei lumii literare. Orice astfel de proiect merită să meargă înainte, chiar şi după deraieri triste, pentru că altfel cei care pierd sunt poeţii şi poezia.”
Comentariile pe marginea acceptării premiului Eminescu de către Mircea Cărtărescu continuă. Un lucru este cert: era normal ca Mircea Cărtărescu să primescă Premiul Naţional pentru Poezie Mihai Eminescu. Însă acum trei ani.
Citeşte şi: INTERVIU Profesorul Carol Capiţa, Facultatea de Istorie-Bucureşti, despre epoca de aur a învăţământului românesc. Aşa ceva nu există!
Citeşte şi: Klaus Iohannis a decorat-o pe Nora Iuga cu Ordinul Naţional ''Pentru Merit'' în grad de Comandor
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:30
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
astăzi, 18:22
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 985. Un oficial ucrainean afirmă că este necesară mobilizarea a 500.000 de oameni / Boris Johnson e optimist că Trump va ajuta în continuare Kievul dacă va câştiga alegerile / 14 răniţi în Harkov, în urma atacurilor ruseşti