- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.03.2015, 12:20)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Actorul George Motoi a murit la vârsta de 79 de ani
Actorul George Motoi a murit miercuri, la vârsta de 79 de ani, a anunţat familia acestuia pe pagina de Facebook a artistului.
Urmărește
10201 afișări
Actorul George Motoi a murit la vârsta de 79 de ani
"Tatăl meu şi-a trăit viaţa cu discreţie şi demnitate, preţuind fiecare clipă frumoasă şi învăţând din greşeli, cu bucurie şi fără regrete. La fel a ales să părăsească această lume, discret şi demn. M-a rugat să-i promit că voi păstra discreţia asupra bolii şi asupra trecerii lui în nefiinţă. Am de gând să-mi respect această promisiune şi vă rog şi pe voi să mă ajutaţi să fac acest lucru. Drum bun, tată, spre ceruri! Drum bun, George Motoi, spre ceruri!, Raluca", se arată în mesajul de pe pagina de Facebook a artistului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Actorul George Motoi va fi înmormântat vineri, la cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti, se arată pe site-ul Teatrului Naţional din Bucureşti, unde artistul a jucat mulţi ani.
Trupul neînsufleţit al actorului va fi depus joi la capela Cimitirului Sfânta Vineri, pentru ca cei care l-au cunoscut şi apreciat să îi poată aduce un ultim omagiu.
George Motoi s-a născut pe 22 ianuarie 1936, în Caliacra, Bulgaria. A urmat cursurile primare în comuna Dudeşti, judeţul Brăila, unde s-au stabilit părinţii săi după anul 1940. Între anii 1950 - 1954, a urmat studiile medii la Grupul şcolar agricol din Brăila şi Şcoala Populară de Artă din acelaşi oraş. În anul 1954 a fost admis la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1958.
În regia Malvinei Urşianu, a jucat în patru filme importante: "Serata" (1971), "Trecătoarele iubiri" (1974), "Întoarcerea lui Vodă-Lăpuşneanu" (1979), "Liniştea din adâncuri" (1982). Lăpuşneanu este unul dintre rolurile cele mai importante pe care le-a avut în cinematografie. Un alt film de neuitat este "Adela" (1985), al lui Mircea Veroiu, unde l-a interpretat pe medicul Emil Codrescu, de care se îndrăgosteşte tânăra Adela (Marina Pricopie), potrivit cinemagia.ro.
Printre filmele în care a mai jucat se numără "Întoarcerea lui Magellan" (1974), de Cristiana Nicolae, "Fraţii Jderi (1974), de Mircea Drăgan, serialul TV "Un august în flăcări" (1975), de Radu Gabrea, Doru Năstase, Dan Piţa şi Alexandru Tatos, lungmetrajele "Marele singuratic" (1977), de Iulian Mihu, "Buzduganul cu trei peceţi" (1975), de Constantin Vaeni, "Trandafirul galben" (1982), de Doru Năstase, "Masca de argint" (1985), de Gheorghe Vitanidis, "Colierul de turcoaze" (1986), de Gheorghe Vitanidis, "Terente - regele bălţilor" (1992), de Andrei Blaier.
Actorul a fost căsătorit peste 20 de ani cu actriţa Cezara Dafinescu, cu care are o fiică. George Motoi s-a recăsătorit cu actriţa Gigliola Brăileanu.
Debutul său pe scenă a avut loc la Teatrul de Stat din Piatra Neamţ, în 1958, în piesa "Poveste de iubire", de Konstantin Simonov, regizată de Cristian Munteanu. A jucat apoi pe scenele altor teatre importante, precum cele din Bacău şi Cluj, în cele din urmă ajungând la Teatrul Naţional din Bucureşti.
Printre cele mai reprezentative piese în care publicul român s-a putut bucura de prestaţia actorului se numără "A douăsprezecea noapte", de William Shakespeare, "Pescăruşul", de A.P. Cehov, "Don Carlos", de Friedrich Schiller, "Visul unei nopţi de vară", de William Shakespeare. Interpretarea rolului Caligula, din piesa cu acelaşi titlu de Albert Camus, îl propulsează printre actorii de valoare ai ţării, iar câteva turnee în străinătate, cu acelaşi rol, îl consacră definitiv.
George Motoi a fost, la Teatrul Naţional Bucureşti, Raffaelo în "Sâmbătă, dumincă, luni", de Eduardo De Filippo, regia Dinu Cernescu, în 2006, Bonaventura în "Patimile Sfântului Tommaso d'Aquino", după Alex Mihai Stoenescu, în regia lui Grigore Gonţa, în 2005, Maximilian în "Coada", de Paul Everac, în regia lui Paul Everac, în 2004, şi Solionîi în "Maşinăria Cehov", de Matei Vişniec, în regia lui Cristian Ioan, în 2003.
De asemenea, acesta a jucat, printre altele, în "Noiembrie", de Ana Maria Bamberger, în regia lui Alice Barb, "Dialog nocturn despre o piesă nescrisă" (spectacol lectură) de Doru Moţoc, "Dulcea mea doamnă, Eminul meu iubit", adaptare şi regie proprie, "Macbett", de Eugene Ionesco, în regia lui Beatrice Bleonţ, "Numele trandafirului", după Umberto Eco, "Generaţia de sacrificiu", de I. Valjan, "Jocul ielelor", de Camil Petrescu, în regia Sandei Manu, "Despot Vodă", de Vasile Alecsandri, în regia lui Anca Ovanez-Doroşenco, "A treia ţeapă", de Marin Sorescu, "Elegie", de P. Pavlovski, în regia lui Mihai Berechet, "Cine a fost Adam?", de Leonida Teodorescu, în regia lui Cristian Munteanu, şi "Iadul şi pasărea", de Ion Omescu, în regia lui Alexandru Finţi.
George Motoi a urcat şi pe scena Teatrului Naţional din Cluj, între 1964 şi 1970, jucând în spectacole precum "Pisica din noaptea Anului Nou", de D.R. Popescu, "Evantaiul", de Oscar Wilde, "Turnul Eiffel", de Ecaterina Oproiu, "Şcoala Calomniei", de Richard Sheridan, regia Lucian Giurchescu, "Fizicienii", de Friedrich Dürrenmatt, regia Victor Tudor Popa, "Lungul drum al zilei către noapte", de Eugene O'Neill, regia Crin Teodorescu, "Astă seară se joacă fără piesă", de Luigi Pirandello, regia Paulo Magelli, "Vlaicu Vodă", de Alexandru Davila, regia Val Mugur, iar la Teatrul din Piatra Neamţ, între 1958 şi 1960, a jucat în "Bărbierul din Sevilla", de Beaumarchais, şi "Poveste de iubire", de Konstantin Simonov, regia Cristian Munteanu.
La Teatrul "Maria Filotti" din Brăila a regizat, printre altele, spectacolele "Ultima oră", de Mihail Sebastian, "Profesorul de franceză", de Tudor Muşatescu, "Gaiţele", de Alexandru Kiriţescu, "Noaptea Brâncoveanului", de Titu Constantin, "Pălăriile doamnei Olga", de Tudor Popescu, "Cineva te iubeşte", de Alex Stein, iar la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti a pus în scenă "Paiaţa soseşte la timp", de Fănuş Neagu, şi Morişca" de Ion Luca, 1991.
George Motoi a primit premiul pentru întreaga activitate din partea Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în 2011, Ordinul Meritul Cultural în rang de Cavaler, premiul de excelenţă acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei pentru contribuţia deosebită adusă la afirmarea filmului românesc, în 2002, diploma "Artist de Onoare al Filmului Românesc" în 2001, marele premiu al Festivalului de la San Remo, pentru filmul "Adela", după Garabet Ibrăileanu, regia Mircea Veroiu, premiul Festivalului Naţional de Teatru, pentru rolul Victor din "Pisica în noaptea Anului Nou", de Dumitru Radu Popescu, regia Val Mugur (Teatrul Naţional din Cluj).
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe