Administraţia prezidenţială a depus la CNA două sesizări împotriva postului Antena 3

Administraţia prezidenţială a depus la CNA două sesizări vizând Antena 3, respectiv emisiunea "Q&A", în care apreciază că au fost făcute afirmaţii defăimătoare privind implicarea şefului statului în anchetarea lui Sorin Alexandrescu, şi "La ordinea zilei", în care s-a spus că ar influenţa justiţia.

Urmărește
368 afișări
Imaginea articolului Administraţia prezidenţială a depus la CNA două sesizări împotriva postului Antena 3

Administraţia prezidenţială a depus la CNA două sesizări împotriva postului Antena 3 (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) se află doar solicitarea cu privire la emisiunea "Q&A".

"Vă sesizăm cu privire la emisiunea «Q&A» difuzată de postul de televiziune Antena 3 în cursul zilei de sâmbătă, 1 iunie a.c., începând cu ora 21.30. În cadrul emisiunii menţionate au fost lansate mai multe acuzaţii defăimătoare şi neadevărate la adresa preşedintelui României, domnul TrTraian Băsescuşi a Administraţiei Prezidenţiale, potrivit cărora domnul preşedinte ar fi implicat în anchetarea directorului general al Antena Group, domnul S Sorinlexandrescu", se arată în sesizarea Preşedinţiei.

Administraţia prezidenţială invocă declaraţii făcute în emisiune de Victor Ciorbea şi Mugur Ciuvică.

"Dar toate celelalte, regimul de forţă, servicii, toate celelalte care le-am înşirat, sunt în continuare în mâinile celui care a fost salvat de gong şi în ultima secundă a rămas, deşi 7,4 milioane de români au votat împotriva lui. De ce împotriva trustului şi în special - zic eu - a Antenei 3, poate mai puţin a Antenei 1? Pentru că toată lumea ştie. Prin dezvăluirile pe care le-aţi făcut în ultimii ani despre mârşăviile acestui regim Băsescu, dumneavoastră aţi conştientizat oamenii", a spus Ciorbea, conform sesizării depuse de Preşedinţie.

La rândul său, Mugur Ciuvică a afirmat: "Imediat după referendum, mie mi-a fost foarte clar, şi multor altora, nu numai mie, că Traian Băsescu va continua să mişte lucrurile mai puţin ieşind el, stând ascuns la Cotroceni, dar lucrând cu instituţiile de care vorbea domnul Ciorbea, cu slugile lui din ţară practic, şi cu stăpânii lui de la Bruxelles. Şi prin Bruxelles şi prin instituţii va manevra lucrurile în România".

"E şmecher Băsescu, şi-a mai pierdut el din elan, din astea, dar răutatea nu şi-a pierdut-o. A luat de la Voiculescu pe cel mai insignifiant personaj. Nu ştia nimeni cine-i Sorin Alexandrescu ăsta, nimeni, nimeni. Gândindu-se că, dacă luăm pe cutărică Alexandrescu de la Intact, nu o să iasă nimeni în stradă, nu o să protesteze nimeni, nu o să se indigneze nimeni, că nu-l ştie. (...) Ei, urmează, însă vedetele de la Antene. Cu vedetele de la Antenă, cred că v-aţi prins şi dumneavoastră, tactica e alta. (...) Cu vedetele fac altfel, că nu poate să vă ia direct aşa şi să vă aresteze şi după aia să dea stenograme. Şi atunci s-au gândit aşa: pe vedete întâi dăm stenogramele cu vedete, după aia le plimbăm puţin pe la DNA şi le arestăm mai încolo", a spus Mugur Ciuvică.

În ceea ce priveşte ediţia din 3 iunie a emisiunii "La ordinea zilei", Administraţia prezidenţială susţine că "au fost lansate mai multe acuzaţii defăimătoare şi neadevărate" la adresa preşedintelui Traian Băsescu, "potrivit cărora domnul preşedinte ar influenţa justiţia".

În sesizare sunt invocate declaraţii ale lui Radu Tudor şi ale lui Sorin Roşca Stănescu.

"Regimul Băsescu revine în forţă la putere. Sunt câteva exemple clare, ferme că în momentul de faţă Traian Băsescu este persoana care coordonează cele mai importante sectoare din instituţiile de forţă, din justiţie, din serviciile secrete şi din nou din zona procurorilor", a afirmat Radu Tudor.

Conform sesizării, Radu Tudor ar mai fi afirmat şi că "influenţa asta de tip cangrenă pe care o are mafia lui Traian Băsescu reînfloreşte şi explodează în aceleaşi zone pe care le-a patronat timp de 9 ani de zile". "Şi se întâmplă pentru că lui Traian Băsescu i se permite acest lucru, să revină în forţă pe aceste instituţii", a spus el.

Tot Radu Tudor a declarat: "Premierul Victor Ponta a ales un procuror-general. Traian Băsescu a ales şeful DNA. Cum e Băsescu aşa e şi DNA, cum e Ponta aşa e şi Parchetul General. Până mai ieri USL putea invoca faptul că întreg sistemul de putere judecătorească este sub controlul lui Traian Băsescu".

În opinia lui Sorin Roşca-Stănescu, "totul face parte dintr-un mecanism infernal patronat de Traian Băsescu, care umileşte puterile statului".

În aceeaşi emisiune, Sorin Roşca-Stănescu a mai afirmat: "Cât priveşte şantajul, am o vastă experienţă. L-am şantajat pe Videanu şi am câştigat procesul definitiv, eu l-am şantajat pe Traian Băsescu şi nu ştiu de ce manifestă atâta celeritate justiţia şi nu se mai termină procesul. Am mare experienţă cu şantajul. De 8 ani de zile, în România, presa este demonizată şi decredibilizată. Tot ce are credibilitate presă, Parlament şi aşa mai departe trebuie să cedeze unui singur om şi unui singur regim. Omul Traian Băsescu şi regimul Traian Băsescu. Asta vi se întâmplă acum la Antena 3".

În ambele sesizări, Administraţia prezidenţială cere ca CNA să analizeze dacă emisiunile respectă principiile unei informări corecte, precum şi legislaţia în vigoare.

Prevederile legale invocate sunt: articolul 64, alineatul (1), litera b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care prevede că "informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă"; articolul 40, alineatul (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care prevede că "în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi"; articolul 40, alineatul (2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care prevede că "moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici