- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (04.02.2025, 20:17)
- Bianca Popa
Alimente bogate în calciu care previn demenţa şi cancerul de colon
- Studiile sugerează că un aport crescut de calciu poate reduce riscul de cancer colorectal şi demenţă.
- Pe lângă lactate, alimente precum sardinele, smochinele uscate şi varza kale sunt surse excelente de calciu.
- De asemenea, apa minerală din surse de apă dură poate fi o modalitate surprinzătoare de a creşte aportul de calciu.
Urmărește
285 afișări
Sursa foto: DALL-E
Calciul este esenţial pentru oase şi dinţi puternici, funcţia musculară şi transmiterea semnalelor nervoase. Cercetări recente sugerează că poate ajuta şi la reducerea riscului de cancer colorectal şi demenţă, potrivit Daily Mail.
Un studiu realizat de Universitatea Oxford a constatat că femeile care consumau zilnic cu 300 mg mai mult calciu aveau un risc cu 17% mai mic de a dezvolta cancer colorectal pe parcursul a 16 ani.
Un alt studiu indică faptul că persoanele care trăiesc în zone cu apă moale, care conţine mai puţin calciu, ar putea avea un risc mai mare de demenţă.
Deşi produsele lactate, precum laptele şi iaurtul, sunt surse binecunoscute de calciu, multe alte alimente oferă cantităţi semnificative din acest mineral esenţial:
Sardinele la conservă (50g – 340mg calciu, 49% DZR): Oasele comestibile le fac o sursă bogată de calciu, alături de vitamina D şi fosfor, care susţin sănătatea oaselor.
Busuiocul uscat (1 lingură – 101mg calciu, 14% DZR): Alte ierburi uscate, precum măghiranul, rozmarinul şi cimbrul, sunt de asemenea surse utile de calciu.
Varza kale gătită (118g – 179mg calciu, 25% DZR): O legumă verde cu un conţinut scăzut de acid oxalic, care facilitează absorbţia calciului. Varza kale este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina K, care susţine coagularea sângelui. Pentru a-i păstra nutrienţii, se recomandă gătirea la aburi.
Pâinea albă (două felii groase – 357mg calciu, 51% DZR): În Marea Britanie, majoritatea făinii albe este îmbogăţită cu calciu, fier şi vitamine din complexul B.
Fasolea la conservă (200g – 122mg calciu, 17% DZR): Bogată în proteine şi fibre, reprezintă o opţiune hrănitoare. Toate tipurile de fasole şi lintea conţin cantităţi semnificative de calciu.
Portocalele (o portocală mare – 60mg calciu, 8.5% DZR): Pe lângă Vitamina C, acestea reprezintă o sursă de calciu, fibre şi acid folic. Totodată, acidul din citrice poate modifica pH-ul urinei, ceea ce poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi.
Smochinele uscate (două bucăţi – 92mg calciu, 13% DZR): Sunt o sursă concentrată de minerale, inclusiv calciu, potasiu, magneziu şi fier, şi oferă o cincime din necesarul zilnic de fibre benefice pentru digestie. Deşi sunt recomandate pentru sănătatea oaselor, nu trebuie consumate în cantităţi mari din cauza conţinutului de zahăr natural, iar pentru a preveni placa dentară, este recomandată o clătire după consumul acestora.
Apa minerală carbogazoasă (500ml – 82mg calciu, 11% DZR): Apele minerale, în special cele din surse de apă dură, pot contribui semnificativ la aportul de calciu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Germania, Franţa, Polonia: 2024 a fost doar începutul unui val de distrugeri de locuri de muncă şi restructurări de personal care se va extinde în 2025
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe