- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (19.03.2015, 17:29)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Amendă maximă pentru Prima TV de la CNA: 200.000 lei pentru depăşirea duratei legale de publicitate
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să amendeze cu 200.000 de lei - amenda maximă posibilă - Prima TV şi cu câte 100.000 de lei televiziunile Antena 1 şi Kanal D, pentru depăşirea minutelor legale de publicitate, în perioada februarie - decembrie 2014.
Urmărește
272 afișări
Amendă maximă pentru Prima TV de la CNA: 200.000 lei pentru depăşirea duratei legale de publicitate (Imagine: Mediafax Foto / Ovidiu Micsik)
CNA a analizat, în şedinţa de joi, dacă televiziunile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, Naţional TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, România TV şi TVR 1 au respectat duratele legale ale inserţiilor de publicitate, în perioada februarie - decembrie 2014.
Consiliul a constatat în cazul televiziunilor Prima TV, Antena 1 şi Kanal D depăşiri foarte mari ale duratei legale de publicitate.
Potrivit articolului 35, alineatul 1 din Legea audiovizualului, "Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice, durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
"Cele mai mari depăşiri sunt la Prima TV - 14 ore (publicitate în plus, n.r.). Urmează Antena 1 şi Kanal D, cu 6 ore aproximativ depăşiri", a spus membrul CNA Monica Gubernat.
Aceasta a propus aplicarea amenzii maxime posibile - 200.000 de lei - în cazul Prima TV şi a unor amenzi de câte 100.000 de lei, în cazul Antena 1 şi Kanal D.
"Pe publicitate suntem monitorizaţi de Comisie (Comisia Europeană, n.r.), am fost la un pas de infringement", a spus Monica Gubernat.
De asemenea, CNA a decis să someze public o serie de televiziuni care au avut depăşiri ale duratei legale de publicitate de peste 5 minute, în perioada februarie-decembrie 2014. În şedinţa CNA nu au fost enumerate explicit televiziunile care au primit somaţie publică, însă, potrivit unei statistici a Departamentului de Monitorizare a Consiliului, acestea ar fi B1 TV (13 minute şi 9 secunde), Naţional TV (14 minute şi 45 de secunde), Realitatea TV (9 minute şi 5 secunde), România TV (17 minute şi 44 de secunde) şi TVR 1 (16 minute şi 42 de secunde).
Deciziile de sancţionare au fost luate cu şase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu), în timp ce "împotrivă" a votat Radu Călin Cristea. Totodată, noul membru al CNA Radu Herjeu a fost prezent în sala de şedinţe la momentul votului, dar nu a votat nici "pentru", nici "împotrivă". Motivul a fost acela că Herjeu trebuie să rezolve o serie de chestiuni "birocratice", pentru a-şi putea prelua pe deplin mandatul de membru titular în Consiliu, în prezent acesta neavând drept de vot, după cum a spus Radu Călin Cristea, cel care a condus şedinţa CNA de joi din postura de preşedinte de şedinţă.
Noni Mazilescu, reprezentantul Prima TV, a spus că depăşirea foarte mare a duratei legale a fost cauzată la Prima TV de o problemă internă. "Am avut o problemă serioasă în septembrie, când au plecat doi colegi", a spus Mazilescu, precizând că la Prima TV au venit două angajate noi care nu ştiau legislaţia audiovizualului şi au băgat toată publicitatea pe care au primit-o spre difuzare la televiziune.
Pe de altă parte, reprezentanta Antena 1, Mirela Bomboe, a spus că depăşirile acestei televiziuni trebuie privite "cu titlu de excepţie", întrucât s-au produs doar în trei luni ale anului trecut, respectiv în octombrie, noiembrie şi decembrie. "Au fost nişte disfuncţionalităţi la un anumit moment, plasările de produse le-am încadrat ca publicitate (...) Ne-am dat seama destul de târziu, dar şi aceste momente au fost cuantificate ca publicitate", a spus Mirela Bomboe.
La rândul său, reprezentantul Kanal D, Cătălin Băleanu, a spus că depăşirile pe anumite intervale orare nu s-au produs cu regularitate, fiind o consecinţă directă "a crizei de pe piaţa de publicitate" TV, preţurile fiind scăzute. De asemenea, Băleanu a spus că televiziunea Kanal D a avut o conduită pozitivă şi nu a mai primit sancţiuni în ultimii trei ani pentru depăşirea duratei legale de publicitate.
În plus, Cătălin Băleanu a atras atenţia membrilor CNA cu privire la situaţia diferită între un post care trăieşte exclusiv din publicitate şi face mari investiţii în programe de calitate, aşa cum este Kanal D, şi un post care trăieşte şi din publicitate, dar şi din venituri de la distribuitorii de cablu.
Citeşte şi:
Laura Georgescu: Îmi voi continua activitatea ca preşedinte CNA; decizia celor 6 membri CNA, ilegală
Citeşte şi:
Un membru CNA a propus să se ceară Parlamentului revocarea Laurei Georgescu de la conducerea CNA
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:05
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
astăzi, 11:44
Ţigări în valoare de 66.600 de lei, descoperite la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse