Aproximativ 80% dintre instituţiile subordonate Ministerului Culturii nu au avize şi autorizaţii ISU

Un număr de 74 din 92 de clădiri în care îşi desfăşoară activitatea instituţiile care funcţionează în subordinea, sub autoritatea Ministerului Culturii (MC) ori în coordonarea ministrului Culturii nu deţin avize şi nici autorizaţii ISU, potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX.

Urmărește
417 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 80% dintre instituţiile subordonate Ministerului Culturii nu au avize şi autorizaţii ISU

Aproximativ 80% dintre instituţiile subordonate Ministerului Culturii nu au avize şi autorizaţii ISU

Între clădirile din Bucureşti şi din ţară care nu au primit avize şi autorizaţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), potrivit documentului transmis MEDIAFAX, se numără Centrul Naţional al Cinematografiei, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Institutul Naţional al Patrimoniului, Studioul de Creaţie Cinematografică din Bucureşti, Studioul Cinematografic "Sahia Film" SA, Arhiva Naţională de Filme, Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Română din Iaşi, Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, Centrul de Cultură "Arcuş" din Covasna şi direcţiile judeţene pentru cultură din Arad, Cluj, Dâmboviţa, Olt şi Prahova.

De cealaltă parte, opt instituţii din Bucureşti deţin avize şi autorizaţii ISU: Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti, Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română" şi Artexim.

Direcţia judeţeană pentru cultură Călăraşi, Muzeul Naţional "Brukenthal", Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Naţional "Moldova"din Iaşi, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, Opera Naţională Română din Timişoara, Centrul de Cultură "George Apostu" din Bacău sunt celelalte zece instituţii care au obţinut avize şi autorizaţii din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit aceluiaşi document, în ceea ce priveşte clădirile cu risc seismic de gradul I în care funcţionează instituţii subordonate MC, din total, Sala Studio din Bucureşti, care aparţine Arhivei Naţionale de Filme, este singura care se înscrie în această categorie.

Un număr de 36 de instituţii nu au oferit informaţii cu privire la această problemă, iar 55 din total nu se încadrează în clasa I de risc seismic.

Avizul obligatoriu de la Inspectoratul general pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi autorizaţia de securitate la incendiu au devenit subiecte de interes după incendiul care a cuprins clubul bucureştean Colectiv, pe 30 octombrie, în urma căruia au murit 60 de persoane şi alte peste 150 au fost rănite.

În zilele care au urmat tragediei, un fost membru în Consiliul de Administraţie al Sălii Palatului din Bucureşti a declarat că nici aceasta nu are aviz de la ISU, iar premierul interimar de la momentul respectiv, Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educaţiei, a declarat, la rândul său, că 93% dintre şcolile din România funcţionează şi ele fără acest aviz al ISU.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare (Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, art.19, lit.c), "administratorul sau conducătorul instituţiei, după caz, are obligaţia să solicite şi să obţină avizele şi autorizaţiile de securitate la incendiu prevăzute în lege şi să asigure respectarea condiţiilor care au stat la baza eliberării acestora".

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 17 noiembrie, legea nr. 282/2015, care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în spaţiile comerciale precum magazine, săli de spectacole şi structuri turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora. Legea modifică Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994, privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, şi a fost iniţiată de senatorii PSD Darius Vâlcov şi Mihai Fifor în anul 2014. Iniţial, legea prevedea doar sancţiuni pentru operatorii care nu urgentează lucrările de consolidare în astfel de spaţii, însă, potrivit unui amendament depus în Senat, a fost introdusă şi respectiva interdicţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici