Asociaţiile din cinematografie vor constituirea unui grup de lucru pentru modificarea legislaţiei. Semnatarii: Din grup să facă parte reprezentanţi ai breslei şi ai Ministerului Culturii

Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film, Uniunea Producătorilor de Film şi Patronatul Societăţilor de Producţie din Cinematografie şi Televiziune cer iniţierea unui grup de lucru, format din reprezentanţi ai breslei şi ai ministerului Culturii, pentru a discuta despre modificarea legislaţiei.

Urmărește
436 afișări
Imaginea articolului Asociaţiile din cinematografie vor constituirea unui grup de lucru pentru modificarea legislaţiei. Semnatarii: Din grup să facă parte reprezentanţi ai breslei şi ai Ministerului Culturii

Asociaţiile din cinematografie vor constituirea unui grup de lucru pentru modificarea legislaţiei. Semnatarii: Din grup să facă parte reprezentanţi ai breslei şi ai Ministerului Culturii

"Având în vedere nevoia de urgentă modificare şi completare a legislaţiei din domeniul cinematografiei, nevoie subliniată în repetate rânduri atât de ministrul Culturii, doamna Corina Şuteu, cât şi de comunitatea cinematografică, organizaţiile care semnează acest apel solicită constituirea imediată, sub egida şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, conform prevederilor Art.6, punct (1)2. din OG39/2005 a unui grup de lucru compus din: câte un reprezentant desemnat de fiecare uniune sau asociaţie profesională a producătorilor şi regizorilor din cinematografie şi anume: Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film (UARF), Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual (UPFAR), Patronatul Societăţilor Producătoare din Cinematografie şi Televiziune (PSPCT) şi Uniunea Cineaştilor (UCIN), un reprezentant al grupului de lucru responsabil pentru proiectul de ordonanţă promovat de Ministerul Culturii, un expert desemnat de CNC şi un reprezentant al Ministerului Culturii", se arată în comunicatul de presă semnat de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film, Uniunea Producătorilor de Film şi Patronatul Societăţilor de Producţie din Cinematografie şi Televiziune.

Semnatarii vor ca la discuţiile care vor avea loc sub egida CNC, să fie consultaţi şi directorul general al RADEF RomâniaFilm, directorul Arhivei Naţionale de Filme, reprezentanţi ai posturilor de televiziune, ai exploatanţilor de cinematografe şi ai distribuitorilor de film. Totodată, se mai arată în scrisoare, discuţii trebuie purtate şi cu operatorii de telefonie mobilă şi furnizorii de servicii de internet.

Discuţiile cu cei menţionaţi vin în contextul în care ordonanţa propusă de ministrul Corina Şuteu prevede majorări de taxe pentru televiziuni, pentru sălile de cinema, dar şi pentru furnizorii de internet şi telefonie. Reprezentanţii sălilor de cinema atrag atenţia că majorarea taxei pentru ei va duce la creşterea preţurilor la bilete.

"Solicităm ca cei invitaţi să-şi desemneze cât se poate de repede reprezentanţii şi să îi anunţe Centrului Naţional al Cinematografiei, astfel încât acest grup să înceapă imediat lucrul, în cel mai transparent mod cu putinţă, consultând public breasla după concretizarea fiecărui capitol, solicitând pe parcursul lucrărilor avize din partea unor specialişti desemnaţi de Ministerul Finanţelor, de Ministerul Justiţiei, Consiliul Concurenţei şi celelalte instituţii implicate în avizare", se mai arată în scrisoare.

Cineaştii speră ca proiectul noii legii să fie finalizat în scurt timp pentru a intra în dezbatere, în procedură de urgenţă, în prima parte a lunii octombrie.

Semnatarii au făcut, în cursul săptămânii trecute, un apel şi către premier, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi preşedinţii Comisiilor de Cultură pentru a înfiinţa un grup de lucru pentru modificările din cinemagrafie. Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, a răspuns cineaştilor spunând că ''în cazul în care doresc să le oferim sprijinul logistic, noi suntem dispuşi să o facem. Vis-a-vis de dorinţa domniilor lor de a constitui acest grup, cu siguranţă şi membrii Comisiilor de Cultură din Parlament vor dori să facă parte din acest grup de lucru. În definitiv, soluţia poate fi găsită în urma unei discuţii dintre Ministerul Culturii şi reprezentanţii acestor uniuni din domeniul cinematografiei''.

Ministrul Corina Şuteu a iniţiat, în data de 2 august, o consultare publică pentru noua ordonanţă. Gestul a fost contestat însă de zeci de cineaşti care spun că proiectul nu a fost adus niciodată la cunoştinţa publică şi că se încearcă obţinerea aprobării din partea breslei fără ca aceasta să ştie despre ce este vorba.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici