Avocatul Bogdan Grabowski: "Nimic nou despre Cuminţenia pământului". Dreptul de preemţiune al guvernului României expiră în 31 octombrie

Contactat de MEDIAFAX, avocatul moştenitorilor sculpturii „Cuminţenia pământului”, Bogdan Grabowski, confirmă faptul că pe 31 octombrie expiră dreptul de preemţiune al guvernului României în cazul achiziţiei sculpturii lui Constantin Brâncuşi.

Urmărește
1710 afișări
Imaginea articolului Avocatul Bogdan Grabowski: "Nimic nou despre Cuminţenia pământului". Dreptul de preemţiune al guvernului României expiră în 31 octombrie

Avocatul Bogdan Grabowski: "Nimic nou despre Cuminţenia pământului". Dreptul de preemţiune al guvernului României expiră în 31 octombrie (Imagine:Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Suma de 11 milioane de euro stabilită şi condiţiile achiziţiei au rămas aceleaşi de la încheierea acordului iniţial, din luna martie, dintre proprietari şi guvernul României.

Avocatul Bogdan Grabowski a declarat pentru MEDIAFAX în acest sens: „Nimic nou despre Cuminţenia pământului.”

Campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia pământului", lansată oficial în luna mai de către Guvenul României şi Ministerul Culturii, se va derula până pe 30 septembrie, suma totală care trebuie strânsă fiind de şase milioane de euro.

Campania urmăreşte să atragă contribuţiile românilor interesaţi de recuperarea patrimoniului naţional. După ce mai multe opere ale lui Brâncuşi au fost achiziţionate în ultimii ani de proprietari privaţi, această sculptură, reprezentativă pentru întreaga sa operă, este ultima pe care statul român o mai poate recupera, pentru a o putea face accesibilă publicului larg şi iubitorilor de artă.

Preţul pentru achiziţia operei "Cuminţenia pământului", negociat de către Ministerul Culturii şi actualii proprietari ai statuii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, este de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro va fi alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro trebuie colectaţi prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi celor juridice.

În prezent, ”Cuminţenia pământului” este în proprietatea Paulei Ionescu şi a Alinei Şerbănescu, moştenitoarele arhitectului Gheorghe Romaşcu, cel care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911.

„Cuminţenia pământului” este realizată în calcar crinoidal şi, din informaţiile de la primul posesor, se ştie că Brâncuşi ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières. Sculptura a fost evaluată la suma de 20 milioane de euro.

„Cuminţenia pământului” este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional şi este expusă la Muzeul Băncii Naţionale. Până pe 31 octombrie, “Cuminţenia pământului” va putea fi văzută conform programului de vizitare a muzeului, publicat pe site-ul Băncii Naţionale a României.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici