Băsescu,de Ziua Culturii Naţionale: Trebuie să investim în educaţie, pentru o cultură de performanţă

Cultura trebuie să rămână o cale privilegiată de comunicare, o punte între cei care împărtăşesc dialogul, respectă pluralismul, diversitatea tradiţiilor şi încurajează fidelitatea cetăţenilor faţă de naţiune, pentru binele comun, apreciază preşedintele Băsescu în mesajul de "Ziua Culturii Naţionale".

Urmărește
825 afișări
Imaginea articolului Băsescu,de Ziua Culturii Naţionale: Trebuie să investim în educaţie, pentru o cultură de performanţă

Traian Basescu (Imagine:Bogdan Maran/Arhiva Mediafax Foto)

"Cultura unui popor reprezintă emblema identităţii sale profunde. Pentru poporul român, cultura a însemnat continuitatea unui patrimoniu de tradiţii şi spiritualitate şi, în acelaşi timp, premisa fundamentală a evoluţiei sale în modernitate. Această zi dedicată Culturii Naţionale omagiază personalitatea remarcabilă a poetului Mihai Eminescu, prin a cărui întreagă creaţie limba şi cultura română au dobândit un loc de cinste în Europa şi în lume. Mai mult decât atât, Mihai Eminescu a fost, prin clarviziunea şi patriotismul său vibrant, un spectator angajat al epocii sale şi prin aceasta el reprezintă un model pentru generaţia de astăzi, pentru tinerii în care a crezut şi cărora le-a insuflat idealurile înalte ale creaţiei sale: erudiţia, autenticitatea, dorinţa de a dezvolta cultura naţională printr-un dialog fecund cu marile culturi europene", menţionează şeful statului, în mesajul adresat cu prilejul "Zilei Culturii Naţionale", conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Traian Băsescu subliniază că România are "un potenţial cultural extraordinar" şi este o ţară care a dat şi continuă să dea lumii elite în toate domeniile, "fapt pentru care trebuie să investim în educaţie, pentru o cultură de performanţă".

"Cu toate că traversăm o perioadă dificilă economic, cultura trebuie să rămână o cale privilegiată de comunicare, o punte între cei care împărtăşesc dialogul, care respectă pluralismul, diversitatea tradiţiilor şi, mai ales, care încurajează fidelitatea cetăţenilor faţă de naţiunea lor, pentru binele comun", apreciază şeful statului.

Preşedintele menţionează că Mihai Eminescu a crezut în capacitatea românilor de a fi solidari cu ţara lor.

"Ne despart câteva zile de momentul aniversar al Unirii Principatelor şi consider că evocarea patriotismului care animă personalitatea şi opera lui Mihai Eminescu este cu atât mai firească cu cât aceasta vine să întregească portretul european al identităţii noastre", continuă Băsescu.

"Suntem datori să ne întrebăm împreună: ce semnificaţie păstrează, pentru contemporani, opera lui Mihai Eminescu? Este adevărat că fiecare generaţie îşi găseşte propriile modele, dar va exista întotdeauna o matrice a valorilor clasice care conferă perenitate identităţii unui popor. Cu siguranţă, creaţia eminesciană este o moştenire vie, expresie a străduinţei sale de a da românilor o limbă şi o cultură universală prin care să devină cu adevărat cetăţeni ai Europei spiritului. Fie ca acest moment de bilanţ, desfăşurat sub auspiciile celui care a fost numit «omul deplin al culturii române», să stimuleze o reflecţie rodnică pentru viitorul culturii naţionale", conchide Traian Băsescu.

Începând din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului Mihai Eminescu, este sărbătorită Ziua Culturii Naţionale, în urma unei legi promulgate în decembrie 2010. Potrivit demersului legislativ, pe 15 ianuarie, autorităţile vor sprijini material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice, iar Ministerul Culturii va elabora un ghid al acestora. Totodată, societăţile române de televiziune şi radiodifuziune trebuie să realizeze şi să includă în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici