- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (03.05.2016, 12:12)
- Ioana Nicolescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Biblioteca de la Cambridge, templul primelor cărţi din lume - GALERIE FOTO
Unele dintre cele mai valoroase manuscrise şi cărţi din lume, de la primele ediţii ale operelor lui Shakespeare şi o copie a bibliei printate de Gutenberg, până la manuscrise medievale din secolul VIII, pot fi admirate la Biblioteca Wren de la Universitatea Cambridge.
Urmărește
588 afișări
Biblioteca de la Cambridge, templul primelor cărţi din lume
Universitatea Cambridge păstrează în biblioteca Wren de la Trinity College primele ediţii ale operelor lui Shakespeare, prima ediţie a „Philosophiæ naturalis principia mathematica” a lui Isaac Newton, cu însemnările autorului pe marginile textului, una dintre primele biblii printate de Gutenberg în 1455 şi o mulţime de manuscrise medievale, cele mai vechi datând din secolul VIII.
Accesul în bibliotecă pentru vizitatorii care doresc să vadă unele dintre cele mai valoroase volume este, însă, destul de limitat. Bibioteca poate fi vizitată timp de două ore pe zi, iar fotografierea manuscriselor este interzisă. De altfel, manuscrisele şi cărţile rare sunt expuse în spatele unor vitrine de sticlă acoperite special pentru a le proteja de lumină.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Biblioteca are o arhitectură impresionantă. A fost construită în secolul al XVII-lea de Sir Christopher Wren, de unde şi numele de Bibioleca Wren. Cea mai cunoscută operă arhitecturală a lui Christopher Wren este St. Paul's Cathedral din Londra.
De altfel, Wren Library are forma unei catedrale, însă nivelul de la parter nu este un spaţiu închis, ci o terasă de coloane pe care se sprijină clădirea bibliotecii. Când urci scările de piatră spre intrare simţi mirosul de carte veche, dar este ceva cu totul diferit de mirosul unei biblioteci normale. Manuscrisele de la Wren sunt foarte vechi, au sute sau chiar peste o mie de ani. Arhitectura bibliotecii este grandioasă, fiind un adevărat templu al cărţilor.
Un număr mic de bibliotecari stau pitiţi printre rafturi şi vrafuri de cărţi, unde lucrează la cel mai mare proiect al bibliotecii, arhivarea digitală a tuturor cărţilor şi manuscriselor, întocmai cum s-a făcut la Biblioteca Vaticanului.
O parte din arhiva digitală se găseşte deja pe internet. Bibliotecarii nu par deranjaţi de vizitatori, sunt în lumea lor, dar, ocazional, mai arucă o privire spre vitrinele unde se află cele mai de preţ cărţi pentru a vedea dacă turiştii respectă sau nu regulile de vizitare.
În prima vitrină, vizitatorii pot admira o carte din prima ediţie de „Philosophiæ naturalis principia mathematica” care i-a aparţinut lui Sir Isaac Newton, având mâzgălite pe margini notiţele acestuia. De asemenea, în aceeaşi vitrină se află şi alte obiecte personale ale marelui fizician, absolvent al Trinity College de la Cambridge, care a ajuns, mai târziu, fellow al aceluiaşi colegiu. Sir Isaac Newton este cunoscut ca fondator al mecanicii clasice (newtoniene) şi pentru celebra sa lege a gravitaţiei universale.
Două vitrine mai încolo se află câteva pagini dintr-una din bibliile printate de Guttenberg în 1455. Paginile sunt foarte fragile, iar şablonul textului e mic, acoperă doar jumătate din pagină şi literele arată ca şi cum ar fi scrise de mână, însă aşezarea în pagină trădează faptul că acestea au fost printate.
În partea opusă se află cărţi din primele ediţii ale operelor lui Shakespeare, învelite în piele. La 150 de ani de la inventarea presei, formatul s-a schimbat, literele sunt mai mici şi mai înghesuite în pagină, iar şablonul este ceva mai mare.
De asemenea, manuscrise medievale creştine dar şi arabe sunt prezentate în vitrine. Cărţile scrise de călugări sunt însoţite de picturi foarte migăloase din viaţa monahală sau din viaţa sfinţilor, ca un album medieval. În schimb, manuscrisele maure au imagini din natură.
Majoritatea colecţiilor bibliotecii Wren nu sunt, însă, la vedere, dar pot fi consultate cu aprobare specială şi sub supravegherea bibliotecarului-şef.
Citeşte şi: Cambridge Proficiency, cel mai greu examen de limba engleză, a fost prima dată susţinut în 1913
Citeşte şi: Expert Cambridge English: Românii au printre cele mai bune rezultate din lume la limba engleză
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe