- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (06.06.2016, 16:54)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bilanţul editurilor la Bookfest 2016: Universul cărţii şi lecturile românilor
Cea de-a XI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest,care a avut loc în perioada 1-5 iunie, la pavilioanele C1, C2, C4 şi C5 de la Romexpo,s-a încheiat duminică seară. Ce citesc românii amatori de carte, care sunt cele mai cumpărate titluri? MEDIAFAX Cultură prezintă bilanţul editurilor.
Urmărește
1165 afișări
Bilanţul editurilor la Bookfest 2016: Universul cărţii şi lecturile românilor (Imagine: Andrei Spirache / Mediafax Foto)
Ediţia de anul acesta a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care a avut loc în perioada 1-5 iunie la Romexpo, a stat sub sloganul "Never Stop Dreaming". Alături de reprezentanţii ţării Invitat de Onoare, Israel, la Bookfest 2016 au fost prezente peste 200 de edituri, programul celor cinci zile cuprinzând peste 300 de evenimente, de la lansări şi dezbateri până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive.
Mii de cititori s-au înghesuit să se întâlnească cu cartea, personajul principal al Salonului Bookfest, să-şi cunoască autorii preferaţi pentru a da chip şi carnaţie numelor semnate pe volume. În acest weekend, sub un soare arzător, cititori şi scriitori s-au întâlnit pe covorul roşu ce acoperea pardoseala pavilioanelor C1, C2, C4 şi C5 de la Romexpo. Cărţile au fost expuse tacticos în mii de volume de la cele mai diverse genuri, forme şi pentru un public vast, de la specialistul doctorand, la cititorul nespecializat, de la iubitorul de cultură, copilul îndrăgostit de cărţile ilustrate, la adolescenţii cool care cunosc deliciile ascunse ale unor tomuri groase de SF sau fantasy.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
În Universul cărţii Bookfest timpul se comprimă: orele sunt ca minutele, vii pe lumină şi soare aprig şi te trezeşti pe întuneric, însetat, înfometat, mulţumit că ai ajuns. Cartea consumă timpul, îl scurtează, cititorul chemat să se îmbete cu idei, pagini, lansări de carte,dezbateri, sesiuni de autografe, proiecţii de film, ateliere interactive pentru cei mici, se simte aproape ca într-un pelerinaj spiritual. Univers sau pluriversuri? Greu de zis. Cititorul bombardat cu informaţie a orbitat în jurul propriilor preferinţe literare şi a propriilor idoli.
Ca într-o ploaie de meteoriţi, cititorii au trebuit să facă faţă evenimentelor simultane care au avut loc în timpul celor cinci zile de Festival, să se lase la final de Bookfest pradă vocii lui Cărtărescu prezent la reeditarea romanelor sale. „Levantul” cu chip nou, „Solenoidul” într-o copertă mirifică, edificiul „Orbitorului” îmbrăcat în strai proaspăt şi dichisit al editurii Humanitas. Proze şi scene prozaice, cititorul s-a întâlnit nu numai cu scriitorul cărţii, ci şi cu omul dindărăt. Liiceanu muşcând dintr-o coajă de pâine înaintea lansării de carte „Nebunia de a gândi cu mintea ta” şi a sesiunii de autografe, vocea fostului premier Adrian Năstase în costum bleumaren cu o tăietură orientală la guler, prezentând volumul „Jurnal de închisoare“ de Ştefan Andrei pe acordurile unui vals de Şostakovici, carismaticul poliţist Marian Godină pozându-se cu fanii săi, scriitori şi scriitoare, volume de lifestyle şi de self-coaching, „cum să scapi de...”, „ce să faci să...”.
Bookfest cu siguranţă a dat şi nişte răspunsuri sau a iscat întrebări şi mai mari, ceea ce în lumea cărţii este fix efectul scontat.
La final de târg vine şi bilanţul. Cum stăm cu procentele de cititori, de vânzări, care sunt bestsellerurile, care titluri s-au regăsit cu precădere în sacoşele cititorilor? Editurile au vândut, cititorii şi-au spart bugetele sau au reuşit să se încadreze cu greu, cu abstinenţă şi regret. Aşadar, cum au stat editurile? Mai jos, top şase al editurilor prezente la Bookfest, în selecţia MEDIAFAX Cultură.
1. Editura Nemira a participat la Bookfest 2016 cu nenumărate noutăţi editoriale pentru cititori cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înfiinţarea editurii. S-au cumpărat atât cărţi de ficţiune literară, science fiction şi fantasy, literatură young adult, dar şi nonficţiune din colecţiile Istoria, Anticipaţia sau Philemon. Şi cărţile pentru cei mici de la editura Nemi de carte pentru copii, relansată anul acesta, au fost la mare căutare, mai ales în cadrul Bookfest Junior 2016. Anul acesta vânzările cărţilor de la Nemira au crescut cu 40% faţă de anul precedent.
Cea mai vândută carte Nemira la Bookfest 2016 a fost „Viaţa mea”, de Charles Chaplin, autobiografia faimosului comic tradusă pentru prima oară integral în româneşte de Monica Andronescu şi apărută în colecţia Yorick, cu sprijinul Centrului Cultural Casa Artelor şi Sector 3 Bucureşti. Locul doi în topul preferinţelor cititorilor de la Nemira l-a ocupat al doilea volum din seria „Outlander”, „Talismanul”, de Diana Gabaldon, apărut în colecţia Nautilus, o combinaţie fascinantă de fantasy şi roman istoric, având în centru o poveste de dragoste care depăşeşte orice bariere.
Locul trei: „Misterul regelui. Despre scris”, de Stephen King, o carte inspiraţională despre literatură şi scris, presărată cu nenumărate detalii biografice din viaţa marelui scriitor. „Fata cu toate darurile”, de M.R. Carey, un thriller puternic, psihologic distopic se află pe locul patru, iar pe cinci Locul 5: „Marea şansă”, de Olivia Manning, primul roman din Trilogia
Balcanică, apărut în colecţia Babel, o privire necruţătoare asupra Bucureştiului din pragul celui de-al Doilea Război Mondial.
În topul vânzărilor editura Nemi de carte pentru copii se află: „Bufniţa care se temea de întuneric”, de Jill Tomlinson - povestea plină de haz şi învăţăminte a lui Buf, o bufniţă de hambar căreia îi era frică de întuneric; „De ce vă certaţi, Matei?”, de Brigitte Weninger - aventurile iepuraşului Matei pline de farmec şi umor sunt ilustrate în culori calde de Eve Tharlet, dar şi „Alice în Ţara Minunilor,” repovestită şi ilustrată de Emma Chichester Clark - o variantă modernă a poveştii clasice a lui Lewis Carroll.
2. Editura Humanitas, care a ocupat un stand de proporţii la această ediţie Bookfest, în jurul căruia cititorii adăstau timp îndelungat pentru a selecta volumele elegante şi cele mai noi apariţii editoriale, a avut printre top cinci bestsellere: „Strania istorie a comunismului romanesc (si nefericitele ei consecinte)”, de Lucian Boia; „Nebunia de a gandi cu mintea ta” de Gabriel Liiceanu şi „Nelinişti vechi şi noi” de Andrei Pleşu, „Cum gândesc politicienii (Cum? Gândesc politicienii?) Catlog de perle” de Radu Paraschivescu s-a clasat pe locul patru, iar pe cinci volumul colectiv „Bucureştiul meu”.
Pe de altă parte, în top cinci Fiction s-au aflat: „Iuda” de Amos Oz, „2084. Sfârşitul lumii” de Boualem Sansal; „Scrisoare catre tata” de Franz Kafka, „Evreii si cuvintele”, de Amos Oz şi Fania Oz-Salzberger, William Butler Yeats „Rosa Alchemica şi alte scrieri”.
3. La Bookfest 2016, Editura Litera şi-a întâmpinat cititorii cu o ofertă editorială de peste 1600 de titluri, 500 de noutăţi, reduceri de preţ de până la 70%, vouchere valorice la cele mai noi titluri din colecţia de ficţiune, tombole cu premii garantate, acţiuni dedicate copiilor şi lansări în prezenţa unor invitaţi de seamă.
Pe primele două locuri în Top 5 Litera se află cărţile-mărturie semnate de Svetlana Aleksievici, laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2015: “Războiul nu are chip de femeie” şi “Ultimii martori”. Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani, a afirmat vineri, în cadrul lansării :"Chiar dacă nu ştiţi istoria celui de-Al Doilea Război Mondial, veţi găsi poveşti care vă cutremură, vă opresc în loc, vă strâng de gât".
Locul trei continuă cu scriitorul norvegian Karl Ove Knausgård, cu al doilea volum din celebra serie autobiografică “Lupta mea. Cartea a doua. Un bărbat îndrăgostit.” Locul patru îl ocupă „Crizele de după criză” semnată de Paul Dobrescu, urmată de „Mindware, Instrumente pentru o gândire inteligentă”, de Richard E. Nisbett.
Top 5 vânzări Litera Mică: Pe primul loc al vânzărilor de carte pentru copii se află „Soy Luna. Marea aventură”, Disney! Următoarele locuri sunt ocupate de „Iepuraşul care voia să adoarmă”, de Carl-Johan Forssen Ehrlin, „Henry şi puterea imaginaţiei,” de Skye Byrne, „Star Wars. Trezirea forţei”, Disney şi „Descendenţii. Insula pierduţilor”. de Melissa de la Cruz. Disney.
4. Topul vânzărilor Grupului Editorial Corint. Duminică seara, Corint a încheiat participarea la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2016, ediţia a XI-a, după 5 zile marcate de lansări de carte menite să arate lumea mai clar, ateliere pentru copii pline de culoare şi farmec şi evenimente de premiere. În plus, vizitatorii standului Corint s-au bucurat de pachete promoţionale, reduceri de până la 50% şi cărţi cu preţuri de 5 şi 10 lei.
Cititorii au optat pentru istoria elitelor autentice. Astfel, pe locul întâi în topul vânzărilor Corint s-a situat un volum care aparţine colecţiei Istorie cu blazon: fermecătorul album „Poveştile Peleşului” de Carmen Sylva (ediţie îngrijită de Silvia Irina Zimmermann, cu ilustraţii aparţinând Arhivei Princiare de Wied). Problemele de actualitate sunt şi ele pe lista preocupărilor principale ale cititorilor Corint. Astfel, pe locul al doilea s-a clasat unul dintre cele mai recente volume ale colecţiei Corint Istorie, „ISlamISm. Planul secret de creare a califatului” de Glenn Beck. Cartea este o analiză plină de forţă care investighează şi contrazice prejudecăţile despre islamism şi despre visul creării unui nou califat.
Pe locul al treilea s-a clasat volumul „Amărâte şi vesele vieţi de jupânese şi cucoane” de Constantin Gane. Cartea “se ocupă cu precădere de modul de existenţă a boierimii, ceea ce se spune chiar începând cu titlul cărţii” (din prefaţa semnată de Mihai Dim. Sturdza). Următoarele cărţi din topul vânzărilor Corint sunt: „Jurnal secret”. Serie nouă de Alex. Ştefănescu (ilustraţii de Costel Pătrăşcan) şi „ Duduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu” de Diana Mandache (colecţia Corint Istorie).
5. Editura Trei. Cu multe titluri noi şi aşteptate de iubitorii de carte, cu reduceri substanţiale de până la 50% şi volume la preţul fix de 10 lei, Grupul Editorial Trei a avut unele dintre cele mai vizitate standuri de la Bookfest 2016. Autorul israelian Dror Mishani s-a întâlnit cu cititorii săi la această ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, iar Chris Simion şi-a lansat cartea „În fiecare zi, Dumnezeu se roagă la mine”, în faţa unui public numeros.
Cele mai vândute cărţi din colecţiile de literatură au fost: „Carieră malefică” de Robert Gaibraith (Colecţia Fiction Connection, Editura Trei), „Cartea clanului din Baltimore” de Joel Dicker (Colecţia Fiction Connection, Editura Trei), „Banda celor şase ciori” de Leigh Bardugo (Colecţia Young Fiction Connection, Editura Trei), „Convinge-mă” de Lee Child (Colecţia Fiction Connection, Editura Trei) şi „Povestea noului nume” de Elena Ferrante (Colecţia Literary Fiction, Editura Pandora M).
6. Curtea Veche Publishing şi-a propus să îi încânte pe cititori cu volume pe care orice iubitor de lectură şi-ar dori să le răsfoiască în zilele însorite de vară. Pe primul loc în clasamentul cititorilor Curtea Veche Publishing s-a aflat volumul „În misiune cu Marian. Eu nu-s pitic, am ghiozdanul mare!” scris de celebrul poliţist scriitor Marian Godină. Cartea îi ajută pe micuţi să îşi contureze o percepţie corectă despre meseria de poliţist rutier, prezentându-l pe acesta drept prietenul tuturor, cu precădere al copiilor. “Am spus dintotdeauna că poliţistul este şi trebuie să fie perceput drept prietenul copiilor, astfel încât în situaţii periculoase sau dificile cei mici să ştie la cine să apeleze pentru ajutor”, a spus Godină despre acestă carte pentru copii.
Marian Godină continuă topul celor mai căutate titluri cu volumul “Flash-uri din sens opus”, o carte actuală şi amuzantă prezentând povestiri cu tâlc, personaje savuroase şi memorabile întâlnite în trafic, limbaj autentic presărat cu (auto)ironie şi umor cât cuprinde.
Pe locul al treilea se află cea mai recentă carte semnată de Adrian Cioroianu, “Cea mai frumoasă poveste. Nu putem evada din Istoria noastră”. Aceasta tratează perioada imediată celui de-al Doilea Război Mondial, când România a intrat în sfera intereselor sovietice, pierzându-şi identităţile care plasaseră ţara în elita naţiunilor. Instaurarea regimului comunist, existenţa unui aparat represiv şi industrializarea ţării au dus la mărirea şi decăderea unor corifei ai politicii culturale, totul încheindu-se cu declinul şi prăbuşirea regimului şi, implicit, a conducătorului.
Al patrulea cel mai căutat volum la standul Curtea Veche Publishing a fost „Exilul Regelui” semnat de Diana Mandache, istoric specializat în istoria regalităţii. Acesta cuprinde povestiri şi fotografii din perioada de exil a Regelui Mihai, iar Diana Mandache reuşeşte să surprindă cele mai importante momente din viaţa suveranului. Astfel, cititorii vor fi purtaţi în călătoria amintirilor, începând cu alianţe matrimoniale, dinastii, pierderi de tron, şi încheind cu familia regelui şi Elveţia, inima exilului.
Cel de al cincilea titlu în topul vânzărilor la acest târg de carte a fost “De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?... şi alte 10 întrebări fantastice” scris de Adina Rosetti şi ilustrat de Cristiana Radu, ce cuprinde cele mai fantastice poveşti şi ilustraţii pentru copii.
Autorii israelieni au fost bine primiţi de către cititorii români. Cărţile autorilor israelieni prezenţi la ediţia din acest an a Bookfest se află în topul celor mai bine vândute titluri ale salonului de carte. Romanul „Durere”, de scriitoarea israeliană Zeruyei Shalev, a fost cea mai bine vândută carte de ficţiune de la Polirom şi locul al doilea în topul general al acestei edituri.
„Durere”, a cărui ediţie în limba română a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, în traducerea din limba ebraică a lui Gheorghe Miletineanu, a fost descris de criticii de la Der Spiegel drept „cel mai bun roman al Zeruyei Shalev!”.
Citeşte şi: Actorul tânăr/ Adevărul despre supravieţuire
Citeşte şi: Doar 3 zile până ce Bucureştiul devine Capitala Internetului: 130 de speakeri, 55 de ore de know-how, concerte, filme şi petreceri. Încă se pot cumpăra bilete!
Citeşte şi: OMUL ŞI GÂNDUL/ Alexandru Tomescu: „Cu unghiile şi dinţii m-am luptat cu sonata lui Bartok” - VIDEO
Citeşte şi: 6 cunoscuţi comedianţi români vor parodia prezentările de la ICEEfest, în ultima seară de festival
Citeşte şi: Muhammad Ali, revoluţionar în afara ringului de box: Campionul legendar care a luptat pentru pace
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe