- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (11.05.2015, 17:35)
- Diana Pârvulescu
Bogdan Stanoevici: Am făcut toate demersurile pe lângă MJ pentru ca MC să poată numi CA al RADEF
Secretarul de stat în Ministerul Culturii (MC) Bogdan Stanoevici a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că MC a făcut toate demersurile pe lângă Ministerul Justiţiei (MJ) şi cel al Finanţelor pentru a redacta un text care să permită numirea unui nou Consiliu de Administraţie (CA) al RADEF de minister.
Urmărește
306 afișări
Bogdan Stanoevici: Am făcut toate demersurile pe lângă MJ pentru ca MC să poată numi CA al RADEF (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Sindicatul RADEF a acuzat Ministerul Culturii (MC) de situaţia gravă în care se află RomâniaFilm, în contextul în care nu are un director şi nici un responsabil care să semneze statele de plată, şi pe Bogdan Stanoevici, secretar de stat în MC, care "îngroapă" regia ignorând adresele trimise de sindicalişti.
"Sindicatul Liber RomâniaFilm aduce la cunoştinţă mass-mediei situaţia incredibilă creată de conducerea Ministerului Culturii la RADEF RomâniaFilm, prin lipsa de decizie a factorilor de răspundere din minister. Astfel, de la numirea în funcţia de secretar de stat a d-lui Bogdan Stanoevici (fost ministru delegat pentru românii de pretutindeni), conducerea Sindicatului Liber RomâniaFilm a transmis o multitudine de adrese prin care solicita rezolvarea, de urgenţă, a situaţiei create, încă din 2012, de către Ministerul Culturii, care, prin Ordin de Ministru, a demis membrii Consiliului de Administraţie de la RADEF. În 2013, prin sentinţa judecătorească a instanţei de contencios administrativ, definitivă şi irevocabilă, ministrul Culturii a fost obligat să revoce ordinul de ministru şi să revină la vechea componenţă a CA-ului de la RomâniaFilm, ceea ce nu a mai fost posibil, deoarece membrii de drept ai CA-ului, dezgustaţi de ceea ce se întâmpla, şi-au dat demisia, nemaidorind să facă parte dintr-un CA atât de influenţat de presiunile politice ale conducerii Ministerului Culturii, care nu doreşte decât desfiinţarea regiei şi vânzarea activelor pe piaţa imobiliară", potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX duminică, de RADEF.
De asemenea, reprezentanţii RomâniaFilm îl acuză pe Bogdan Stanoevici, secretar de stat în Ministerul Culturii şi responsabil de cinematografia românească, de faptul că nu a găsit "timpul necesar" pentru a rezolva situaţia de la RomâniaFilm, motivaţiile sale fiind ori că nu este în ţară ori că nu are un răspuns de la ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După un an şi două luni, marinarul român răpit de rebelii Houthi în Yemen a fost eliberat
-
Kelemen Hunor dezvăluie cum a ajuns Crin Antonescu pe lista scurtă pentru prezidenţiale
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
"Am avut numeroase întâlniri cu cei de la RADEF, cu sindicatele, şi cu unii şi cu alţii, că sunt două sindicate acolo. Ce trebuie ştiut este că RADEF-ul nu mai are Consiliu de Administraţie pentru că toţi membrii Consiliului de Administraţie au demisionat, unii după alţii, din cauza unor foarte multe neregularităţi care s-au produs acolo, chiar lucruri ilegale de-a lungul anilor. Aici intervine şi o proastă gestiune a autorităţilor locale faţă de cinematografele care, conform legii 303, au intrat în administrarea lor, unii au făcut luarea în primire, alţii nu, unii au investit, alţii nu, alte cinematografe au fost pur şi simplu abandonate, unele transformate în ceea ce legea le interzicea, pentru că trebuiau să păstreze calitatea ca loc de cultură, deci situaţia este mult mai complexă", a declarat Stanoevici pentru MEDIAFAX.
"Fiecare spune ce vrea. Ministerul Culturii a făcut toate demersurile pe lângă Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor şi pregătim un text care să fie, din punct de vedere legal, inatacabil, cum s-a întâmplat cu altă hotărâre a noastră, care a fost considerată neconstituţională", a completat Stanoevici.
El a declarat că hotărârea Ministerului Culturii la care a făcut referire permitea numirea membrilor Consiliului de Administraţie de MC. "Consiliul de Administraţie, conform legii, se face prin concurs, noi am lansat concursul, dar, din cauza neregularităţilor frapante din cadrul gestiunii RADEF de către directorul care s-a ocupat sau nu mai degrabă, nu s-a înscris nimeni la concurs. Aceasta este situaţia, noi am încercat să numim un Consiliu de Administraţie, s-a considerat că nu este constituţional. Noi încercăm să găsim un text care să poată să întrunească toate criteriile legale şi constituţionale prin care să deblocăm această situaţie, este o temă personală pe care mi-am dat-o, dincolo de obligaţia pe care o am, suntem în discuţii şi cu Finanţele şi cu Justiţia pe acest subiect. Într-un interval cât se poate de scurt, vom găsi soluţia care va debloca situaţia şi, desigur, nu vom putea să nu ţinem cont de numeroasele neregularităţi care s-au comis de către conducerea RADEF de-a lungul timpului", a declarat Bogdan Stanoevici.
Întrebat la ce conducere se referă, secretarul de stat în Ministerul Culturii a precizat că nu vrea să acuze "până în momentul în care justiţia nu îşi va spune cuvântul". " (...) dar este evident, pentru că avem dosarele de la Curtea de Conturi, de la Corpul de Control al primului ministru, de la Corpul de Control al Ministerului Culturii, care toate au scos la iveală un număr foarte mare de iregularităţi, ca să fiu drăguţ", a completat Stanoevici.
De asemenea, întrebat dacă poate fi numit un director interimar al RADEF pentru ca angajaţii să-şi primească salariile, Stanoevici a spus că "problema nu este directorul, este Consiliul de Administraţie". "Conform legii, toată această problemă a cinematografelor, a salariilor depinde de existenţa acestui Consiliu de Administraţie, care trebuie să ia decizii, nu directorul ia decizii. Faptul că noi vom schimba directorul, nu va schimba situaţia, problema este să găsim formula legală prin care acest Consiliu de Administraţie să-şi exercite atribuţiile şi să deblocheze situaţia în general", a spus secretarul de stat în Ministerul Culturii.
El a afirmat că numirea unui director interimar este o opţiune pe care Ministerul Culturii o ia în considerare. "Oricum, actualul director şi-a încheiat mandatul, dacă va fi sau nu prelungit, nu eu iau această decizie. Repet, nu directorul este problema, ca persoană, ci toată structura de conducere, respectiv Consiliul de Administraţie", a completat Stanoevici.
Întrebat în cât timp Ministerul Culturii va rezolva această problemă, Stanoevici a precizat că nu vrea să acorde un termen. "În timpul cel mai scurt posibil, în funcţie de toţi aceşti parametri care se referă la deciziile mai multor ministere şi până să ajungem la acea formă care să intre în Guvern, pentru că trebuie să ţinem cont de legile europene, (...) noi lucrăm de mult timp la acest lucru şi eu, personal, mă ocup şi suntem foarte aproape de a găsi soluţia, dar prefer să nu dau vreun termen", a mai spus Stanoevici.
Bogdan Stanoevici a afirmat că "în toată povestea aceasta, în care toată lumea atacă şi arată cu degetul spre Ministerul Culturii, uită că noi trebuie să ţinem cont de Ordonanţa 109, care stipulează cum se procedează pentru numirile de director şi Consiliu de Administraţie. În momentul în care ministerul s-a confruntat, înaintea noastră, cu această situaţie, s-a încercat să se găsească o soluţie provizorie prin care să poată fi numit acest Consiliu de Administraţie, care să stabilească dacă dă în continuare sau nu girul directorului respectiv pentru a semna şi pentru toate celelalte, pentru că aşa prevede legea. Această Ordonanţă de Urgenţă, care ne obligă şi asupra căreia am încercat să găsim o soluţie, a fost atacată în justiţie chiar de către RADEF, motiv pentru care justiţia a stabilit că nu se poate face acest lucru", a mai spus Stanovici. "Nu putem decât să găsim o soluţie legală care să ne permită să numim Consiliul de Administraţie, care să decidă dacă directorul care va fi interimar pus acolo va putea să-şi facă datoria de manager al acestei structuri", a mai spus acesta.
Pe de altă parte, întrebat când a discutat cu sindicatele, Bogdan Stanoevici a precizat: "Cu Ecranul am discutat ultima oară acum mai puţin de o lună, cu celalalte sindicate am discutat şi înainte de două-trei ori, şi la telefon, şi cu directorul, şi cu şefa sindicatului de acolo, şi cu preşedintele CartelAlfa, Bogdan Hossu, i-am explicat situaţia, domnul Hossu a înţeles că nu putem peste noapte să schimbăm ceva decât în momentul în care totul este perfect legal şi conform legii, deci inatacabil. Cei de la sindicate încearcă să deplaseze un pic atenţia către noi, asta ştim, întotdeauna trebuie găsit un vinovat. Eu prefer să nu caut vinovatul şi să găsesc soluţia".
El a mai precizat că, din momentul în care a preluat funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii, s-au organizat două concursuri pentru posturile din Consiliul de Administraţie al RADEF. "Eu ştiu de două. S-ar putea să fi fost mai multe. Nu s-a înscris nimeni", a spus Stanovici.
Secretarul de stat a afirmat că a discutat despre aceste situaţii cu ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu. "Ceea ce vom face în mod evident este o prelungire până când lucrurile se rezolvă din punct de vedere legal, după care vom proceda în conformitate cu ce va spune legea şi hotărârea de Guvern sau Ordonanţa cum va funcţiona structura în continuare", a spus Stanoevici, completând că "probabil" îi va fi prelungit mandatul lui Marius Iuraşcu. "Nu pot eu să vă spun acum. Este o discuţie pe care am avut-o cu ministrul Vulpescu, să i se prelungească sau să găsim un director interimar. Vom vedea care este soluţia cea mai practică şi cea mai rapidă. Problema nu este cine director, ci problema este ca oamenii să-şi ia salariile şi structura să funcţioneze", a mai declarat Stanoevici.
Sindicatul Liber RomâniaFilm a anunţat că va depune, luni, petiţii prin care va face cunoscută situaţia de la RADEF RomâniaFilm, la Administraţia Prezidenţială a României, la Senatul României, la Camera Deputaţilor, la sediul central al PSD, la sediul central al UNPR, la sediul central al PC, la Comisia pentru Cultură şi Educaţie a Parlamentului European, la Comisia pentru Educaţie, Tineret, Cultură şi Sport a Consiliului Uniunii Europene, la membrii programului Europa Creativă a Comisiei Europene, la Comisia pentru Educaţie, Tineret, Cultură şi Cercetare a Comitetului Regiunilor şi la toate sediile europene ale Agenţiei Executive pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură.
Citeşte şi:
Sindicatul RADEF acuză MC de situaţia gravă a RomâniaFilm şi pe Stanoevici că "îngroapă" regia
Reprezentanţii RomâniaFilm consideră că situaţia creată la RADEF RomâniaFilm "de către actuala conducere a Ministerului Culturii" putea fi evitată în cazul în care MC, în calitatea sa oficială de minister, sub a cărui autoritate funcţionează regia, nu ar demis, ilegal, membrii CA de la RADEF în 2012, ar fi organizat, în baza OUG 109/2011, concursul pentru numirea membrilor CA la RADEF, s-ar fi implicat, efectiv, în modificarea legislaţiei incidente cinematografelor (OG 39/2005), ar fi iniţiat, împreună cu Compania Naţională de Investiţii, un program naţional de reabilitare şi digitalizare a sălilor şi grădinilor de cinematograf, ar fi transformat RADEF RomâniaFilm într-o instituţie care să fie eligibilă pentru atragerea de fonduri europene, ar fi iniţiat procedurile din Legea 303/2008, obligând consiliile locale care au preluat săli şi grădini de cinematograf să îndeplinească obligaţiile prevăzute în lege, ar fi demarat demersurile stipulate în Legea 303/2008, prin care Ministerul Culturii este obligat să preia înapoi activele care nu au beneficiat de investiţiile asumate de consiliile locale sau care nu au respectat obligaţiile asumate la predarea - primirea acestora, ar fi răspuns oficial la numeroasele adrese pe care le-a primit, în perioada 2012 - 2015, din partea conducerii RomâniaFilm referitoare la situaţia dezastruoasă a activelor aflate în administrarea acesteia.
Din aceste considerente, Sindicatul Liber RomâniaFilm "invederează conducerea Ministerului Culturii că, începând cu data de luni, 11 mai 2015, se află în conflict deschis şi că se vor parcurge toate etapele prevăzute în Legea 62/2011, culminând cu greva foamei pe termen nelimitat, până la rezolvarea cererilor legitime ale membrilor săi de sindicat".
În decembrie 2014, Sindicatul RomâniaFilm a formulat un denunţ privind infracţiunea de abuz în serviciu împotriva persoanelor care au deţinut funcţia de ministru al Culturii Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Puiu Haşotti, Daniel Constantin Barbu, Gigel-Sorinel Ştirbu, precum "şi împotriva oricărei persoane care se face vinovată de consecinţele" expuse în denunţ.
Sindicatul RomâniaFilm afirma în denunţul înregistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că regia are datorii, angajaţii nu şi-au primit salariile, iar la acel moment utilităţile nu puteau fi plătite din lipsă de fonduri.
În acelaşi denunţ, Sindicatul RADEF arăta că reprezentanţii Ministerului Culturii au fost informaţi asupra situaţiei în care se află regia, a patrimoniului administrat, în special sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, precum şi cu privire la faptul că, exceptând trei cinematografe dintre cele preluate de autorităţile locale, în toate celelalte 104 cazuri autorităţile locale au ignorat obligaţiile legale ce le reveneau (obligaţia de difuzare de film cinematografic) stabilite prin Legea 303 din 2008.
De asemenea, în luna noiembrie 2014, angajaţii Sindicatului RomâniaFilm au pichetat sediul Ministerului Culturii, timp de o săptămână, dar nu au obţinut nicio rezolvare la problemele existente ale regiei.
Totodată, Sindicatul RomâniaFilm afirma, pe 7 noiembrie 2014, că, prin desfiinţarea regiei, se urmăreşte prăduirea sa în campania electorală, iar unele cinematografe ar fi fost promise primarilor de Victor Ponta, la momentul respectiv ministru interimar al Culturii şi candidat la preşedinţie, iar altele au fost deja date unor edili, între care Tudor Pendiuc. Într-un comunicat remis MEDIAFAX pe 7 noiembrie, Sindicatul Liber RomâniaFilm afirma că a intrat în posesia unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG), care prevede fuziunea prin absorbţie a Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "RomâniaFilm" de către Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS).
RADEF RomâniaFilm a predat, în perioada 2009 - 2010, un număr de 95 de săli şi grădini de cinematograf către autorităţiile publice locale şi judeţene. "Acestea aveau obligaţia expresă prevăzută în Legea 303/ 2008 ca, în termen de patru ani, să asigure investiţiile necesare, reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate de la regie. După cum bine ştiţi, având în vedere informările anterioare, numai un număr de şase cinematografe funcţionează asigurând difuzarea de film cinematografic", se arată într-o notificare adresată în luna septembrie de către sindicatul RADEF fostului ministru al Culturii Kelemen Hunor.
Mihail Ţintea a fost înlăturat din funcţia de director general al RADEF în mai 2007, fiind considerat, în urma unor controale ale Ministerului Culturii, responsabil de managementul defectuos al regiei şi de neexploatarea corespunzătoare a cinematografelor din administrare, ceea ce a dus la scăderea veniturilor instituţiei. Ulterior, el a depus acţiune în instanţă împotriva Consiliului de Administraţie al regiei, cerând reintegrarea în funcţie.
Mihail Ţintea a solicitat să fie repus în funcţia de director general al RADEF RomâniaFilm şi să i se plătească drepturile de care ar fi dispus în perioada suspendării contractului său individual de muncă, după soluţia definitivă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe 13 septembrie 2012.
După înlăturarea lui Ţintea, în 2007, Ministerul Culturii l-a numit la conducerea regiei pe Maxim Meca, fapt care, la vremea respectivă, a generat numeroase proteste ale sindicaliştilor RADEF.
Meca a fost apoi înlocuit de Marius Iuraşcu, care a condus RomâniaFilm din 18 iunie 2009.
Pe 5 martie 2012, Iuraşcu a fost numit de premierul de la momentul respectiv, Mihai Răzvan Ungureanu, în funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii. Atunci, Iuraşcu s-a suspendat din funcţia de director general al RomâniaFilm pe perioada mandatului său de secretar de stat la Ministerul Culturii. Conducerea interimară a RomâniaFilm a fost preluată de Marcel Negruţi, directorul economic al regiei. Pe 4 mai 2012, Iuraşcu a demisionat însă din funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, revenind la conducerea RADEF.
RomâniaFilm (RADEF) este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat şi digitalizat, în doi ani ai echipei de management conduse de Iuraşcu, cinematografele "Republica" din Cluj (care a primit denumirea "Florin Piersic"), "Patria" din Ploieşti (care astăzi se numeşte "Premiera"), a reabilitat sala "Europa" din Bucureşti (care se află în circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala "Patria" din Craiova şi a deschis cinci săli de Caffe Cinema 3D, în Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi, Turnu Severin şi Craiova. În prezent, şi alte săli de cinema din reţeaua RomâniaFilm sunt în curs de modernizare.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe