- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (01.06.2009, 13:53)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Carmen îl întâlneşte pe Borat" - cronica unui proces anulat
Documentarul olandez "Carmen îl întâlneşte pe Borat", proiectat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), duminică, de Ziua Romă, urmăreşte procesul unei familii de romi din satul Glod, care l-a dat în judecată pe actorul Sacha Baron Cohen pentru că a calomniat-o în filmul "Borat".
Urmărește
549 afișări
"Carmen îl întâlneşte pe Borat" - cronica unui proces anulat
Departe de a fi doar o relatare a faptelor, documentarul "Carmen îl întâlneşte pe Borat/ Carmen Meets Borat" capătă, pe alocuri, tente de telenovelă. Căci telenovelele sunt una dintre marile pasiuni ale lui Carmen, care învaţă spaniola pentru a pleca, la un moment dat, în Spania, unde "88 la sută din oameni e buni".
Prima parte a documentarului prezintă viaţa molcomă a lui Carmen, care este vânzătoare în magazinul tatălui ei, primeşte propuneri indecente de la clienţii burtoşi din barul deţinut tot de tatăl ei, în Glod. O mare nemulţumire a tatălui fetei este că ea a ajuns fată bătrână, nemăritată, la cei 18 ani ai ei, în timp ce fetele din jur se căsătoresc la o vârstă rezonabilă, 15-16 ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Viaţa lui Carmen este prezentată prin "ochiul" unei echipe de filmare occidentale, aflată în căutarea exotismului. O privilegiată care locuieşte într-o vilă, în Glod, Carmen trebuie să care apă cu găleata, pe care, în prealabil, o încălzeşte pe aragaz, pentru a umple cada în care face băi cu spumă, înconjurată de zeci de sticle de şampon, dar şi de detergenţi de spălat pe jos. De asemenea, "ochiul" echipei străine asistă la o pomană a porcului cu tot tacâmul, la o şedinţă "electorală" în mijlocul barului, dar şi la căsăpirea unor Dacii vechi, pentru ca locuitorii din Glod să facă rost de fier vechi pentru a-l vinde.
Zeci de minute bune din film nu se face nicio referire la "Borat" sau la numele satului în care se desfăşoară acţiunea, până când o femeie de la magazin începe să ceară bani echipei de filmare. O serie de astfel de cereri din partea sătenilor, mai mult sau mai puţin "cu chef", este prezentată, apoi, "la foc continuu". Şi povestea despre oamenii din Glod versus "Borat" începe.
Legătura dintre Carmen şi "Borat" este aceea că bunicul său a fost prezentat în acest film ca fiind "cel care se ocupă cu avorturile" în satul natal din Kazahstan al personajului principal.
Parodia realizată în stil documentar "Borat! - Învăţături din America pentru ca toată naţia Kazahstanului să profite", distribuită de 20th Century Fox, compania deţinută de News Corp., a avut încasări de 261 de milioane de dolari în lumea întreagă şi a obţinut o nominalizare la ediţia din 2007 a premiilor Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat. Pentru acest rol, Cohen a câştigat un premiu Globul de Aur pentru cel mai bun actor de comedie. În film, umoristul britanic Sacha Baron Cohen pretinde că este un reporter din Kazahstan, Borat Sagdiyev, care vizitează Statele Unite. El are o serie de întâlniri cu diverşi americani, care nu ştiu că este vorba de un film şi în prezenţa cărora acesta face comentarii rasiste, antisemite sau homofobe. Filmările pentru scenele din satul kazah de unde pleacă Borat au avut loc în satul Glod din Dâmboviţa, sătenii fiind prezentaţi în film, fără să ştie, în roluri de criminali şi prostituate.
Din acest motiv, bunicul lui Carmen şi tatăl acesteia se hotărăsc să dea în judecată studiourile 20th Century Fox, care au produs filmul. Astfel intră în casa acestora avocaţi străini, care le dau speranţa că vor învinge în procesul cu marele studio de film. Avocatul îi numeşte, chiar, bombastic, pe săteni "The Godiators" - Glodiatorii. Şi astfel, bunicul şi tatăl lui Carmen sunt încurajaţi de avocaţi să meargă până în Statele Unite, la ceremonia premiilor Oscar, să îl înfrunte pe Sacha Baron Cohen, care, pentru a participa la filmări, le-a dat locuitorilor din Glod câte trei euro. Dar pentru că avocaţii nu au reuşit să le facă rost de viză pentru Statele Unite, oamenii au ajuns să îşi depună plângerea, într-un mod umilitor, la sediul din Londra al studiourilor 20th Century Fox. Când aceştia îi spun agentului de pază, fără a avea vreun traducător cu ei, că sunt din România, acesta îi întreabă : "Cine e România?".
Demersul locuitorilor din Glod a fost curmat, însă, de o decizie a unui tribunal american, care a respins procesul, din lipsă de probe. Astfel că, tot ceea ce le-a mai rămas sătenilor din Glod a fost, după mici crize de depresie, să se concentreze asupra cursului vieţii: nunţi, copii şi voie bună.
Fără a aduce alte dovezi despre cazul "Glodiatorii" versus Borat în afara sutelor de reportaje pe această temă, documentarul se limitează la a prezenta o felie din realitatea satului Glod, pe un ton uşor melodramatic.
"Carmen îl întâlneşte pe Borat", regizat de Mercedes Stalenhoef, a avut premiera americană la Festivalul Hot Docs din Chicago.
Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a început oficial vineri seară, peste o mie de spectatori asistând la ceremonia de deschidere, în deja tradiţionalul loc de desfăşurare al festivalului - Cinema Republica din Cluj-Napoca. Festivalul se desfăşoară în perioada 29 mai - 7 iunie.
(Material realizat de Oana Ghiţă, oana.ghita@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe