CCR a admis sesizarea PNL privind neconstituţionalitatea Legii de funcţionare a TVR şi SRR

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea PNL privind modificările aduse legii de funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, în Parlament, mai multe articole fiind declarate neconstituţionale, au declarat surse pentru MEDIAFAX.

Urmărește
649 afișări
Imaginea articolului CCR a admis sesizarea PNL privind neconstituţionalitatea Legii de funcţionare a TVR şi SRR

CCR a admis sesizarea PNL privind neconstituţionalitatea Legii de funcţionare a TVR şi SRR

PNL a atacat la Curtea Constituţională modificarea legii de funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, susţinând că va compromite "iremediabil statutul, organizarea şi funcţionarea celor două servicii publice autonome de interes naţional".

"Pentru o serie întreagă de argumente constituţionale şi juridice, PNL solicită CCR să declare, în integralitate, neconstituţională această lege care, în opinia PNL, va compromite iremediabil statutul, organizarea şi funcţionarea celor două servicii publice autonome de interes naţional, reglementate şi de Legea fundamentală a României. PNL a arătat, în sesizarea adresată CCR, că Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat propunerea legislativă în şedinţa din data de 20 iunie 2017, dar cu un conţinut substanţial modificat faţă de forma dezbătută şi adoptată de prima Cameră sesizată (Camera Deputaţilor), încălcând astfel principiul bicameralismului; pe fond, propunerea legislativă astfel cum a fost adoptată încalcă principii şi drepturi constituţionale şi nu clarifică statutul juridic al SRR şi SRTv ca urmare a schimbării modalităţii de finanţare introduse prin Legea nr. 1 din 6 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative", potrivit unui comunicat PNL trimis către MEDIAFAX.

PNL a susţinut că Guvernul a transmis Senatului, în luna martie, un punct de vedere negativ cu privire la propunerea legislativă, un aviz negativ fiind emis şi de Comisia pentru buget din Senat, în data de 14 iunie 2016.

"Legea în cauză încalcă drepturi fundamentale constituţionale şi permite ingerinţe nepermise ale autorităţilor statului asupra dreptului de asociere, care nu respectă principiul consacrat al proporţionalităţii în raport de rigoarea exigenţelor indicate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi de Comisia de la Veneţia. Actuala lege a SRR şi SRTv reprezintă o sfidare şi o încălcare a drepturilor cetăţenilor români din străinătate, drepturi recunoscute acestora încă din anul 1994 de la adoptarea legii iniţiale'', argumentează liberalii în sesizarea depusă.

Liberalii au afirmat că noua lege de funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune anulează obligaţia constituţională a statului de a sprijini întărirea legăturilor cu românii din afara graniţelor sub aspect identitar, etnic, cultural, lingvistic sau religios.

În forma modificată de Parlament, legea abrogă art. 42 care prevedea finanţarea producerii şi difuzării emisiunilor radiofonice şi de televiziune adresate străinătăţii, fiind blocată astfel activitatea Radio România Internaţional şi TVR Internaţional, potrivit comunicatului transmis de PNL.

PNL subliniază că noua lege aduce "un prejudiciu semnificativ dreptului la informare al cetăţenilor români" şi scoate de sub controlul parlamentar TVR şi SRR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici