- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.05.2016, 13:55)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce ai, omule, în creier? Nici amintiri şi nici "Dumnezeu a murit! ". Ai reflexe, simţuri, mecanisme
Simţuri, reflexe şi mecanisme de învăţare, bagajul care ne ajută să trăim. Asta este compoziţia creierului. Nicio copie a Simfoniei a 5 a lui Beethoven şi nici copii ale cuvintelor, regulilor gramaticale. Nu suntem computere. Demonstraţia profesorului Robert Epstein, absolvent de Harvard.
Urmărește
587 afișări
Ce ai, omule, în creier? Nici amintiri şi nici "Dumnezeu a murit! ". Ai reflexe, simţuri, mecanisme (Imagine: Shutterstock)
Oricât de tare s-ar strădui oamenii de ştiinţă şi psihologii să caute, nu vom găsi niciodată o copie a Simfoniei a 5 a a lui Beethoven în creier, sau copii ale cuvintelor, picturilor, regulilor gramaticale sau ale oricăror altor stimuli ambientali. Creierul uman nu este gol, dar el nu conţine multe dintre lucrurile pe care majoritatea dintre noi considerăm că le conţine, cum ar fi “amintiri”. Percepţia noastră asupra creierului are rădăcini istorice, dar invenţia computerelor din 1940 a produs o mare confuzie. Pentru mai mult decât o jumătate de secol, psihologi, lingvişti, cercetători, experţi care studiază comportamentul uman au ajuns la concluzia că creierul uman funcţionează ca un computer. Ca să înţelegeţi cât de goală este această idee uitaţi-vă la creierele bebeluşilor. Datorită evoluţiei, nou născuţii umani, asemeni altor mamifere, intră în lume pregătiţi să interacţioneze cu ea efectiv. Viziunea unui bebeluş este neclară, în ceaţă, dar el acordă mare atenţie feţelor şi este rapid capabil să şi recunoască mamă. El preferă sunetele produse de vorbele semenilor sunetelor non verbale. Suntem construiţi, fără dubiu, să facem conexiuni sociale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Un nou născut sănătos este înzestrat cu mai mult de o duzină de reflexe, reacţii gata fabricate să răspundă unor stimuli pentru a supravieţui. Ei sunt înzestraţi cu mecanisme de învăţare care le permite să se schimbe rapid, astfel încât să poată interacţiona cu lumea, chiar dacă acestea sunt foarte diferite de cea a strămoşilor.
Simţurile, reflexele şi mecanismele de învăţare cu care pornim cu un bagaj foarte bogat, care ne ajută să trăim.
Cert este că nu suntem născuţi cu informaţii, reguli, software, cunostiinte, lexicoane, reprezentări, amintiri, imagini, procesoare, coduri, simboluri, decodoare – tocmai elementele proiectate să permită computerelor digitale să fie inteligenţe. Noi nu numai că nu ne naştem cu astfel de lucruri, dar nici nu putem să le dezvoltăm de a lungul vieţii. Noi nu stocăm cuvinte sau reguli care să ne înveţe să le folosim, nu creăm reprezentări ale stimulilor vizuali într-o bază de date de lungă durată, cum fac computerele. Computerele procesează informaţii – numere, litere, cuvinte, formule, imagini.Informaţia trebuie să fie codată întâi într-un format pe care computerele să-l poată folosi, care înseamnă diferite ţipare (bits şi bytes). Computerele mută aceste tipare din loc în loc, le copiază, le transformă conform unor reguli care sunt stocate în interiorul lor . Acest set de reguli formează un program sau un algoritm. Un grup de algoritmi formează o aplicaţie (app). Pe scurt, computerele operează cu reprezentări simbolice ale lumii, ele stochează şi salvează.Ele procesează, au memorie fizică, materială, sunt ghidate în totalitate, fără excepţie de algoritmi. Oamenii, pe de altă parte, nu au făcut asta niciodată şi nici nu o vor face vreodată.În faţă acestei realităţi mă întreb de ce oare mulţi oameni de ştiinţă consideră viaţă noastră mentală ca şi cum am fi computer?
Noi suntem organisme, nu computer. Trebuie să perseverăm în a ne cunoaşte mai bine. Metaforă IP a fost valida timp de jumătate de secol, dar este timpul să folosium cheia DELETE.
Întreaga demonstraţie a lui Robert Epstein
Citeşte şi: Cristian Comeagă, Radu Gabrea, Ioan Cărmăzan şi alţi 45 cineaşti au trimis o scrisoare-manifest către Ministrul Culturii: Filmele recente sunt "respinse sau ignorate"
Citeşte şi: Festivalul Femei pe Mătăsari: Trei zile de evenimente urbane, concerte, teatru, modă, curse pe tocuri
Citeşte şi: Tomescu şi Stradivarius Experience 2.0. Barbar, Bartok, Catedrala Sf. Iosif, Bucureşti, 2016
Citeşte şi: Societate/ Corupţia se învaţă de mic, în familie
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe