Ce se întâmplă în WEEKEND: "Noapte albă" cu Shakespeare, la Consiliul Britanic, după ce Marea Britanie a părăsit UE

15 instituţii culturale din Bucureşti organizează pe 24 iunie Noaptea Institutelor Culturale. În program aveţi "Shakespeare all day long" la britanici, benzi desenate cu Cervantes la spanioli, un concert de muzică franţuzească interpretată în vârful unei rochii uriaşe şi alte chestii insolite. Iată:

Urmărește
408 afișări
Imaginea articolului Ce se întâmplă în WEEKEND: "Noapte albă" cu Shakespeare, la Consiliul Britanic, după ce Marea Britanie a părăsit UE

Ce se întâmplă în WEEKEND: "Noapte albă" cu Shakespeare, la Consiliul Britanic, după ce Marea Britanie a părăsit UE

Ce se întâmplă la BRITISH COUNCIL

2016. 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare. Programul de la Consiliul Britanic va sărbători într-un mod inedit opera Bardului.

Aşadar, „Shakespeare All Day Long” la biblioteca British, între orele 12:00 şi 18:00. De la 18:30 aveţi dezbaterea „Shakespeare, sexualitate şi identitate de gen în epoca elisabetană”.

Pasionaţii de film vor putea viziona de la ora 20:30 „Prospero’s Books” (impresionanta adaptare cinematografică din anul 1991 a piesei „Furtuna”, scrisă şi regizată de Peter Greenaway). În curtea consiliului, va fi apoi un concert de chitară al Anei Maria Iordache în intervalul 20:00 - 20:30, iar de la ora 21:00, scena revine actorilor Alexandra Rădescu şi Dorin Eugen Ionescu, câştigători ai Premiului British Council la Gala Premiilor UNITER 2016, care vor interpreta fragmente din opera Bardului.

Tot pentru pasionaţii de film, de la 21:30, va rula proiecţia „Play on!”, parte din seria „Silent Shakespeare” a Institutului de Film Britanic, creată între anii 1899-1910.

Seara continuă cu un spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, în interpretarea actorilor de la Teatrul Masca şi Universitatea Hyperion, în regia lui Mihai Mălaimare.

Ce se întâmplă la ICR

Expoziţia „Romanian Design Week Classics", un atelier pentru copii, un concert a capella Blue Noise, un spectacol de statui vivante, jam session Golan şi o proiecţie de scurtmetraje.

Astfel, în intervalul 17:00-18:30, în Grădina ICR va avea loc un atelier pentru copii cu vârste între 6 şi 12 ani - „Case ciripite". Un eveniment care aduce la un loc inspiraţia, creaţia, arhitectura, natura şi educaţia, organizat în colaborare cu Romanian Design Week şi Asociaţia De-a Arhitectura. În cadrul atelierului „Case ciripite" copiii vor crea propria căsuţă pentru păsări, pe mulajul unui balon, folosind tehnica papier-mâché.

De la 19:00 la 20:30, în grădina Institutului Cultural Român este programat un concert a cappella al trupei Blue Noise. Formaţia Blue Noise - care se autointitulează generic „laboratorul de voci" - îi are în componenţă pe Veronica Prodan, Elena Moroşanu, Flavia Zoe, Mihail Grigore, Bogdan Tudor şi Denis Bolborea. Melodiile lor sunt exclusiv vocale, interpretate fără niciun acompaniament orchestral. În universul muzical al formaţiei, sonorităţile jazz din anii '50 - '60 se amestecă cu ritmuri de pop, rhythm and blues şi beat box.

După muzică urmează teatru. De la 20:30, timp de o oră, în Sala Mare a Institutului Cultural Român, spectatorii vor putea vedea Zidul, o producţie a Teatrului Masca. Regizat de Mihai Mălaimare, spectacolul realizat în tehnica statuilor vivante îi are în distribuţie pe Eugen Fetescu şi Cristina Panait.

O sesiune inedită de Jam session Golan, cu percuţie, clape şi instrumente de suflat peste un mix bine ales şi prestat live de cei trei membri ai trupei - Mihai, Ernesto şi Alex va avea loc în grădina ICR de la 21:30 până la 22:30.

Tot la Noaptea Institutelor poate fi vizitată expoziţia „Romanian Design Week Classics", care reuneşte proiecte din domeniile arhitectură, design de produs, fashion şi grafic design, realizate de Atelier Mass, Dragoş Motica, Ioana Ciolacu şi Paul Dersidan. Expoziţia a fost vernisată în cadrul „Romanian Design Week" şi va putea fi vizitată la sediul ICR până la 8 iulie 2016.

Noaptea Institutelor Culturale se încheie cu „Romanian Short Waves 9" - proiecţia a şapte scurtmetraje româneşti, prezentate anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes în secţiunea „Short Film Corner".

Ce se întâmplă la INSTITUTUL CERVANTES

Benzi desenate, „entremeses”, recital de bandoneon, filme scurte premiate. În plus, oamenii vor avea posibilitatea să vorbească spaniolă.
Programul îi este în mare măsură dedicat scriitorului Miguel de Cervantes, de la moartea căruia se împlinesc anul acesta 400 de ani.

Aşadar, va fi o expoziţie de banda desenată şi ilustraţie pornind de la piesa de teatru omonimă de Miguel de Cervantes.

Între 18:00 - 18:45, se predă o lecţie demonstrativă de limba spaniolă, sub genericul„Spaniola – o limbă pentru dialog”

Între 19:30 - 20:30 se pune în scenă o lectură dramatizată: „Recitindu-l pe Cervantes“ cu participarea actorilor de la teatrul independent Unteatru. Spectacolul are la bază fragmente din „entremeses” (piese de teatru într-un singur act) de Miguel de Cervantes.

Între 21:00 - 22:00 va fi un atelier-recital („Povestea unui instrument muzical: bandoneonul“) susţinut de bandeoneonistul argentinian Omar Massa.

Între 22:30 - 24:00 se proiectează "Shorts from Spain". Este selecţia ediţiei 2016 a catalogului realizat de Institutul de Cinematografie şi Arte Vizuale din Spania, cuprinzând 10 dintre cele mai bune scurtmetraje ale anului 2015, producţii premiate în cadrul festivalurile internaţionale de profil. Filmele rulează în versiune originală, cu subtitrare în limba engleză.

Ce se întâmplă la INSTITUTUL ITALIAN

Expoziţie de fotografie, un concert susţinut de Cvintetul Anemos, o proiecţie-surpriză şi, bineînţeles, la tradiţionala spaghettata de la miezul nopţii, pregătită live. Iată programul:

ora 20:00 – Vernisajul expoziţiei de fotografie IMMOTA MANET - Imagini de la cutremurul din L’Aquila, care a afectat localitatea L'Aquila şi teritoriul din jur în data de 6 aprilie 2009.Cele 50 de imagini alb-negru ce alcătuiesc expoziţia, realizate de arhitecta Maria Benedetta Bossi (care s-a implicat în construirea de adăposturi de urgenţă înainte şi în timpul delicatei etape de reconstrucţie) prezintă oraşul, clădirile, interioarele, fragmentele şi structurile provizorii şi acoperă perioada cuprinsă între iunie 2009 şi iulie 2010.

ora 20:30 - „Sunet italian. Friuli pe note muzicale”: concert susţinut de Cvintetul Anemos

ora 22:00 – Proiecţie-surpriză în aer liber, în grădina Institutului, a unei comedii.

ora 24:00 – Tradiţionala spaghettata de la miezul nopţii, pregătită live.

Ce se întâmplă la INSTITUTUL FRANCEZ

De la ora 17.00, puteţi vizita o expoziţie dedicată actriţei franco-germane Romy Schneider. Cele 13 panouri expuse pe terasa Institutului Francez propun prezintă viaţa tumultoasă a celebrei actriţe.

Concertul de jazz „Border lines”, interpretat de trio-ul compus din muzicienii francezi Stéphane Tsapis, Marc Buronfosse şi Arnaud Biscay, de la ora 19.30. Organizat în parteneriat cu Green Hours, acest moment muzical propune o formidabilă călătorie acustică între Europa şi Asia, datorită numeroaselor influenţe muzicale pe care reuşeşte să le transmită publicului.

Seara dedicată cinefililor continuă la ora 21:30, cu proiecţia filmului „La Passante du Sans-Souci”, în regia lui Jacques Rouffio. Adaptat după romanul omonim al scriitorului francez Joseph Kessel, această peliculă va oferi spectatorilor prilejul de a o (re)descoperi pe actriţa Romy Schneider la cinematograful Elvire Popesco în ultima sa interpretare pe marile ecrane.

Spectacolul „Mademoiselle Cantatrice”, performance muzical şi video unic. Începând cu ora 23.00, creaţia artistului plastic Lionel Lauret, care a luat naştere pe insula Réunion în anul 2010, o va înfăţişa pe cântăreaţa lirică Laetitia Volcey sub forma unei siluete de patru metri, animată de proiecţii video.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici