- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.06.2016, 13:32)
- Monica Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Circul Globus, despăgubiri de 1 milion lei pentru muzica fără drepturi de autor din spectacole
Circul Globus trebuie să plătească Asociaţiei pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor în jur de 995.000 lei, pentru muzica difuzată în cadrul spectacolelor de circ între mai 2004 şi septembrie 2007. După 9 ani de proces, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză titularilor.
Urmărește
1084 afișări
Circul Globus, despăgubiri de 1 milion lei pentru muzica fără drepturi de autor din spectacole. "Asociaţia Compozitorilor distorsionează tendenţios adevărul juridic"
"După 9 ani de proces, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauza titularilor de drepturi de autor reprezentaţi de către UCMR-ADA (Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor - n.r.) în dosarul cu nr. 15.276/3/2007, decizie pronunţată vineri, 10 iunie 2016. Circ&Variete Globus a fost obligat la plata sumei de 994.153 lei, reprezentând drepturi patrimoniale ale autorilor de opere muzicale ce au fost comunicate public în cadrul spectacolelor de circ organizate de Circ &Variete Globus, în perioada mai 2004 - septembrie 2007", se arată într-un comunicat al UCMR-ADA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Franța și UK aprobă Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă, în urma deciziei lui Biden. Putin a amenințat că utilizarea acestor arme ar atrage NATO în război cu Rusia
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Circ & Variete Globus a pretins că nu există un act şi un drept de comunicare publică a operelor muzicale atunci când muzica este interpretată direct de către artişti, iar publicul este prezent la locul de provenienţă al comunicării publice, respectiv la sala de spectacol.
În noiembrie 2011, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg a hotărât că în acest litigiu există un drept şi act de comunicare publică în forma să tradiţională. În consecinţă, s-a stipulat că Directiva 2001/29/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 22 mai 2001 nu este exhaustivă şi reglementează doar o parte a dreptului de comunicare publică, informează UCMR-ADA.
"Finalizarea acestui litigiu pune capăt controversei şi recunoaşte existenţa şi gestionarea colectivă obligatorie a drepturilor de autor de comunicare publică a operelor muzicale în spectacole şi concerte cu interpreţi, cum este şi cazul muzicii comunicate public în spectacolele de circ", se mai arată în comunicat.
Circul Globus a oferit un punct de vedere referitor la Comunicatul de Presă transmis de UCMR ADA. Prezetăm integral comunicatul de presă al Circ & Variete Globus Bucuresti remis MEDIAFAX:
"În litigiul ce a format obiectul dosarului nr. 15276/3/2007-15276/3/2007, ICCJ a hotărât în mod irevocabil potrivit deciziei de casare şi îndrumare nr. 5043/*29 iunie 2012 ca: "pentru operele muzicale utilizate în spectacolele de circ şi cabaret organizate de către Circ & Variete Globus Bucureşti, în perioada de referinţă, opere care au ca autor cedenţii din contracte cu clauze de cesiune exclusive (...) Nu datorează organismului de gestiune colectivă remuneraţia corespunzătoare dreptului de utilizare prin comunicare publică, acest drept fiind dobândit de către pârat în mod exclusiv prin cesiune de la autorii acelor opere".
Contrar celor susţinute de organismul de gestiune colectivăUCMR ADA, decizia de casare a ICCJ are un caracter absolut şi de netăgăduit în ceea ce priveşte aspectul potrivit căruia în cazul existenţei unor contracte de cesiune exclusivă a dreptului de autor, nu se datorează remuneraţie organismului de gestiune colectivă, gestiunea colectivă nefiind obligatorie în acest caz.
"Finalizarea litigiului prin obligarea subscrisei (Circul -n.r.) la plata unei remuneraţii este cauzată exclusiv de lipsa de cooperare a autorilor - creatorii de muzică, cedenţi ai dreptului patrimonial exclusiv de autor pentru perioada în litigiu, 2004 - 2007, în ceea ce priveşte reconstituirea obiectelor contractelor respective: "Stabilirea operelor muzicale utilizate în spectacole şi în consecinţă, obiectul cesiunii exclusive (prin raportare la obiectul acestora şi calitatea pe care şi-o atribuie semnatarii, respectiv de compozitor/ aranjor muzical/ compozitor-aranjor) nu a fost posibilă, faţă de lipsa înregistrărilor audio sau a partiturilor, pe baza cărora să se efectueze verificările cu privire la aspectele menţionate." -extras Decizia civilă nr. 198 A/07.04.2015", scriu reprezentanţii de la Circul Globus.
"Este regretabil că prin comunicatul emis de către UCMR ADA se distorsionează în mod tendenţios un adevăr juridic ce nu a fost revocat şi pus sub semnul întrebării de către nicio instanţă de judecată, ICCJ statuând în mod irevocabil că în cazul existenţei unor contracte de cesiune exclusivă a dreptului de patrimonial de autor nu este obligatorie gestiunea colectivă.", spun reprezentanţii Circului Globus în comunicatul remis MEDIAFAX.
UCMR — ADA este un organism de gestiune colectivă ce administrează drepturile de autor de opere muzicale ale compozitorilor români şi străini şi ale altor titulari ce le-au dobândit în temeiul legii. UCMR-ADA este acreditată de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor să gestioneze drepturile patrimoniale de autor în domeniul muzical.
Misiunea UCMR-ADA este de a autoriza utilizarea operelor muzicale pe teritoriul României şi de a colecta remuneraţiile potrivit metodologiilor elaborate în aplicarea legii şi potrivit contractelor de reprezentare reciprocă încheiate cu organismele similare din străinătate.
Citeşte şi: ICEEfest si-a dublat numărul de participanţi în ultimii doi ani. Care sunt cifrele ediţiei 2016
Citeşte şi: Noua televiziune de documentare româneşti, Cinethronix, va începe să emită din 20 iunie. Postul va fi liber la retransmisie
Citeşte şi: Interviu Patrick Brăila, autor Pieptiş, primul film românesc despre problematica transgenderilor: Tragedia de la Orlando, oamenii ar trebui să aibă curajul să-şi rezolve frustrările - GALERIE FOTO
Citeşte şi: Octavian Gordon a fost numit noul director interimar al Bibliotecii Naţionale a României
Citește pe alephnews.ro: Reacția lui Zelenski, după ce SUA a permis Ucrainei să atace cu ATACMS în interiorul Rusiei: „Rachetele vor vorbi de la sine”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe