- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (24.09.2015, 17:59)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNA respinge un proiect ce impune ca emisiunile în limbile minorităţilor să fie subtitrate în română
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să avizeze negativ un proiect de lege iniţiat de deputatul PP-DD Daniel Oajdea, care prevede că emisiunile de televiziune transmise în limbile minorităţilor naţionale trebuie să fie subtitrate în limba română
Urmărește
256 afișări
CNA respinge un proiect ce impune ca emisiunile în limbile minorităţilor să fie subtitrate în română (Foto: Arhiva Mediafax Foto)
CNA a analizat, în şedinţa de joi, două iniţiative legislative ale lui Daniel Oajdea.
În cazul uneia dintre aceste iniţiative legislative - care prevedea modificarea Legii audiovizualului numărul 504 din 2002, în sensul obligării tuturor televiziunilor licenţiate în România cu difuzare în limba maghiară să subtitreze programele şi în limba română - CNA nu a mai luat nicio decizie, întrucât membrii Consiliului au luat act de faptul că între timp Daniel Oajdea şi-a retras-o.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
În ceea ce priveşte cealaltă iniţiativă legislativă - care prevede modificarea Legii numărul 500 din 2004, privind folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice -, CNA a decis joi să avizeze negativ acest proiect.
Prin acest proiect, Daniel Oajdea doreşte abrogarea literelor f şi g ale articolului 5 din Legea 500 din 2004, fapt care ar presupune că trebuie să fie subtitrate în limba română, respectiv traduse simultan, emisiunile de televiziune transmise, în direct, în limbile minorităţilor naţionale şi emisiunile având caracter religios, etnografic şi de divertisment ale posturilor locale şi regionale de televiziune, în limbile minorităţilor naţionale.
În expunerea sa de motive, Oajdea spune că "în ultimii ani, zeci de posturi de televiziune înfiinţate în România, după legislaţia română, transmit doar în limba maghiară (nefiind subtitrate şi în limba română)".
Aceste posturi sunt autorizate de CNA, "fără a fi monitorizate din punct de vedere al conţinutului pe care îl transmit". "(...) nicio instituţie din România nu monitorizează mesajele transmise prin intermediul acestor posturi. Astfel, pot fi promovate fără nicio problemă diverse interese etnice, politice, religioase, economice sau financiare, contrare interesului naţional al României (...) se poate ajunge la instigare, la ură, la discriminare pe considerente religioase, de naţionalitate sau etnie. La fel, se pot promova valori culturale anti-europene şi anti-româneşti mergând până la promovarea unei autonomii teritoriale pe criterii etnice", mai spune Daniel Oajdea.
Acesta precizează că "în Ungaria nu este niciun post de radio sau de televiziune care să transmită în limba română pentru minoritatea română de acolo". "Comunităţile române din Ungaria beneficiază doar de 25 de minute pe săptămână de emisiune în limba română şi de 2 ore pe zi de emisiune radio în limba română, cu mult sub drepturile de care beneficiază în România comunitatea maghiar", mai susţine deputatul Daniel Oajdea.
Avizul negativ dat de CNA în cazul iniţiativei legislative a lui Daniel Oajdea este unul consultativ.
"Mi se pare absurd, ar trebui să îi supunem pe acei oameni (de la televiziunile şi radiourile în limbile minorităţilor, n.r.) la nişte cheltuieli foarte mari (pentru subtitrarea programelor, n.r.), numai pentru că domnul Oajdea consideră că se atentează la siguranţă naţională", a spus membrul CNA Dorina Rusu, în timpul şedinţei de joi a Consiliului.
Citeşte şi: CNA ar putea lua în discuţie interzicerea apariţiei copiilor în reclamele la produse alimentare
Citeşte şi: Jucan, membru CNA, face apel la Parlament să ajute TVR, prin indexarea taxei TV şi consolidarea CA
Citeşte şi: Mihai Dobrovolschi a primit permisiunea CNA să amâne din nou lansarea radioului Eu-Inimă-Radio
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: CNA ar putea lua în discuţie interzicerea apariţiei copiilor în reclamele la produse alimentare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe