CNA: Televiziunile trebuie să evite reluarea nejustificată a mesajelor violente ori incitatoare

CNA recomandă televiziunilor ca, în contextul manifestărilor publice de protest, să evite reluarea nejustificată a mesajelor violente, obscene ori incitatoare şi face apel la Jandarmerie şi la participanţii la mitinguri să ofere ziariştilor posibilitatea de a-şi exercita meseria în condiţii sigure.

Urmărește
194 afișări
Imaginea articolului CNA: Televiziunile trebuie să evite reluarea nejustificată a mesajelor violente ori incitatoare

CNA: Televiziunile trebuie să evite reluarea nejustificată a mesajelor violente ori incitatoare (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să transmită o recomandare, având în vedere că pentru 80% din populaţie televizorul reprezintă principala sursă de informare.

În contextul numeroaselor manifestări publice de protest transmise în direct sau înregistrate de către radiodifuzori, în calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, CNA reaminteşte radiodifuzorilor obligaţia de a respecta prevederile Legii audiovizualului şi Codului de reglementare a conţinutului audiovizualul.

Conform articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, televiziunile şi radiourile au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor, se spune în textul recomandării CNA, semnată de Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului.

"Radiodifuzorii trebuie să se asigure că nu oferă informaţii trunchiate ori neverificate, iar, în cazul în care constată pe parcurs erori semnificative, să facă rectificările necesare în cel mai scurt timp", spune CNA.

Consiliul atrage atenţia că "imaginile difuzate în reluare trebuie să fie datate ori să conţină menţiunea «Arhivă», astfel încât să fie evitate eventualele confuzii".

"Radiodifuzorii trebuie să evite reluarea repetată şi nejustificată a mesajelor violente, obscene ori incitatoare. Jurnalistul are datoria de a respecta drepturile fiecărui membru al societăţii, pluralismul şi libera formare a opiniei", se mai spune în recomandarea CNA.

De asemenea, CNA face apel către Jandarmerie şi participanţii la mitingurile de protest să ofere jurnaliştilor posibilitatea de a-şi exercita meseria în condiţii cât mai sigure.

Decizia de a transmite o recomandare radiodifuzorilor a fost adoptată de CNA, la propunerea Narcisei Iorga, membru al Consiliului.

"Am constatat cel puţin câteva abateri de la legislaţia audiovizualului, care probabil din cauza petrecerii foarte rapide a evenimentelor scapă. Nu vreau să fac procese de intenţie, dar, dacă se repetă, pot crea prejudicii telespectatorilor. Sunt difuzate imagini fără să fie datate. Poate voit, poate întâmplător, atunci când în piaţă se strigă un anumit slogan, acesta este difuzat în direct. Sunt difuzate imagini de la conflict, oameni leşinaţi, care nu cred că au vreo relevanţă pentru telespectator. În ultima vreme, am constatat că se face chiar apel la violenţă pentru căderea Guvernului. Violenţa nu este o soluţie", a spus Narcisa Iorga.

La rândul său, Christian Mititelu, un alt membru al CNA, a spus că a observat o lipsă de profesionalism jurnalistic.

"Au fost trimişi să relateze de la proteste jurnalişti care nu par să fie pregătiţi. Fac din ţânţar armăsar, nu mai vorbesc despre ce întrebări stupide le pun participanţilor (...) Se dau drept fapte nişte lucruri care provin din informaţiile Jandarmeriei. Dacă eşti ziarist, spui că «Jandarmeria anunţă». Nu dai drept fapt un lucru aflat de la singura sursă, care te poate informa sau dezinforma. Sunt lucruri elementare. Sau la TVR prezinţi pe cineva că este medic, când el a profesat trei săptămâni ca medic acum 30 de ani", a spus Mititelu. El a mai spus că nu este rolul unui reporter să exprime stări sufleteşti. "Trebuie să relateze ce se întâmplă", a mai spus Christian Mititelu.

În acest context, Narcisa Iorga a spus că ea a văzut şi relatări ale unor jurnalişti "mult mai responsabile decât cele ale comentatorilor din studio".

Protestele au fost declanşate în ţară, săptămâna trecută, după demisia lui Raed Arafat, în semn de susţinere a fondatorului SMURD. Tot în acest scop a început şi primul protest din Bucureşti, de vineri. Oamenii au plecat atunci în marş la Cotroceni unde au scandat, în principal, lozinci antiprezidenţiale.

Sâmbătă şi duminică, protestele din Capitală au avut loc la Universitate, fiind marcate de scene de violenţă. Sâmbătă, manifestanţii au ocupat bulevardul, ceea ce a determinat intervenţia în forţă a jandarmilor, culminând cu evacuarea pieţei, la miezul nopţii. Duminică, violenţele au fost şi mai intense, în principal între Universitate şi Piaţa Unirii, unde manifestanţii au aruncat cu pietre, petarde şi alte obiecte contondente spre jandarmi, au dat foc mai multor bunuri de pe domeniul public şi au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane şi tunuri cu apă.

Protestele din Capitală, dar şi din ţară continuă şi marţi, deşi fondatorul SMURD Raed Arafat a decis să revină în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici