- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (14.06.2016, 15:35)
- Katy Marinescu
CNA va sesiza Consiliul Concurenţei în legătură cu exclusivitatea difuzării Euro 2016 de către Dolce
CNA va sesiza Consiliul Concurenţei, constatând că Dolce nu respectă condiţiile articolului 21 din Legea Audiovizualului care prevede că evenimentele importante (precum Euro 2016) pot fi difuzate în exclusivitate doar dacă difuzarea nu privează o parte importantă a publicului din România.
Urmărește
539 afișări
CNA va sesiza Consiliul Concurenţei în legătură cu exclusivitatea difuzării Euro 2016 de către Dolce (Imagine Oviciu Micsik / Mediafax Foto)
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat în şedinţa de marţi, 14 iunie, o adresă primită din partea RCS&RDS care solicita clarificări privind extrasele din meciurile de fotbal. Membrii au hotărât să trimită acelaşi răspuns trimis şi la TVR, în cazul unei solicitări asemănătoare. Răspunsul va face referire la respectarea legislaţiei audiovizuale (extrasul poate fi difuzat o dată pe zi, cu o durată totală de 90 de secunde, indiferent de numărul meciurilor carea au avut loc în acea zi; se difuzează în cadrul ştirilor, la cel mult 24 de ore de la transmisia originară).
În acest context Consiliul a discutat şi despre difuzarea în exclusivitate a meciurilor din cadrul Cmpionatului European de Fotbal de către Dolce şi Pro TV.
Potrivit afirmaţiilor făcute în cadrul şedinţei, Pro TV a achiziţionat drepturile de difuzare de la UEFA pentru 23 de meciuri ale Campionatul European de Fotbal, incluzând toate meciurile echipei naţionale a României, în timp ce Dolce Sport a achiziţionat dreptul de a difuza întreaga ediţie din 2016 a Campionatului, adică toate cele 51 de meciuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Astfel, 28 de meciuri sunt difuzate în exclusivitate în România doar de Dolce Sport.
Lorand Turos a fost de părere că televiziunea care a achiziţionat drepturile ar trebui să transmită către 70% din populaţie – „O bună parte din români nu pot urmări, asta e concluzia”.
Potrivit articolului 21 Din Legea Audiovizualului, „Evenimentele de importanţă majoră pot fi difuzate în exclusivitate numai dacă difuzarea nu privează o parte importantă a publicului din România de posibilitatea de a le urmări în direct sau în transmisie decalată în cadrul unui serviciu de programe cu acces liber”.
„Dacă Dolce se declară televiziune liberă la retransmisie, a doua zi cabliştii il vor prelua şi se va rezolva situaţia”, a adăugat Turos.
Acesta a propus somarea televiziunii în baza articolului 21 din Legea Audiovizualului, dar, potrivit Serviciului Juridic, în baza acestui articol nu se pot aplica sancţiuni. Astfel Lorand Turos şi-a modificat propunerea din somaţie în scrisoare de atenţionare
Totuşi propunerea de atenţionare a întrunit cinci voturi (numarul minim de voturi, ca o propunere să fie aprobată, este şase) - Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Răsvan Popescu.
Ceilalţi patru membri prezenţi la această discuţie au votat împotrivă (Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu).
Răsvan Popescu a propus constatarea situaţiei (faptul că Dolce nu îndeplineşte condiţiile prevăzute în articolul 21) şi trimiterea acestei speţe către Consiliul Concurenţei.
Propunerea a primit votul a şase dintre cei nouă membri prezenţi - Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu.
Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu au votat împotriva sesizării Consiliul Concurenţei.
Textul integral al articolului 21 din Legea Audiovizualului:
- (1) Evenimentele de importanţă majoră pot fi difuzate în exclusivitate numai dacă difuzarea nu privează o parte importantă a publicului din România de posibilitatea de a le urmări în direct sau în transmisie decalată în cadrul unui serviciu de programe cu acces liber.
- (2) Lista evenimentelor considerate de importanţă majoră se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Consiliului, şi va fi comunicată Comisiei Europene; modificările ulterioare urmează aceeaşi procedură. În perioada de preaderare la Uniunea Europeană lista îşi va produce efectele după publicarea hotărârii Guvernului în Monitorul Oficial al României, Partea I.
- (3) Prin hotărârea Guvernului menţionată la alin. (2) se precizează procentul din populaţie care reprezintă o parte importantă a publicului; prin aceeaşi hotărâre se stabileşte pentru fiecare eveniment de importanţă majoră dacă difuzarea în direct a acestuia se va face în tot sau în parte, ori dacă, acolo unde interesul public o cere, difuzarea decalată a acestuia se va face în tot sau în parte.
- (4) Exercitarea de către radiodifuzorii aflaţi în jurisdicţia României a drepturilor exclusive de difuzare a unor evenimente declarate de un stat membru al Uniunii Europene ca fiind de importanţă majoră şi care sunt cuprinse în lista publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nu poate priva o parte importantă a publicului din respectivul stat de posibilitatea de a urmări acele evenimente, în direct sau decalat, conform prevederilor stabilite de acel stat membru.
Citeşte şi: Se reia concursul pentru ocuparea postului de manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român
Citeşte şi: LECTURI ZD: Nimic nou sub „soarele” politicii – o lectură (aproape) obligatorie într-un an electoral
Citeşte şi: SCANDALUL de la Operă: Ministerul Culturii se implică în soluţionarea problemelor. Corpul de Control al Primului Ministru analizează în continuare situaţia
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe