Conducerea Parlamentului s-ar putea reuni marţi pentru a discuta numirile în CA-urile SRR şi CNA

Conducerea Parlamentului s-ar putea întruni, marţi dimineaţa, pentru a lua în discuţie demararea procedurilor necesare numirii unor membri în CNA şi în consiliul de administraţie al SRR, a anunţat, luni, vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu.

Urmărește
346 afișări
Imaginea articolului Conducerea Parlamentului s-ar putea reuni marţi pentru a discuta numirile în CA-urile SRR şi CNA

Conducerea Parlamentului s-ar putea reuni marţi pentru a discuta numirile în CA-urile SRR şi CNA (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)


”Biroul permanent i-a solicitat preşedintelui Senatului să ia legătura cu preşedintele Camerei Deputaţilor să organizeze mâine un Birou Permanent reunit, probabil dimineaţa, la ora 9.30-10.00 pentru a se lua în discuţie demararea procedurilor necesare numirilor menţionate, dat fiind faptul că aceste proceduri ţin de Camerele reunite, de comisiile reunite de cultură”, a spus acesta.

Cristian Dumitrescu a menţionat că, în cazul Consiliul Naţional de Integritate, pentru care au fost făcute nominalizările de către grupurile parlamentare din Senat, raportul ar putea fi supus, marţi, votului plenului Senatului.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi-a încheiat activitatea la sfârşitul lunii octombrie şi o va mai putea relua abia după ce Parlamentul va numi patru noi membri în locul celor ale căror mandate au expirat, respectiv Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Radu Călin Cristea şi Christian Mititelu.

Pentru ca o şedinţă a CNA să poată să aibă loc, Consiliul trebuie să aibă un cvorum de opt din cei 11 membri numiţi, potrivit Legii audiovizualului.

La sfârşitul lunii septembrie, Narcisa Iorga a fost propusă pentru un nou mandat de membru titular în CNA, de preşedintele Traian Băsescu, iar Radu Călin Cristea a fost la rândul său propus pentru un nou mandat, de Guvern. De asemenea, Guvernul l-a propus ca membru titular în CNA pe Gabriel Tufeanu. Pe de altă parte, Camera Deputaţilor nu a trimis încă propunerea pentru un membru titular în CNA.

Contactat de agenţia MEDIAFAX pentru a fi întrebat când va fi completată componenţa CNA, Georgică Severin, preşedinte Comisiei pentru cultură şi media din Senat, declara, pe 20 noiembrie, că până la acel moment, Comisiile de cultură şi media din Parlament nu au fost convocate în acest sens de Birourile Permanente.

"Comisiile trebuie să fie convocate de către Birourile Permanente. Birourile Permanente reunite ne pot convoca. Trebuie să vedem dacă propunerile rămân valabile. Nu uitaţi că a fost o propunere a actualului preşedinte, care avea o problemă (...) Trebuie să se facă de către grupurile parlamentare şi de către Preşedinţie şi Guvern propuneri. Să vedem dacă şi le menţin pe cele de acum două luni către Birourile Permanente", spunea Georgică Severin.

În cazul Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, pe 16 iunie, plenul Parlamentului a aprobat noua componenţă a Consiliului, cu 332 de voturi "pentru" şi 49
"împotrivă", membrii CA depunând atunci şi jurământul pentru învestirea în funcţie, după ce mandatul fostului CA al SRR se încheiase la sfârşitul lunii iunie.

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat atunci că, potrivit legii privind funcţionarea TVR şi a SRR, validarea membrilor CA ai SRR se face conform ponderii parlamentare. Scutaru preciza că liberalii trebuiau să aibă două locuri, însă au primit doar unul şi au anunţat că PNl va contesta la Curtea Constuţională numirea noului CA.

Scutaru preciza atunci că la Curtea Constituţională va fi contestat modul în care PSD a decis ponderea în Consiliul de Administraţie al Radiodifuziunii, prin încălcarea legii.

Noul Consiliu este format din membrii titulari Mirela Ioana Fugaru, Ilie Virgil Daniel, Ruxandra Săraru (propuşi de grupul parlamentar PSD), Alexandru Ducu Bertzi (propus de PNL), Ovidiu Miculescu (propus de Guvern), Radu F. Alexandru (din partea PDL), Maria Ţoghină (propusă de Administraţia Prezidenţială), Alina Stanciu (propusă de PC), Demeter Andras Istvan (UDMR), Alexandra Dumitraşcu (PPDD), Ana Florea (grupul minorităţilor naţionale), Nicoleta Viorica Balaci şi Adrian Doroş (din partea angajaţilor SRR).

Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis, pe 3 iulie, că hotărârea Parlamentului privind numirile în noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune nu a fost constituţională, întrucât nu s-au respectat prevederile privind nominalizarea candidaţilor în funcţie de algoritmul politic şi de ponderea grupurilor parlamentare.

Contactat la momentul respectiv de MEDIAFAX, Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru Cultură din Senat, a declarat că Parlamentul ar putea numi un nou membru al PNL în Consiliul de Administraţie al Radioului Public, în luna septembrie, când ar urma să se întrunească plenul acestei instituţii.

El a mai spus că există două variante pentru rezolvarea situaţiei în cazul CA al Radioului Public."Dacă părţile se înţeleg, se poate ajunge la formula dorită de Curtea Constituţională, printr-o negociere şi printr-o cedare de locuri între părţi. Şi atunci varianta este foarte simplă. Se înlocuieşte un membru din Consiliu cu altul propus de partea contestatară (PNL, n.r.). Este varianta la care cred că se va ajunge, pentru că n-are rost să ne complicăm", a spus Georgică Severin.


 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici