Conferinţă la Muzeul Naţional de Artă al României: "Cuminţenia Pământului şi spaţiul imaginarului brâncuşian"

Conferinţa "Cuminţenia Pământului şi spaţiul imaginarului brâncuşian", suţinută de Matei Stîrcea-Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie "Francisc Rainer" al Academiei Române va avea loc marţi, 27 septembrie, la ora 18.00, în sala Rotondă (Auditorium) a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR).

Urmărește
618 afișări
Imaginea articolului Conferinţă la Muzeul Naţional de Artă al României: "Cuminţenia Pământului şi spaţiul imaginarului brâncuşian"

Conferinţă la Muzeul Naţional de Artă al României: "Cuminţenia Pământului şi spaţiul imaginarului brâncuşian"

Evenimentul face parte dintr-o serie mai amplă de conferinţe ce vor fi dedicate sculptorului Constantin Brâncuşi, marcând lansarea unor programe speciale pentru public, susţinute la MNAR în zilele în care muzeul este închis.

Conferinţa "Cuminţenia Pământului şi spaţiul imaginarului brâncuşian" oferă o perspectivă de ansamblu asupra creaţiei brâncuşiene, rezultat al recursului la tehnici intensive de reconstrucţie a limbajului în arta abstractă.

"Brâncuşi rămâne unul dintre cei mai importanţi sculptori ai sublimului în secolul XX. Prin "Cuminţenia Pământului", "Sărutul" şi "Rugăciune", realizate în 1907, sculptorul rescrie legenda Facerii ca manifest plastic al artei moderne, oferind o cheie de rezolvare la marile probleme nesoluţionate de Renaştere: egalitatea dintre femeie şi bărbat, împăcarea dintre creştini şi evrei, împăcarea dintre toate naţiunile lumii. Sufletul lui de ţăran presimte că depersonalizarea atributelor sublimului prin transfer în limbaj abstract pune în lumină ipostaza superlativă, de desăvârşire, a unor valori umane de esenţă universală, a căror expresie caută a o reda prin limbajul materiilor mai curând decât prin limbajul formelor", potrivit lui Matei Stîrcea-Crăciun.

Matei Stîrcea-Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române. Specializare în abordări de antropologie simbolică a artei abstracte. Contribuţii în brâncuşiologie : conceptualizarea curentului artistic (simbolismul hylesic) fondat de Brâncuşi. Propune o nouă metodă în critica de artă : hermeneutica endogenă. Ultimul volum : „Tratat de hermeneutică a sculpturii abstracte. Perspectiva endogenă. Brâncuşi– Simbolismul Hylesic”, ICR/Ed. Brâncuşi, octombrie 2016.

Pentru înscrierea la acest eveniment se poate trimit e-mail la programari@art.museum.ro. Preţul biletului este de 10 lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici