COOLTURA de WEEKEND: Protest în stradă, "Demoncraţie" şi filme actuale despre regimuri totalitare

În weekend se proiectează la Cinemateca Eforie filmul "Secvenţe", din 1982, în regia lui Alexandru Tatos. Lungmetrajul este un strigăt de disperare pentru adevărul nemăsluit, în faţa minciunilor propagandei. La Arenele Romane vor fi Deliric şi Silent Strike. Se cântă despre "Demoncraţie."

Urmărește
374 afișări
Imaginea articolului COOLTURA de WEEKEND: Protest în stradă, "Demoncraţie" şi filme actuale despre regimuri totalitare

COOLTURA de WEEKEND: Protest în stradă, "Demoncraţie" şi filme actuale despre regimuri totalitare (Imagine: ANDREEA ALEXANDRU/ MEDIAFAX FOTO)

FILM "Secvenţe" (1982), regia: Alexandru Tatos, vineri, ora 19: 00, Cinemateca Eforie

"Secvenţe" este un colaj a trei episoade din viaţa unei echipe de filmare, surprinsă în diverse ipostaze: filmând de Revelion, mergând în prospecţie la un şantier şi lucrând într-un platou. Autoportret al regizorului Alexandru Tatos, "Secvenţe" este o meditaţie despre relaţia dintre cinema şi viaţă şi despre nevoia de realism în filmul românesc. În 1990, jurnalului cineastului Tatos este publicat. Memoriile dau seama despre lupta regizorului cu forurile ideologice. Practic, regimul comunist l-a strivit pe Tatos. Filmul arată România sfârşitului anilor '80. Oameni cu fulare şi palton în bodegi. Pastă de dinţi în galantare şi un boţ de carne pe cartelă. O bucată de brânză după care se umbla mult, în zilele de sărbătoare. În acelaşi timp, soţii Ceauşescu zâmbeau. "Ni se întâmplă să ne oprim la aparenţe, ocolind adevărul realităţii care este în sine atât de relativ", spunea Alexandru Tatos. În contextul protestelor din stradă, filmului lui Tatos e must-see.

Pagina de Facebook a evenimentului poate fi consultată aici.

CONCERT Cobzarul Bogdan Simion prezintă: Muzica din România (1903-2016), sâmbătă, 22:00, Manasia Hub

Miza e ca va fi doar muzica din Romania (deci nu neapărat românească, dar înregistrată în Romania) din perioada 1903-2016, curatoriată de Simion Bogdan-Mihai. De pe vremea când lăutarii erau freelanceri şi de când existau birjele până în zilele noastre de showbiz şi cântece retro de mahala.

Pagina de Facebook a evenimentului, aici.

CONCERT Deliric & Silent Strike, sâmbătă, ora 22:00, Arenele Romane

Provin din underground, dar au fost influenţaţi de genuri muzicale complet diferite. Unul din ei e rapper, celălalt produce muzică electronică. Amândoi în antiteză cu superficialitatea care defineşte lumea modernă, interesaţi doar să-şi expună cât mai mult din suflet prin muzică. Au început să colaboreze în urmă cu mai bine de 10 ani, iar anul trecut, în vară, au lansat primul lor album împreună.

Deliric e pasionat de hip-hop de când se ştie. De poezia acestui stil muzical, de ritm, de jocurile de cuvinte.

A pus bazele primei sale formaţii la 11 ani, împreună cu doi prieteni de joacă. Pe cât de imaginare erau versurile cu care se juca în copilărie, pe atât de mult îşi expune acum sufletul în muzica sa, fiind apreciat pentru sinceritate şi transparenţă.

La sfârşitul lui 2011 decide să lanseze un nou single, "Ambrozie", realizat în colaborare cu Silent Strike. Acesta a fost promovat direct printr-un videoclip regizat de Hypno, care a strâns aproape 5 milioane de vizualizări pe YouTube. În 2013 a lansat mixtape-ul "Delicatese", material ce abunda în freestyluri, dar şi piese noi.

Pe Silent Strike l-a cunoscut în 2005, când, împreună cu colegii din C.T.C., au colaborat la piesa "Echilibru". Au urmat mai multe piese Deliric şi Silent Strike: "Gloanţe Oarbe" (în 2009), "Demoncraţie" (2010), "Negru (2011), "Ambrozie" (2011).

Pagina de Facebook a evenimentului, la acest link.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici