COOLTURA de WEEKEND: Toamnă în ritm de jazz la Bucureşti. Occupy Casa Poporului în lumini electrizante

Oraşul va răsuna pe ritmuri de jazz contemporan american, soul modern şi world music fusion,în weekend, la Bucharest Jazz Festival. Apoi, lângă statuia ecvestră a lui Carol I va fi cel mai mare târg de carte în aer liber. Mai e şi IMapp,cel mai mare spectacol multimedia de 3D video mapping din lume.

Urmărește
1897 afișări
Imaginea articolului COOLTURA de WEEKEND: Toamnă în ritm de jazz la Bucureşti. Occupy Casa Poporului în lumini electrizante

COOLTURA de WEEKEND: Toamnă în ritm de jazz la Bucureşti. Occupy Casa Poporului în lumini electrizante (Imagine: Andreea Balaurea/ Arhiva Mediafax Foto)

FESTIVAL Bucharest Jazz Festival, 19 - 25 septembrie, Piaţa George Enescu, ARCUB - Hanul Gabroveni

În această toamnă, oraşul va răsuna pe ritmuri de jazz contemporan american, soul modern şi world music fusion la cea de-a V-a ediţie a Bucharest Jazz Festival, ce va avea loc între 19 şi 25 septembrie 2016.

Cu un nou director artistic, celebra interpretă de jazz Teodora Enache, festivalul va cuprinde în acest an 5 seri de concerte live, în Piaţa George Enescu. Vor urca pe scenă Lisa Simone, fiica Ninei Simone, în premieră în România, trupa unuia dintre cei mai erudiţi şi viscerali pianişti, The Kenny Werner Trio, neconvenţionalul percuţionist indian, Trilok Gurtu, în formula Trilok Gurtu Quartet, Mino Cinelu & Theodosii Spassov, pentru prima dată ca duo, alături de nume importante de pe scena locală şi nu numai.

În plus, vor avea loc evenimente conexe la sediul ARCUB din Str. Lipscani nr. 84-90 (Hanul Gabroveni) - expoziţie de fotografie, proiecţii, recenzii, conferinţe şi ateliere susţinute de invitaţi speciali.

Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/1713042628978819/.

CARTE Strada De C'arte, 21-25 septembrie, Biblioteca Centrala Universitare Carol I

Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” în parteneriat cu Fundaţia Universitară “Carol I” organizează ediţia a V-a a festivalului în aer liber Strada de C’Arte, ce se desfăşoară în perioada 21-25 septembrie 2016. Festivalul începe miercuri, la ora 16.00 şi se încheie duminică, după ora 19.00.

Bucureştenii şi vizitatorii capitalei vor avea parte de mai multe zile pline de evenimente culturale de calitate, la care vor putea participa gratuit. În arealul statuii ecvestre a lui Carol I se va desfăşura cel mai mare târg de carte în aer liber, care va reuni cele mai importante edituri din România dar şi câteva alte instituţii, care vor avea amenajat câte un stand. Festivalul Strada de C’Arte se adresează tuturor vârstelor, micuţii având parte de multe evenimente dedicate, pe Strada Copiilor, organizată în parteneriat cu Institutul de Management şi Dezvoltare Durabilă. Expoziţii, vernisaje, lansări de carte, dezbateri şi conferinţe, proiecţii de film, concerte şi reprezentaţii în Rampa de Jazz şi Poezie, ateliere artistice - doar pe http://stradadecarte.ro/proiect/.

"Cel mai dificil în România ultimilor ani este să fii constant, predictibil, să ai continuitate în proiecte şi iniţiative, cu atât mai mult dacă ele sunt cultural-educaţionale, aparent consumatoare, iar nu producătoare de resurse. O astfel de iniţiativă a fost Strada de C'Arte, iar noi ne bucurăm că, deşi an de an a fost o mare provocare să coagulăm atâtea energii şi să adunăm un buget din bani privaţi, reuşim să ajungem la ediţia a V-a. 6 dezbateri, 6 proiecţii de film, 6 concerte, teatru, lecturi publice, donaţii de carte trimise apoi unor şcoli româneşti de peste graniţă, 6 ateliere pentru copii, nume sonore cum sunt: Cristian Mungiu, Nicu Alifantis ori sculptorul Mircia Dumitrescu - vor oferi cu generozitate în cele câteva zile de festival un maraton regal al frumosului transpus în toate manifestările sale!", a declarat Mireille Radoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” Bucureşti.

Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/308677222823173/.

PICTURĂ Nocturnă muzeală la MNAR, 23 -24 septembrie

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită vineri, 23 septembrie şi sâmbătă, 24 septembrie 2016 să luaţi parte la programul Nocturnă muzeală, când sediul central şi muzeele-satelit vor fi deschise până la orele 22.00. Ultima intrare în spaţiile expoziţionale se va face la ora 21.30. Accesul se face pe bază de bilet.

În cadrul Nocturnei muzeale vor avea loc două conferinţe:

”Argint şi perle în pictura orientalistă”, conferinţă suţinută de dr. Carmen Tănăsoiu, specialist în Artă Veche Românească, vineri, 23 septembrie, orele 19.00, în expoziţia Oglinzile Orientului.

Călători la Constantinopol şi în Asia Mică, în Balcani, nordul Africii, Persia şi, uneori, până în Extremul Orient, pictorii orientalişti surprind exoticul peisajului, al interioarelor şi al atmosferei. Conferinţa prezintă bijuteriile expuse, dar şi pe cele reprezentate în lucrările din expoziţie. Se vor discuta modurile în care erau purtate, simbolistica lor, tehnica şi modalităţile de realizare.

Pentru a participa la acest eveniment este necesar să faceţi o rezervare prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021.314.81.19. Biletul de acces costă 10 lei şi include vizitarea expoziţiei Oglinzile Orientului, deschisă până pe data de 25 septembrie 2016, la parterul Galeriei Naţionale.

”Retorica unui gest”, conferinţă susţinută de dr. Mălina Conţu, muzeograf în cadrul Biroului de Artă Europeană şi Artă Decorativă, sâmbătă, 24 septembrie, ora 19.00, în Galeria de Artă Europeană, în cadrul programului Opere în prim plan.

Conferinţa va porni de la povestea posturii personajului din tabloul lui Allan Ramsay (1713-1784) intitulat ”Portretul lui John Grey”. Se va evidenţia contextul care i-a dat naştere, în conexiune cu modelul clasic invocat şi cu locul portretului în ierarhia academică la final de secol al XVIII-lea.
Acest gen de portret ilustrează un moment important în codul comportamental din Anglia unei epoci dominate de interesul pentru trecutul clasic, dar preocupată în acelaşi timp să definească profilul omului modern. Deprinderea de a poza cu mâna în reverul vestei, derivată din statuara antică, se afirmă ca o emblemă a educaţiei şi conduitei alese în contextul unei discuţii mai ample asupra stilului acceptat de public. Ulterior, faptul că această postură s-a impus ca expresie a ţinutei nobile este dovedit cu strălucire de portretele lui Napoleon Bonaparte, precum şi ale multor figuri reprezentative din Imperiul habsburgic.

Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/1242010889163462/.

FILME DokStation Music Documentary Film Festival, 23 -25 septembrie, Centrul Cultural "Mihai Eminescu", Control Club, Fabrica Pub & Terrace, Parcul Drumul Taberei, Gradina Cu Filme, Teatrelli

Prima ediţie DokStation, singurul festival de filme documentare muzicale din Bucureşti, va avea loc între 23 şi 25 septembrie, în câteva cartiere din Bucureşti, în sectoarele 1, 2, 4 şi 6.
În cele trei zile, DokStation va avea un program de filme documentare recente, în premieră în România, şi concerte.

One More Time With Feeling (2016), regia Adrew Dominik
Rezervări aici: http://po.st/DokStationNickCave

Eat That Question - Frank Zappa in His Own Words (2016) regia Thorsten Schütte
Rezervări aici: http://po.st/DokStationZappa

Gary Numan: Android In La La Land (2016), regia Steve Read, Rob Alexander
Rezervări aici: http://po.st/DokStationGaryNuman

Imagine Waking Up Tomorrow and All Music Has Disappeared (2015), regia Stefan Schwietert
Rezervări aici: http://po.st/DokStationControl

Lee Scratch Perrys Vision Of Paradise The Movie (2015), regia Volker Schaner
Rezervări aici: http://po.st/DokStationLeePerry

Hot Sugar's Cold World (2015), regia Adam Bhala Lough
Rezervări aici: http://po.st/DokStationHotSugar

Bayou Maharajah (2013), regia Lily Keber
Rezervări aici: http://po.st/DokStationBayou

Mad Tiger (2015), regia Jonathan Yi, Michael Haertlein
Rezervări la numarul: 0753 227 422

Congo Beat The Drum Documentary (2014), regia Ariel Tagar
Rezervări aici: http://po.st/DokStationCongoBeat

Imagini din Vis (2016), regia Sorin Luca
Rezervări aici: http://po.st/DokStationImaginiVis

PULP (2014), regia Florian Habicht
Detalii aici: Concert Mihail şi Proiecţie film documentar PULP

Proiecţiile vor fi acompaniate de concerte şi Dj set-uri - The Mono Jacks, Mihail, The Nuggers, Orkid, A. Rusu (Andrei Rusu) şi Rock DJ (Cătălin Cristuţiu)

Pagina de Facebook a evenimentului aici: https://www.facebook.com/events/1749767371971362/.

IMapp Bucharest 2016, 24 septembrie, Piaţa Constituţiei

ARTE VIZUALE iMapp Bucharest, unul dintre cele mai mari spectacole multimedia de 3D video mapping din lume, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie, începe anul acesta în data de 9 septembrie, cu o serie de evenimente unice, care vor transforma Bucureştiul în capitala artelor vizuale.

iMapp Bucharest atinge punctul culminant în data de 24 septembrie, în Piaţa Constituţiei, unde 104 proiectoare vor cuceri cei peste 20.000 de metri pătraţi ai suprafeţei de proiecţie, transformând, pentru o seară, faţada celei mai mari clădiri administrative din Europa, Palatul Parlamentului.

Începând cu ora 22:30, echipele finaliste din Muntenegru (Filip Roca), Spania (Romera Diseño e Infografia), Turcia (Void), România (Mindscape Studio), Rusia (Illuminarium 3000) şi Ungaria (Limelight) îşi vor prezenta lucrările, câştigătorul competiţiei fiind desemnat de un juriu format din personalităţi marcante din industria audiovizuală: Martin Pošta – Directorul Festivalului Signal din Praga, Ana Ascencio – Directorul Artistic al Festivalului Mapping din Geneva, Kaat Heirbrant – Directorul Festivalului Light din Ghent, Ilkka Paloniemi – Directorul Artistic al Festivalului Lux din Helsinki si Birgit Zander – fondatorul, organizatorul şi Directorul Creativ al Festival of Lights din Berlin. Conceptul creativ al concursului din această ediţie este „Dialoguri”.

Spectacolul va debuta cu un concert susţinut de celebra artistă Róisín Murphy, un nume sonor al muzicii electro pop, care vine în România cu un show electrizant. În deschidere, de la ora 19:00, vor performa Golan & Orchestra, care vor prezenta un proiect inedit ce armonizează muzica electronică, vocea şi instrumentele live.

Pagina de Facebook a evenimentului aici: https://www.facebook.com/events/1640004146312322/.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici