Cum ar fi viaţa în America dacă Germania şi Japonia ar fi câştigat Al Doilea Război Mondial. Serialul în care americanii sunt controlaţi de nazişti şi japonezi - FOTO, VIDEO

Studiourile Amazon au lansat episodul pilot al unui nou serial, "The Man In The High Castle"/ "Omul din castelul înalt", o producţie bazată pe romanul omonim din 1962 al scriitorului Philip K. Dick, care portretizează o lume în care naziştii şi japonezii au câştigat Al Doilea Război Mondial.

Urmărește
42611 afișări
Imaginea articolului Cum ar fi viaţa în America dacă Germania şi Japonia ar fi câştigat Al Doilea Război Mondial. Serialul în care americanii sunt controlaţi de nazişti şi japonezi - FOTO, VIDEO

Cum ar fi viaţa în America dacă Germania şi Japonia ar fi câştigat Al Doilea Război Mondial - FOTO, VIDEO (Imagine: captură video/ Business Insider)

Acţiunea din "Omul din castelul înalt" se desfăşoară în 1962, într-o America aflată sub control, împărţită între Al Treilea Reich Nazist, de la Oceanul Atlantic la Munţii Stâncoşi (situaţi în vestul Americii de Nord), şi Statele Pacifice Japoneze, pe Coasta Pacificului, scrie Business Insider.

Episodul pilot începe cu un film de propagandă despre viaţa în America, conceput să arate cum pot ajunge americanii să accepte suzeranii nazişti.

"E o nouă zi", proclamă naratorul. "Soarele răsare la est. De-a lungul pământului nostru, bărbaţii şi femeile merg la muncă în fabrici şi ferme, având grijă de familiile lor. Toată lumea are o slujbă. Toată lumea cunoaşte rolul pe care îl joacă în menţinerea ţării noastre ca una puternică şi sigură. Aşadar le mulţumim astăzi bravilor noştri conducători, ştiind că suntem mai puternici şi mai mândri şi mai buni."

Doar sfârşitul acestui film face referinţă explicită la cucerirea nazistă:

"Da, e o nouă zi pe pământul nostru mândru, dar zilele noastre cele mai minunate încă ne pot aştepta. Sieg heil! [n.r. "Salut victorie!", salut nazist]"

Aşa cum sugerează filmul de propagandă, viaţa în America nazistă/ japoneză nu e rea, chiar şi pe măsură ce suzeranii oprimă brutal orice formă de rezistenţă. Câştigătorii războiului - în special germanii, care au dezvoltat prima bombă atomică din lume - trăiesc într-o prosperitate tehnologică şi economică la fel de măreaţă ca cea prin care Statele Unite ale Americii au trecut în era postbelică din realitate.

New York sub ocupaţie nazistă:

San Francisco sub ocupaţie japoneză:

Controlul nazist ilustrat în serial este reflectat şi prin lipsa de umanitate cu care îi tratează pe cei supuşi. Într-o scenă, un voluntar al rezistenţei care conduce pentru prima dată prin ţară discută cu un ofiţer de poliţie nazist, care tocmai l-a ajutat să schimbe un cauciuc, când particule de cenuşă încep să cadă ca fulgii de zăpadă. "Ah, e spitalul", explică poliţistul. "Marţea îi ard pe invalizi, pe cei bolnavi terminal - trag statul în jos."

"Omul din castelul înalt", disponibil pentru clienţii Prime ai serviciului Amazon, are în prezent o clasificare de cinci stele în rândul utilizatorilor. Potrivit site-ului, o previzualizare a episodului pilot poate fi urmărită gratuit.

Produs de Ridley Scott, serialul este adaptat după singurul roman al lui Philip K. Dick care a câştigat cunoscutul premiu Hugo Award pentru literatură science fiction. Scott, care a regizat şi "Blade Runner", o altă adaptare după un roman al lui Dick, a început să lucreze în 2010 la ceea ce avea să fie prima ecranizare a cărţii de istorie alternativă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici