- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.05.2016, 16:35)
Cum este să povesteşti astăzi istoria Regelui Mihai I? Răspunsul Tatianei Niculescu Bran
Fosta purtătoare de cuvânt a preşedintelui Iohannis a deţinut mereu o metodă proprie de aş scrie cărţile. Documentează şi narează în manieră proprie o întâmplare contemporană sau din istorie. A fost "Spovedanie la Tanacu" despre "exorcizarea" din 2005. Astăzi, reconstituie viaţa lui Mihai I, regele.
Urmărește
191 afișări
Cum este să povesteşti astăzi istoria Regelui Mihai I? Răspunsul Tatianei Niculescu Bran
Apărută la Editura Humanitas, cartea "Mihai I, ultimul rege al românilor" este o biografie a regelui Mihai, de la naştere, în anul 1921, la abdicare, în 1947.
Autoarea mărturiseşte că răspunde nevoilor de identificare ale cititorului zilelor noastre: "Naraţiunea e destul de cinematografică şi conţine tăceri în care cititorul să se poată instala, ca să zic aşa, şi să-şi imagineze fiecare scenă ca şi când s-ar petrece în prezent."
I-am pus autoarei întrebarea: "Cum este să povesteşti istoria Regelui Mihai I?" Povestea din spatele scrierii acestei biografii este următoarea:
Tatiana Niculescu Bran: Am reconstituit principalele evenimente din viaţa regelui şi din viaţa politică a vremii folosind documente, jurnale şi memorii ale contemporanilor, biografii ale regelui scrise de doi autori britanici, mărturisiri făcute de el însuşi după 1990. Am recurs la o formulă care s-ar putea numi “istorie povestită” pe înţelesul tuturor. Aşa cum misiunea unui istoric este să scoată la lumină documente inedite şi să interpreteze evenimente importante, misiunea unui povestitor este să-i aducă mai aproape de cititori pe oamenii care fac istoria, vieţile lor, îndoielile lor, destinele lor. Pe măsură ce am scris capitolele cărţii, mi-am dat seama că scriu, de fapt, povestea unei conştiinţe politice, a felului în care se cristalizează în gândirea şi acţiunile cuiva (în cazul de faţă, ale unui rege adolescent) preocuparea, responsabilitatea şi compasiunea faţă de vieţile altora. Naraţiunea e destul de cinematografică şi conţine tăceri în care cititorul să se poată instala, ca să zic aşa, şi să-şi imagineze fiecare scenă ca şi când s-ar petrece în prezent."
Citeşte şi: Istoria unui nume, istoria unei vieţi. "Războiul Regelui" sau răspunsul lui Mihai I către posteritate. Imagini, în PREMIERĂ - GALERIE FOTO
Citeşte şi: ZIUA REGALITĂŢII. Aproximativ 5.000 de persoane, dintre care 3.000 invitaţi, la Castelul Peleş - VIDEO
Citeşte şi: Patriarhia Română, mesaj adresat Regelui Mihai cu ocazia sărbătorii Zilei Naţionale a Regalităţii
Citeşte şi: Drapelul regal a fost arborat din nou la Castelul Peleş după aproape 70 de ani. Programul manifestărilor de Ziua Regalităţii - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe