Cum este să povesteşti astăzi istoria Regelui Mihai I? Răspunsul Tatianei Niculescu Bran

Fosta purtătoare de cuvânt a preşedintelui Iohannis a deţinut mereu o metodă proprie de aş scrie cărţile. Documentează şi narează în manieră proprie o întâmplare contemporană sau din istorie. A fost "Spovedanie la Tanacu" despre "exorcizarea" din 2005. Astăzi, reconstituie viaţa lui Mihai I, regele.

Urmărește
190 afișări
Imaginea articolului Cum este să povesteşti astăzi istoria Regelui Mihai I? Răspunsul Tatianei Niculescu Bran

Cum este să povesteşti astăzi istoria Regelui Mihai I? Răspunsul Tatianei Niculescu Bran

Apărută la Editura Humanitas, cartea "Mihai I, ultimul rege al românilor" este o biografie a regelui Mihai, de la naştere, în anul 1921, la abdicare, în 1947.

Autoarea mărturiseşte că răspunde nevoilor de identificare ale cititorului zilelor noastre: "Naraţiunea e destul de cinematografică şi conţine tăceri în care cititorul să se poată instala, ca să zic aşa, şi să-şi imagineze fiecare scenă ca şi când s-ar petrece în prezent."

I-am pus autoarei întrebarea: "Cum este să povesteşti istoria Regelui Mihai I?" Povestea din spatele scrierii acestei biografii este următoarea:

Tatiana Niculescu Bran: Am reconstituit principalele evenimente din viaţa regelui şi din viaţa politică a vremii folosind documente, jurnale şi memorii ale contemporanilor, biografii ale regelui scrise de doi autori britanici, mărturisiri făcute de el însuşi după 1990. Am recurs la o formulă care s-ar putea numi “istorie povestită” pe înţelesul tuturor. Aşa cum misiunea unui istoric este să scoată la lumină documente inedite şi să interpreteze evenimente importante, misiunea unui povestitor este să-i aducă mai aproape de cititori pe oamenii care fac istoria, vieţile lor, îndoielile lor, destinele lor. Pe măsură ce am scris capitolele cărţii, mi-am dat seama că scriu, de fapt, povestea unei conştiinţe politice, a felului în care se cristalizează în gândirea şi acţiunile cuiva (în cazul de faţă, ale unui rege adolescent) preocuparea, responsabilitatea şi compasiunea faţă de vieţile altora. Naraţiunea e destul de cinematografică şi conţine tăceri în care cititorul să se poată instala, ca să zic aşa, şi să-şi imagineze fiecare scenă ca şi când s-ar petrece în prezent."

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici