"Cuminţenia pământului" este expusă la Muzeul Băncii Naţionale a României - GALERIE FOTO

Guvernul României şi Ministerul Culturii au anunţat vineri transferul operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia pământului" la Muzeul Băncii Naţionale a României pentru a fi mai accesibilă publicului larg, potrivit unui comunicat al Guvernului remis MEDIAFAX.

Urmărește
2021 afișări
Imaginea articolului "Cuminţenia pământului" este expusă la Muzeul Băncii Naţionale a României - GALERIE FOTO

"Cuminţenia pământului" este expusă la Muzeul Băncii Naţionale a României (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Opera marelui sculptor va putea fi admirată în perioada 16 iunie - 8 iulie, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-18:00, iar din data de 11 iulie, "Cuminţenia pământului" va putea fi văzută conform programului normal de vizitare a muzeului, publicat pe site-ul Băncii Naţionale a României.

Operaţiunea a fost realizată în cadrul campaniei de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei de către statul român, iar OMNIASIG acoperă costul poliţei de asigurare pentru protejarea lucrării până la încheierea campaniei, a anunţat Guvernul României.

Opera lui Constantin Brâncuşi, "Cuminţenia pământului", a fost transferată în cursul zilei de vineri, 10 iunie, de la Muzeul Cotroceni la Muzeul BNR, în urma deciziei luate de Ministerul Culturii şi Guvernul României, împreună cu proprietarii operei de artă, astfel încât sculptură să fie mai accesibilă publicului. Vizitarea operei se va putea face gratuit începând cu data de 16 iunie.

Campania pentru "Cuminţenia pământului" reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte naţionale menite să protejeze şi să salveze patrimoniul naţional, dar şi să întărească solidaritatea dintre stat şi societate, potrivit comunicatului de presă.

Achiziţia operei se poate face printr-un efort conjugat al statului român şi al cetăţenilor: suma de cinci milioane de euro a fost alocată deja de Guvern şi e nevoie ca şase milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi cele juridice până pe 30 septembrie.

"Este un fapt firesc să găzduim în Muzeul Băncii Naţionale în perioada campaniei de subscripţie naţională această operă a lui Brâncuşi pe care o percepem ca parte a tezaurului României. Acest spaţiu, încărcat nu numai cu istorie, dar şi cu valori culturale inestimabile este, într-adevăr, locul cel mai potrivit pentru «Cuminţenia pământului». Îi aşteptăm pe toţi iubitorii de artă şi de istorie să profite de această ocazie unică şi să-i aducă, astfel, un omagiu marelui nostru sculptor", a afirmat Olga Voinea, şef serviciu la Muzeul BNR.

"Ataşamentul nostru faţă de valorile româneşti, corelat cu capacitatea noastră de asigurări personalizate, indiferent de obiectul asigurat, de la maşini, clădiri, până la afaceri şi opere de artă, ne-au determinat să ne implicăm în campania pentru «Cuminţenia pământului» şi să susţinem costurile pentru asigurarea operei", a susţinut Mihai Tecău, Preşedinte Directorat OMNIASIG Vienna Insurance Group, adăugând: "Evaluarea şi asigurarea unei astfel de lucrări de artă reprezintă o operaţiune complexă, nu se întâmplă în fiecare zi să-l asiguri pe Brâncuşi şi o facem cu emoţie şi responsabilitate".

"Campania pentru achiziţionarea operei «Cuminţenia pământului» de Constantin Brâncuşi este şi un demers de natură educaţională. Campania de strângere de fonduri va antrena o conştientizare atât la nivelul instituţiilor publice de cultură, cât şi la nivelul societăţii civile în ceea ce priveşte rolul artei şi al artistului în societate. Campania va aduce un subiect înalt cultural pe agenda opiniei publice, iar Brâncuşi şi opera lui vor fi subiect de dezbatere publică, ceea ce este atât de necesar în societatea de astăzi. Va fi pus în lumină, pe agenda publică, un subiect de natură culturală, simbolică şi identitară. Asumarea responsabilităţii acestei campanii este un act de curaj în guvernanţă. Este o campanie care asumă o serie de riscuri şi de responsabilităţi simbolice", a declarat Corina Şuteu, Ministrul Culturii.

Campania a reuşit să stârnească interesul unui număr impresionant de români. Printre personalităţile care şi-au arătat deja sprijinul pentru campania de subscripţie publică sunt Doina Lemny, Mircea Cărtărescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, François Saint-Paul - ambasadorul Franţei, Oana Manea, Alexandru Dedu.

De asemenea, în spotul publicitar îşi declară susţinerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Pleşu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Păcurariu, Dragoş Bucurenci, Părintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv şi Virgil Stănescu.

Guvernul aminteşte că donaţiile se pot face direct, prin intermediul site-ului campaniei www.brancusiealmeu.ro; prin intermediul retailer-ului online eMag; prin transfer bancar sau prin depunere de numerar într-unul din conturile deschise pe numele Ministerului Culturii.

Până în prezent, donaţiile făcute în cadrul subscripţiei publice au depăşit 138.000 de euro.

"Cuminţenia pământului" a fost realizată de Constantin Brâncuşi în anul 1907 şi aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur.

Opera are un trecut încărcat, fiind cumpărată în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani, în 2012, şi un proces îndelungat al familiei colecţionarului cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României.

Sculptura e realizată în calcar crinoidal şi, din informaţiile de la primul posesor, Brâncuşi ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières. Opera este evaluată la suma de 20 milioane de euro.

"Cuminţenia Pământului", ultima pe care statul român o mai poate recupera, este expusă, începând cu 11 iunie, la Muzeul Băncii Naţionale a României, putând fi vizitată gratuit din16 iunie.

Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876 în Hobiţa, Gorj. Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

Ansamblul sculptural "Calea Eroilor" de la Târgu-Jiu este una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Constantin Brâncuşi din România. Cele patru componente sculpturale — "Masa tăcerii", "Aleea scaunelor", "Poarta sărutului" şi "Coloana fără sfârşit" — sunt dispuse pe aceeaşi axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1.275 de metri. Ansamblul a fost inaugurat în anul 1938.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici