- Home
- Cultură-Media
- (21.12.2021, 07:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De ce Armata nu-i recunoaşte meritele lui Adrian Păunescu pentru cântecul „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”
Cântecul este socotit imnul Armatei Române, folosit de instituţie la fiecare defilare de 1 Decembrie, iar Andrei Păunescu n-a solicitat compensaţii financiare, ci doar să i se recunoască tatălui său contribuţia literară.
Urmărește
25449 afișări
Adrian Păunescu a decedat la vârsta de 67 de ani, în urmă cu 11 ani
În calitate de moştenitor legal, Andrei, fiul lui Adrian Păunescu, a solicitat să i se recunoască tatălui său, decedat pe 5 noiembrie 2010, meritul creator la compunerea cântecului „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”, cules de fostul poet pe când era realizator de emisiuni la TVR şi îmbunătăţit cu câteva strofe, după cum a dezvăluit Mediafax cu ocazia Zilei Naţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Redacţia a solicitat un punct de vedere din partea instituţiei, răspuns venit după 3 săptămâni. Ministerul foloseşte un pasaj din lege care spune că nu este obligat să-i recunoască vreun merit fostului poet, opera putând fi folosită public „fără consimţământul autorului şi fără plata vreunei remuneraţii”.
Cu alte cuvinte, Armata susţine că, nici în afara momentului de 1 Decembrie, nu există niciun alt eveniment în care protocolul vreunei ceremonii să prevadă oprirea manifestărilor, pentru a anunţa numele autorului de versuri şi sau al muzicii.
Răspunsul integral MApN
„Dreptul de autor asupra unei opere literare se naşte din momentul creării operei, oricare ar fi modul sau forma concretă de exprimare. Utilizarea unei opere dă naştere la drepturi patrimoniale, distincte şi exclusive ale autorului, de a autoriza sau interzice comunicarea publică a operei în mod direct sau indirect, prin orice mijloace.
Astfel, potrivit prevederilor art. 20 alin. (1) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, republicată, cu modificări „se consideră comunicare publică orice comunicare a unei opere, realizată direct sau prin orice mijloace tehnice, făcută într-un loc deschis publicului sau în orice loc în care se adună un număr de persoane care depăşeşte cercul normal al membrilor unei familii şi al cunoştinţelor acesteia, inclusiv reprezentarea scenică, recitarea sau orice altă modalitate publică de execuţie ori de prezentare directă a operei, ...”.
Drepturile patrimoniale durează tot timpul vieţii autorului, iar după moartea acestuia se transmit prin moştenire, potrivit legislaţiei civile, pe o perioadă de 70 de ani.
Totodată, în conformitate cu prevederile art. 35 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 8/1996, „sunt permise, fără consimţământul autorului şi fără plata vreunei remuneraţii, următoarele utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoştinţa publică, cu condiţia ca acestea să fie conforme bunelor uzanţe, să nu contravină exploatării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare: h) utilizarea operelor în timpul celebrărilor religioase sau al ceremoniilor oficiale organizate de o autoritate publică”.
Ministerul Apărării Naţionale respectă legislaţia incidentă în domeniu şi, ca autoritate publică, în cadrul evenimentelor publice şi în funcţie de specificul activităţii organizate, foloseşte cântece patriotice în interpretarea artiştilor militari sau a militarilor în general, având ca sursă poeţii români, folclorul românesc sau artiştii naţionali, pentru a continua tradiţia perpetuării valorilor patriotice şi de neam ca moştenire a înaintaşilor noştri”, a transmis Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe