De ce Armata nu-i recunoaşte meritele lui Adrian Păunescu pentru cântecul „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”

Cântecul este socotit imnul Armatei Române, folosit de instituţie la fiecare defilare de 1 Decembrie, iar Andrei Păunescu n-a solicitat compensaţii financiare, ci doar să i se recunoască tatălui său contribuţia literară.

Urmărește
25450 afișări
Imaginea articolului De ce Armata nu-i recunoaşte meritele lui Adrian Păunescu pentru cântecul „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”

Adrian Păunescu a decedat la vârsta de 67 de ani, în urmă cu 11 ani

În calitate de moştenitor legal, Andrei, fiul lui Adrian Păunescu, a solicitat să i se recunoască tatălui său, decedat pe 5 noiembrie 2010, meritul creator la compunerea cântecului „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”, cules de fostul poet pe când era realizator de emisiuni la TVR şi îmbunătăţit cu câteva strofe, după cum a dezvăluit Mediafax cu ocazia Zilei Naţionale.

Redacţia a solicitat un punct de vedere din partea instituţiei, răspuns venit după 3 săptămâni. Ministerul foloseşte un pasaj din lege care spune că nu este obligat să-i recunoască vreun merit fostului poet, opera putând fi folosită public „fără consimţământul autorului şi fără plata vreunei remuneraţii”.

Cu alte cuvinte, Armata susţine că, nici în afara momentului de 1 Decembrie, nu există niciun alt eveniment în care protocolul vreunei ceremonii să prevadă oprirea manifestărilor, pentru a anunţa numele autorului de versuri şi sau al muzicii.

Răspunsul integral MApN

„Dreptul de autor asupra unei opere literare se naşte din momentul creării operei, oricare ar fi modul sau forma concretă de exprimare. Utilizarea unei opere dă naştere la drepturi patrimoniale, distincte şi exclusive ale autorului, de a autoriza sau interzice comunicarea publică a operei în mod direct sau indirect, prin orice mijloace.

Astfel, potrivit prevederilor art. 20 alin. (1) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, republicată, cu modificări „se consideră comunicare publică orice comunicare a unei opere, realizată direct sau prin orice mijloace tehnice, făcută într-un loc deschis publicului sau în orice loc în care se adună un număr de persoane care depăşeşte cercul normal al membrilor unei familii şi al cunoştinţelor acesteia, inclusiv reprezentarea scenică, recitarea sau orice altă modalitate publică de execuţie ori de prezentare directă a operei, ...”.

Drepturile patrimoniale durează tot timpul vieţii autorului, iar după moartea acestuia se transmit prin moştenire, potrivit legislaţiei civile, pe o perioadă de 70 de ani.

Totodată, în conformitate cu prevederile art. 35 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 8/1996, „sunt permise, fără consimţământul autorului şi fără plata vreunei remuneraţii, următoarele utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoştinţa publică, cu condiţia ca acestea să fie conforme bunelor uzanţe, să nu contravină exploatării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare: h) utilizarea operelor în timpul celebrărilor religioase sau al ceremoniilor oficiale organizate de o autoritate publică”.

Ministerul Apărării Naţionale respectă legislaţia incidentă în domeniu şi, ca autoritate publică, în cadrul evenimentelor publice şi în funcţie de specificul activităţii organizate, foloseşte cântece patriotice în interpretarea artiştilor militari sau a militarilor în general, având ca sursă poeţii români, folclorul românesc sau artiştii naţionali, pentru a continua tradiţia perpetuării valorilor patriotice şi de neam ca moştenire a înaintaşilor noştri”, a transmis Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici