Debut al primei ediţii a Festivalului de Film Românesc din China

China: o ţară cu 1,4 miliarde de locuitori, cu 39 de mii de cinematografe unde s-au vândut, în 2016, bilete de peste 700 de milioane de dolari. Aceasta este piaţa pe care a intrat în aceste zile filmul românesc, graţie primei ediţii a Festivalului de Film Românesc din China.

Urmărește
133 afișări
Imaginea articolului Debut al primei ediţii a Festivalului de Film Românesc din China

Debut al primei ediţii a Festivalului de Film Românesc din China (imagine- Bogdan Iordache)

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, Cinemagix şi Casa Româno-Chineză. Evenimentul se desfăşoară în trei mari oraşe din China – Beijing, Shanghai şi Xi’an – şi include în program cele mai recente producţii româneşti: „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, ”Dincolo de calea ferată”, regia Cătălin Mitulescu, „Kyra Kyralina”, regia Dan Piţa, „Doar cu buletinul la Paris”, regia Şerban Marinescu, şi „Carmen”, regia Doru Niţescu, precum şi documentarul „Descoperă România cu Peter Hurley”.

La gala de deschidere de la la Cinema Palace din Beijing, cinematografia românească a fost întâmpinată cu elogii, iar delegaţia românească a fost aplaudată la conferinţa de presă care a precedat evenimentul, jurnaliştii chinezi manifestându-şi interesul pentru filmul românesc actual.

Prezent la gala de deschidere a evenimentului, directorul adjunct al Biroului Administraţiei de Stat de Presă, Publicaţii, Radio, Film şi Televiziune, Li Guaoqing, şi-a exprimat convingerea că, prin aceste filmele ce vor fi proiectate în cadrul Festivalului, publicul chinez va putea să cunoască mai bine ţara noastră.

„Cinematografia românească este cunoscută de publicul chinez de peste 40 de ani”, a afirmat Zhong Hongseng, directorul Biroului de Film din cadrul aceleiaşi Administraţii. „Ne dorim să dezvoltăm relaţii de colaborare şi coproducţii prin intermediul Institutului Cultural Român. De asemenea, vrem să îi invităm pe cineaştii români la festivalurile noastre, tot prin intermediul ICR, care reprezintă o punte culturală între cele două ţări”, a mai afirmat Zhang Hongsen.

Apetenţa pentru producţii de film româneşti este mare în China, în condiţiile în care sunt cunoscute atât filmele produse până în 1989, cât şi cele din „Noul val”. La China Movie Channel, CCTV 6, principalul post de televiziune naţional dedicat în exclusivitate filmelor, în ultimii ani au fost difuzate 17 filme româneşti, incluzând filme premiate în cadrul festivalurilor internaţionale, precum „Pozitia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer.

„Cinematografia a reprezentat întotdeauna o punte în schimburile culturale şi a jucat un rol important în cunoaşterea mai profundă a celor două ţări”, a afirmat Cao Yin, preşedintele CCTV6.

Gala de deschidere a festivalului de la Beijing s-a încheiat cu proiecţia filmului „Doar cu buletinul la Paris”, în regia lui Şerban Marinescu.

Prima ediţie a Festivalului de Film Românesc în China se desfăşoară la Beijing, Shanghai şi Xi’an în perioada 14-24 noiembrie 2016, în organizarea Institutului Cultural Român (ICR). După ce au fost proiectate la Beijing în perioada 14-16 noiembrie, filmele selectate vor putea fi vizionate la Shanghai, în perioada 17-19 noiembrie, şi în Xi’an, între 20 şi 24 noiembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici