Criza ştirilor false pe Facebook şi alegerea preşedintelui SUA. Un membru al grupului operativ al FB: "Ştirile false s-au răspândit pe parcursul întregii campanii electorale"

În ciuda eforturilor lui Mark Zuckerberg de a minimaliza rolul Facebook în alegerea lui Donald Trump, examinarea minuţioasă a modului în care ştirile false sunt răspândite pe platforma de socializare s-a intensificat, informează BBC.

Urmărește
2841 afișări
Imaginea articolului Criza ştirilor false pe Facebook şi alegerea preşedintelui SUA. Un membru al grupului operativ al FB: "Ştirile false s-au răspândit pe parcursul întregii campanii electorale"

Mark Zuckerberg şi Donald Trump. Criza ştirilor false pe Facebook şi alegerea preşedintelui SUA (Imagine: Mediafax Foto)

BuzzFeed News raportează că "zeci" de angajaţi Facebook au creat o sarcină neoficială pentru a aborda problema.

BuzzFeed a citat un membru al grupului operativ, care a vrut să rămână anonim pentru a nu-şi pierde locul lor de muncă. "[Mark Zuckerberg] ştie, iar noi de la de la companie ştim, că ştirile false s-au răspândit pe platforma noastră pe parcursul întregii campanii electorale", a declarat sursa.

Facebook nu a răspuns solicitării BBC de a comenta informaţiile publicate de BuzzFeed. Între timp, Google a anunţat luni ca va face mai mult pentru a preveni site-urile de ştiri false să facă bani din publicitate. La scurt timp după, Facebook pus în parctică în mod explicit o restricţie similară privind utilizarea reţelei sale de anunţuri (ad network).

Facebook a negat că un instrument de a selecta ştirile false a fost creat înainte de alegeri. Mark Zuckerberg pare să fie din ce în ce mai agitat de sugestia că ştirile false au fost o problemă serioasă pe platforma Facebook.

"Din tot conţinutul pe Facebook, mai mult de 99% din ceea ce văd oameni este autentic", a scris Zuckerberg. "Numai o cantitate foarte mică sunt veşti false şi farse. Farsele care există nu sunt limitate la o perspectivă partizană, sau la politică ". Concluzia lui Zuckerberg este: "În general, acest lucru face extrem de improbabil ca farsele să fi schimbat rezultatul acestor alegeri într-o direcţie sau alta."

Această statistică - 99% - a fost subiectul multor dispute, deoarece se pare că se referă la conţinutul de orice fel postat pe Facebook. În luna mai, Facebook a fost criticat vehement după ce s-a afirmat că unii editori care lucrează pe secţiunea de subiecte populare pe Facebook (Trending Topics) eliminau poveşti care promovau planuri politice conservatoare sau pro-Trump.

Facebook nu este singura platformă acuzată pentru ştiri false. Google a declarat că va deveni mai sever legat de abuzurile de pe platforma de publicitate AdSense.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici